Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Ordet har buzzet rundt i EU nogle år nu: Strategisk autonomi.
Ræsonnementet er – kort fortalt – at hvis Den Europæiske Union (EU) i højere grad gør sig selvforsynende med fx mikrochips eller gas, er den mindre afhængig af et land, som ikke længere kan eller vil levere. Eller som EU af politiske årsager ikke længere ønsker at handle med.
Industripolitik er det modsatte af at lade markedskræfterne passe sig selv. Det kan være geopolitisk nødvendigt for at skabe en større grad af kontrol i form af mindre usikkerhed - men historisk set koster det på udvikling og velstand.
Philipp Schröder forklarer, at når vi i Danmark i dag er så rige, skyldes det i høj grad globaliseringsgevinster: At vi har droppet at producere ting som fx skjorter selv, men i stedet nu køber dem der, hvor markederne har vist os, at de bliver produceret bedst og billigst.
Derfor hejser økonomiprofessoren også et lille advarselsflag, når talen falder på ønsket om mere strategisk autonomi i EU.
- Historisk set kan ingen politik designes, så den kan matche markedskræfternes ’usynlige hånd’. Politikere kan ikke hamle op med investorer, når det handler om at finde morgendagens vindere af produkter, processer, produktionssteder og teknologi. Af den simple grund at investorerne er flere, hurtigere og mindre ’sentimentale’. Hvis noget ikke er konkurrencedygtigt, overlever det ikke, forklarer han.
Den samme logik gælder sektorer som blandt andet skibsbyggeri, kulminedrift og medicinproduktion, hvor globalisering fører til færre – men dygtigere og bedre – producenter og nogle lande specialiser sig i det ene produkt og andre i et andet. Med øget velstand for alle parter til følge.
Professor i økonomi –Leder af Research Centre Firms and INdustry Dynamics, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet
Alder: 54 år
Tillidsposter: Medlem af Danmarks Konkurrenceråd, Nationalbankens Repræsentantskab og Innovationsfonden
Philipp Schröder, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet
Ønsket om at gøre sig mindre afhængig af andre – fx i forhold til teknologi af strategiske og/eller geopolitiske årsager.
Policy-håndtag, som politikere – ifølge Philipp Schröder - kan tage i brug for at højne graden af strategisk autonomi i EU. Med mikrochips som eksempel:
Den faglige nødvendighed
Her i foråret holder vi festivaler med fokus på medlemmernes faglighed. I den sammenhæng kan du møde Philipp Schröder på festivalen i Aarhus.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.