Værdiskabelse i det private erhvervsliv

Samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske akademikere er en god forretning for Danmark. Det viser en undersøgelse af HBS Economics. Dyk ned i resultaterne fra undersøgelsen.

En gråhåret kvinde hviler armene på en kant og kigger smilende op i luften

Vi lever af viden, teknologi og innovation

I Danmark har vi et velfærdssamfund, der sikrer os en høj levestandard. Det er resultatet af årtiers ambitiøse investeringer i mennesker, der sammen er i stand til at omsætte viden og teknologi til at løse konkrete problemer.

Hvis ikke det havde været for visionære politiske prioriteringer, så havde vores samfundsmodel set anderledes ud. Og vi havde ikke været lige så dygtige, iderige og nysgerrige på at skabe løsninger på fremtidens udfordringer, som vi er.

Det ved du selvfølgelig godt. Men ved du også, at spillereglerne for Danmark er blevet ændret?

Geopolitiske spændinger, klimakrise, bæredygtig omstilling og en hastig teknologisk udvikling gør, at vores velstand og velfærd bliver udfordret. Vi har brug for en ny samfundskontrakt mellem danskerne og de folkevalgte politikere: En fælles anerkendelse af, at uforudsigelighed, utryghed og ustabilitet bedst imødegås med viden, indsigt og faglighed.

Værdiskabelse er en holdsport

Vejen til en bæredygtig omstilling, et inkluderende arbejdsmarked og et holdbart velfærdssamfund er ikke et one-man show for særlige faggrupper. Det er en holdsport. Vi skal dyrke vores forskellige fagligheder og understøtte hinanden, så vi står stærke sammen.

Derfor skal vi fortsætte med at investere i mennesker, der bidrager med nye ideer på tværs af fag, brancher og sektorer. Så samfundskagen kan blive ved med at vokse.

Her er en central ingrediens akademikere med samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske uddannelser.

En mørkhåret yngre mand iført blazer smiler

Samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske akademikere er en god forretning

De over 95.000 medarbejdere og ledere med samfundsvidenskabelig og erhvervsøkonomisk uddannelsesbaggrund i det private erhvervsliv bidrager til en stadig større del af værdiskabelsen i erhvervslivet.

Det viser en undersøgelse fra det samfundsøkonomiske konsulenthus HBS Economics, der stiller skarpt på samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske medarbejdere og lederes værdiskabelse i den private sektor.

Undersøgelsen dokumenterer, at de gør samfundskagen større, fordi de er med til at løfte lønniveauet for andre akademikere.

Undersøgelsen er også lidt af en øjenåbner i forhold til den politiske debat om, hvorvidt vi uddanner for mange akademikere. For selvom udbuddet af samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske kandidater i den arbejdsdygtige alder er fordoblet på 12 år, er både ledigheden lav og lønniveauet højt sammenlignet med andre faggrupper med videregående uddannelse og faglært arbejdskraft.

Centrale resultater

Dyk ned i nogle af de centrale resultater fra undersøgelsen af samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske akademikeres indflydelse på det danske erhvervsliv.