Velkommen til vores nye website! Nogle steder vil du stadig se vores gamle site - lidt endnu.

Artikel

2024 kan blive året, hvor vi henter løntabet

3 min.

Kopier link

Økonom forventer at 2024 bliver et økonomisk blandet år, men mest godt. Og det ser ud til at tendensen med flotte lønstigninger i det private kan være med til at hente løntabet.

Et blandet, men godt år

Dansk økonomi har været igennem lidt af en ruschetur de seneste år, hvor galoperende inflation især takket været kraftige prisstigninger på energi slog bunden ud af de reallønsstigninger, stort set alle danskere med et arbejde har været vant til de seneste 10 år.

Noget tyder på, at inflationen nu er nogenlunde under kontrol, og lønstigningerne i den private sektor for 2023 viser, at hullet er tæt på at være lukket.

2024 bliver et år med både plusser og minusser, mener Las OIsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

2024 bliver et overgangsår og meget blandet, men mest godt. Det gode kommer i kraft af, at der er udsigt til fortsat store reallønstigninger. De overenskomster, der er blevet indgået sidste år, lægger i hvert fald op til rigtig pæne lønstigninger her i år, og samtidig er inflationen faldet hurtigere, end mange regnede med.

Las Olsen

Minusset er, at inflationen stadig er den store joker. Vi har før set, hvor hurtigt det kan gå, og med de geopolitiske kriser der allerede er i gang, kan nye krige, kriser eller konflikter hurtigt starte nye økonomiske problemer.

Som det ser ud nu, tegner det dog mere til en blød landing i økonomien, hvor Danske Bank har sænket forventningerne til inflationen i år fra 3,2% i sin forrige prognose efter sommeren 2023 til 2% i sin seneste kort før jul.

Godt for reallønnen

Samtidigt har vi på det private arbejdsmarked generelt set lønstigninger i 2023 i omegnen af 5%, og dermed er der udsigt til pæne reallønsstigninger.

- Høj inflation skaber også et naturligt pres for højere lønstigninger. Lige nu går det jo rigtig godt med at få styr på den, men der er stadigvæk nogle risici, som gør det hele usikkert. Kan vi nu regne med, at det problem virkelig er løst? Det bliver superafgørende for økonomien, både i Danmark og globalt, men især også for den enkelte, siger Las Olsen.

Ifølge Danske Banks analyser mangler der stadigt omkring 2,5% for at reallønnen når samme niveau, som før inflationen stak af. Samtidigt er ledigheden lav og beskæftigelsen fortsætter op. De seneste tal fra Danmarks Statistik i januar viste, at der nu er over 200.000 flere i arbejde, end lige før corona ramte i 2020 og midlertidigt sendt beskæftigelsen ned og ledigheden (lidt) op.

Skeptiske danskere

Inflationen har også smittet af på danskernes syn på fremtiden og deres forbrug, påpeger Las Olsen. Det faldende privatforbrug er ”et symptom” på, at danskerne er tilbageholdne og stadigt ikke er helt sikre på, at økonomien har rettet sig ud, selv om mange tal for danskerne som helhed ser noget pænere ud i dag end i begyndelsen af 2023.

- Forbruget falder helt logisk, når reallønnen er lavere. Vi kan se i målinger af folks syn på økonomien, at der stadigvæk er mange, som er bekymrede og ikke er helt trygge ved situationen. Mange forventer, at deres økonomi bliver dårligere og ikke bedre, selv om vi overordnet kan se, at opsparingerne vokser: Vi har pengene, men bruger dem ikke, og det er et symptom på, at forbrugertilliden er lav, påpeger cheføkonomen. 

Forventer trenden fortsætter

Bella Lea Buono er chefkonsulent i Djøf og har de seneste ni år rådgivet medlemmer om løn, lønforhandlinger, karriereudvikling og ansættelsesret. Før det havde hun en lederstilling, hvor hun selv skulle forhandle løn med de ansatte, så hun kender forhandlingen fra begge sider af bordet.

Fra sin nuværende plads har hun set pæne lønstigninger de seneste år, typisk på 5-6% på det private område. Og det regner hun med fortsætter, selv om 2024 ser ud til at blive et overgangsår.

Vi har set nogle rigtig flotte og kontinuerlige, årlige lønforhandlinger på trods af krise og økonomiske problemer, og vi har en forventning om, at det stadigvæk går godt. Vores medlemmer leverer rigtig meget og får nogle rigtig gode lønforhandlinger og nogle pæne stigninger.

Bella Lea Buono

- Og skulle det ske, at man til en lønforhandling ikke kan få en lønstigning, så anbefaler Bella Lea Buono, at man går efter at få en bonus.

Råd til din næste lønforhandling

- Hvis man har givet den en skalle, og som chefen også har roset og anerkendt, så er det bedre end ingenting at få en bonus. Den sætter så én tilbage til nul til næste år, og så skal man på den igen. Men det er bedre end ingenting, og vi ser hyppigt, at djøf’erne får bonusser, siger hun og tilføjer, du får ikke højere løn af kun at være en sød og rar kollega, der sjældent er syg. Man skal være superskarp på hvad det er, man bliver målt på. Det er resultatet, man har leveret og den forskel, man har været med til at gøre, som tæller, forklarer Bella Lea Buono.

Hvordan bliver man helt skarp til den kommende lønforhandling?

Det kan du finde ud af med Bella Lea Buonos fem gode råd til din lønforhandling