Sådan får du succes med AI på studiet allerede i dag – og sådan undgår du snyd

Studie computer
Kopier link

Vi har fået en ekspert fra CBS til at forklare, hvordan du får succes med AI på dit studie. Få hans råd til, hvordan AI kan blive din nye studiemakker. Det første tip er at få AI’en til at lave din læseplan.

- Jeg havde vejledning flere gange sidste uge med studerende, der skriver om netop brugen af AI på studiet. Sådan starter Christian Hendriksen, adjunkt på CBS og forsker i brugen af AI. Vi har ringet for at spørge ham, hvordan man som studerende egentlig kommer i gang. 

Hvem er eksperten?

  • Christian Hendriksen er Adjunkt på Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på CBS
  • Forsker i integrering af AI i organisationer og i Supply Chain Management 
  • Sidder i CBS’ advisory board til dekanen om, hvad CBS’ linje skal være på AI.

Læs mere om Christian Hendriksen

”Tænk på den som en dygtig assistent”

Hvad AI kan

- AI er en sprogmodel, der er bygget til at lave tekst. Det er den virkelig god til.

Hvad AI ikke kan

- Den skriver så overbevisende, at man tror på dens intelligens, men den er ikke et orakel. Den kan både opdigte information, og så er teksten tit generisk og sjæleløs. Men her er det altså vigtigt, at du som studerende selv gør dig kloge tanker og ikke bare får AI’en til det. 

 

Tre vigtige principper for at lykkes med AI på studiet

Giv den kontekst – jo mere specifikt jo bedre

- Det er vigtigt, at du fortæller AI’en, at du fx læser på CBS, hvilket år du er på. Hvad du har svært ved. Og hvad du skal bruge AI’ens svar til. 

Spørg tre gange

- AI er tunet til at være ekstremt responsiv. Derfor får du ofte et ret langt svar, og dermed bliver svaret også mere brugbart, jo mere du itererer på det, altså spørger uddybende. 

Lad være med at overtænke din prompt - tal til den som et menneske

- Bare brug det sprog der falder dig ind. AI er god til at tage en ustruktureret lang talestrøm fra dig, hvor du taler den ind på emnet. Du skal ikke skal kæle for sætningerne, men bare sørge for at give al den vigtige kontekst for opgaven.

Løft dit studie med ChatGPT og generativ AI

Bliv dygtig til at bruge ChatGPT og andre AI-værktøjer til at optimere din studietid, gøre den mere effektiv og tage din læring til nye højder. Det er d. 27. februar 2025, kl. 15-18 online.

Læs mere og tilmeld dig

 

Fem tips til AI på studiet, som du kan bruge allerede i dag

1. Brug AI som study buddy til at strukturere og fjerne stress fra dit studie

- AI kan strukturere hele din studie- og læseplan. Og alle de gange du kommer bagud? Der kan den også give dig et struktureret bud på, hvordan du kommer med igen. 

Sådan gør du:

- Tag din fagplan og copy-paste den ind i AI’en, og sig så: ”Jeg studerer på CBS, jeg vil gerne fokusere på, hvordan jeg læser op på 3 uger til den her eksamen. Du skal vide, jeg har svært ved at læse lang tid ad gangen. Jeg går til yoga mandag og torsdag, og om onsdagen går jeg altid i biografen.” 

- Det giver dig en ekstremt god læseplan. Og så skal du huske de tre principper, især det med at iterere på din plan. Det kan give en kæmpe ro og på et øjeblik løse en opgave, som ellers er ekstremt ressourcekrævende for universitetet eller din vejleder at gøre. På samme måde kan du få den til at bryde opgaver ned i mindre biddet og gøre alt overskueligt for dig.

2. Brug AI til at forstå abstrakte begreber og idéer

- Vi har alle læst en tekst, sikkert Foucault, som er mega abstrakt og svær at forstå. Og det mindst effektive er at læse det hele én gang til. Her er det ekstremt brugbart at have en samtale med AI og få den til at bryde stoffet ned for dig. Men husk at læse teksten selv først, så du øver dén disciplin og ikke kun får AI’ens bud. 

- Den kan ikke altid gengive dybden i teksten, og det skal du være opmærksom på. Men den kan skabe en forståelsesramme til at hjælpe dig i gang. Du kan også bruge AI til at til at se sammenhænge til andre tekster, du ikke selv har tænkt på.

