Kursus

Ledelse og økonomistyring

Valgfrit modul – Udvid din økonomiske forståelse og indsigt i effektiv økonomistyring som leder.

Hvem kan deltage?
Både for medlemmer og ikke-medlemmer
Pris
13.950 kr. ekskl. moms
Varighed

3 dage

Alle dage 9.00-16.00

Modulet er en del af Diplomuddannelsen i ledelse

Er modulet for dig?

Du er leder eller uformel leder og ønsker at få de nødvendige redskaber til at håndtere ledelse og økonomistyring i en privat eller offentlig organisation eller i en tredjesektororganisation.

Du kan tage ’Ledelse og økonomistyring’ som en del af Diplomuddannelsen i ledelse, men du kan også tage modulet alene.

Det får du

  • teorier, begreber og metoder inden for økonomisk ledelse
  • færdigheder til at analysere, handle og perspektivere med udgangspunkt i økonomisk teori
  • færdigheder til at vurdere typer af budgetprocesser og deres implikationer i organisationen
  • kompetencer til at lede, kommunikere og implementere økonomisk funderede beslutninger
  • kompetencer til at optimere organisationens økonomi ved at kunne forstå samspillet mellem aktivitet, ressourcer og likviditet.

Det får din arbejdsplads

Din arbejdsplads får en leder, der:

  • kan forbedre organisationens økonomiske styring og beslutningsprocesser
  • kan analysere og vurdere budgetprocesser og økonomiske situationer
  • styrker organisationens økonomiske sundhed og præstation ved at optimere samspillet mellem aktiviteter, ressourcer og likviditet
  • kan udarbejde cost-benefit-analyser og samtidig inddrage FN’s verdensmål for at sikre mere bæredygtige økonomiske beslutninger. 

Modulets indhold og forløb

På ’Ledelse og økonomistyring’ bliver du i stand til at deltage i økonomiske beslutninger, som kræver, at du forstår, hvordan en helhedsorienteret økonomisk styring af bl.a. aktiviteter og ressourcer fungerer i din organisation. Du bliver klædt på til at indgå i en dialog med andre i organisationen med henblik på at kunne træffe kvalificerede økonomiske beslutninger.

Du får indblik i temaerne:

  • Økonomistyring i en ledelsesmæssig kontekst
  • Strategimodeller til analyse af den strategiske positionering af organisationen
  • Det interne regnskab som styringsværktøj
  • Prisfastsættelse af eksterne ydelser
  • Budgettering som ledelsesværktøj
  • Aktivitets- og ressourcestyring
  • Cost-benefit-analyser
  • Økonomiske beslutningers bæredygtighed i relation til både FN’s 17 verdensmål og økonomi.

Opbygning

  • Undervisningsdage: 3
  • ECTS-point: 5 point

Djøf og DTU samarbejder om Diplomuddannelsen i ledelse. Uddannelsen udbydes af DTU, som varetager undervisning og eksamen.

Få et overblik over Diplomuddannelsen i ledelse.

  • 3. september 2025, 9.00-16.00

  • 17. september 2025, 9.00-16.00

  • 1. oktober 2025, 9.00-16.00

Hvorfor lære om økonomistyring?

Økonomisk ledelse foregår på alle niveauer i organisationen. Langt de fleste beslutninger påvirker i et eller andet omfang økonomien. Derfor handler økonomistyring i en ledelsesmæssig kontekst i høj grad om meningsskabelse, hvor hver beslutning skal give mening for de implicerede.

En af de typiske problemstillinger, du møder som leder, er, at dine medarbejdere skal løse flere opgaver, men at du samtidig skal reducere i medarbejderstaben. Det er et ledelsesmæssigt dilemma, som kræver, at du samarbejder med andre i organisationen om en opgaveprioritering. 

Du skal være klædt på til at tage stilling til, hvilket kvalitetsniveau I skal levere, hvilke opgaver I skal løse, og i hvilken rækkefølge. Du skal også kunne vurdere, hvilke typer af ressourcer I bruger mest hensigtsmæssigt på de enkelte opgaver, og samtidig fastholde motivationen hos dine medarbejdere.

Som leder er det vigtigt, at du er bevidst om, at et tal ikke bare er et tal. Du skal altid bevare en sund portion skepsis i forhold til beregninger af fx omkostningsforbrug forbundet med en konkret opgave. Især fordi der ikke altid er en entydig metode til at opgøre omkostningsforbruget. 

Hvem møder du?

Nanna Meilbak

Lektor på DTU, cand.scient.pol.

Modulets form

Diplomuddannelsen i ledelse har et stærkt fokus på at skabe transformativ læring gennem aktionslæring. Ny forskningsbaseret teori bliver kombineret med øvelser i at praktisere lederskab og evnen til at eksperimentere med lederskabet i egen praksis.

Resultatet er et bæredygtigt grundlag for at anvende det lærte i egen organisation. Eksamen er en del af den transformative læringsproces, hvor du også bedømmes på dine kompetencer i praksis. Eksamen involverer derfor eksperimenter fra din egen organisation, der gør det muligt at vurdere, hvad du kan, og ikke kun, hvad du ved.

På ’Ledelse og økonomistyring’ arbejder du med samspillet mellem de hårde og bløde værdier inden for økonomi. Undervisningen bringer både din og underviserens økonomiske faglighed og praksis i spil. Det sker gennem teoretiske bidrag og i øvelser og træning baseret på dine cases, praksisfortællinger og egne refleksioner over daglige udfordringer med økonomisk ledelse.

Gratis Læringsworkshop

Når du tilmelder dig et kursus eller en uddannelse hos os, bliver du automatisk inviteret til at deltage i 1,5 times gratis læringsworkshop.

På workshoppen ’100% læring’ får du metoder til at øge dit læringsudbytte før, under og efter dit kursus. Du kan også supplere workshoppen med vores gratis onlinelæringskursus på Djøfs læringsportal.

Det er Djøfs bidrag til at øge din læring, så du og din arbejdsplads får et markant større udbytte af dit kursus.

Fortæl mig mere om ’100% læring’

Praktisk information

Her får du svar om de vigtigste praktiske informationer. Har du andre spørgsmål, så kontakt os endelig.

Se yderligere praktiske informationer og FAQ om kurser

Få ny viden og inspiration


I Djøfs kalender kan du finde en lang række af faglige og sociale arrangementer, kurser og netværksgrupper, der handler om alt fra personlig udvikling, aktuelle samfundsemner, lovændringer, ledelse, trivsel og meget mere. Skal du med?