- AI kan også tage slides fra undervisningen. Og det der gør den så god er, at du kan få personaliseret din forklaring, så den passer til dit niveau.

Sådan gør du: Giv AI’en teksten eller materialet, du arbejder med, og sig til den, at du ikke forstår det, og bed den gøre det enklere. Det er kontekst for modellen, som hjælper den til at hjælpe dig.

 
3. Få AI’en til at supercharge din indlæring med simple quizzer

- De mindst effektive måder at forstå akademiske tekster på, er at læse dem igen og igen, at skrive noter imens, og ved at bruge highlighter, mens du læser. I stedet skal du bruge AI’en til at lave en low stakes test. Hvis man har læst amerikanske lærebøger, kender man den lille quiz, der ofte kommer til sidst. Det er en af de bedste måder at lære på.

Sådan gør du: Giv AI’en din akademiske tekst eller en PowerPoint og bed den lave en test med tre spørgsmål med hver tre svarmuligheder. Det er den virkelig god til. 

- Igen kan du adaptere det til dit niveau, hvor du først læser teksten selv, så beder AI’en forklare den for dig og til sidst tager en low stakes test, som AI’en har skabt.

4. AI kan binde dit studie sammen med andre fag og arbejde tværdisciplinært

- Meget undervisning i Danmark er tværdisciplinært, selv om mange undervisere er uddannet i kun én disciplin. Og når din underviser kun er trænet i ét fag, kan din underviser ikke altid binde det sammen med andre fag. Det kan AI sagtens. 

- AI’en ved godt hvordan to fagområder spiller sammen og hvordan man kan angribe et spørgsmål fra forskellige teoretiske eller metodiske vinkler. Jeg opfordrer altid mine studerende til at have den slags samtaler med AI’en før deres vejledning hos mig. Så er vi foran, inden vi overhovedet er startet.

5. Læg en AI strategi, især i gruppearbejde

- Hvis I i en gruppe arbejder helt forskelligt med AI, risikerer I at I ikke følger de retningslinjer I skal, at I bruger den for meget eller for ukritisk, og det er kontraproduktivt – især hvis I skal smide materiale ud igen.

- CBS og AU har tilladt brugen af generativ AI på bacheloren og specialet. Det kræver en metodisk diskussion, før I går i gang.

- I kan tage udgangspunkt i rådene ovenfor til at skabe en fælles ramme, så I går i takt i gruppen. Og der er ingen tvivl om, at AI’en kan gøre de store opgaver langt mere effektive og mindre stressende – den kan jo planlægge hele specialeforløbet og endda bedre end de fleste studerende og jeg selv som vejleder ville kunne.

- På den måde risikominimerer I hele processen og får et bedre resultat og en sjovere proces.

Sådan undgår du snyd med AI

- Alle skal selvfølgelig følge det regelsæt som universitetet har lagt op. Men det kan være en rigtig god idé at spørge den kursusansvarlige i starten af kurset, hvad deres AI-politik er. Det kan give klarhed i et specifikt fag om der er nogle ting man må bruge AI til, og det kan give ro i maven at den klarhed findes, og de kursusansvarlige har et bedre overblik over deres eget kursus, så de kan tit forklare, hvilke ting det giver mening at bruge AI til.

Ekspertens fire anbefalede AI-værktøjer

Når vi spørger Christian Hendriksen hvilke AI-værktøjer, han anbefaler til studierne, melder han kontant ud:

- Der er ingen grund til at bruge gratis ChatGPT længere.
  • ChatGPT4 er supergod og kan klart anbefales. Den er lige blevet opdateret og outperformer de fleste konkurrenter. Og så er det en fordel, at den lever op til EU’s lovkrav. Den koster 25 USD om måneden. 
  • Microsoft Copilot Det er samme grundlæggende model, men lidt dårligere og med lidt dårligere svar. Og så er den gratis.  Til gengæld kan den ikke rumme ret meget kontekst.
  • Google Gemini er dårligere end de andre og dyrere. Men den er bedre til at skrive skønlitteratur, fordi den er trænet på Google Books.
  • Claude 3 er på niveau med GPT 4, men i EU er man nødt til at bruge betalte tredjeparter for at få adgang. Claude har den fordel, at den er en mere nuanceret samtalepartner. GPT4 er mere nøgtern, og Claude er mere villig til at nuancere sine svar til dig, hvilket kan være en fordel.