Prepping er en holdsport

Dåsemad

Copyright: Unsplash

Læsetid 5 min.

Kopier link

Prepping skal hvile på rettidig omhu. Og så skal det ikke kun være noget, vi gør for at redde os selv, men for at bidrage til samfundets samlede robusthed. Som en del af en ny samfundssikkerhedskontrakt.

Flåede tomater, vand og nødgeneratorer er bare nogle af de ting, som danskerne de seneste måneder har været i gang med at fylde kældrene op med. En fouragering der tog fart, da forsvarsminister Troels Lund Poulsen i juni gik på skærmen og opfordrede os til at opbygge et hjemmeberedskab, og da Beredskabsstyrelsen samtidigt udgav pjecen "Forberedt på kriser" med råd om, hvad vi bør fylde vores forrådskamre op med. Den opfordring gjorde på rekordtid  Rasmus Dahlberg til en af tidens travleste eksperter med daglige udtalelser i medierne om, hvor store truslerne egentlig er, og hvordan vi skal preppe. 

- Der er tale om en bred vifte af hybridtrusler, og det kan måske virke som om, at de pludselig er optrappet på én gang. Men de mange forskellige trusler har bygget sig op over mange år, startende med 11. september, klimaforandringerne, Covid, geopolitisk ustabilitet og senest krigen i Ukraine.

Alle sammen trusler jeg har fulgt længe, og derfor var jeg faktisk godt tilfreds, da myndigheder i foråret tog truslerne så alvorligt, at de gik ud med en klar opfordring og præcis information til befolkningen til om, hvordan de skal forholde sig, siger Rasmus Dahlberg, krise- og katastrofeforsker, leder af Center for Samfundssikkerhed og en af landets førende eksperter i samfundssikkerhed.

Prepping lyder individualistisk, men handler om fællesskabet

Og hvor de fleste danskere hurtigt er kommet til at forbinde Rasmus Dahlberg med prepping, er det paradoksalt nok et begreb, han ikke selv er særligt begejstret for. 

- Jeg har faktisk talt imod begrebet prepping, fordi det for mig signalerer noget individualistisk. Noget med, at vi hver især bare skal redde os selv. Jeg bruger selv begrebet hjemmeberedskab. Og så understreger jeg, at når folk i denne tid skal fylde deres viktualierum op, så handler det ikke bare om egen overlevelse. Det handler om noget, der er langt større end det, siger han. 

For Rasmus Dahlberg handler det nemlig også om, at vi, når vi fylder vores forrådskamre op, samtidigt yder et afgørende bidrag til landets samlede beredskab. Og at vi dermed er med til at styrke samfundets generelle robusthed og sikkerhed. 

- Vi har efter tre årtier med fred i Danmark været vant til, at sikkerhed var noget, det offentlige tog sig af, og at vi bare ringede 112, når der skete noget akut. Men i dag står vi i en situation, hvor samfundet er truet på mange områder.

Derfor er der ifølge Rasmus Dalberg brug for, at hele samfundet udvikler en større bevidsthed om, at alle, og det vil sige både staten, myndighederne, kommunerne, virksomhederne og vi som borgere har et fælles ansvar.

Rasmus DahlbergFoto: Ole Joern

Vi har brug for ny samfundssikkerhedskontrakt

- Jeg mener, at vi har brug for at forhandle det, jeg kalder en ny form for samfundssikkerhedskontrakt. En kontrakt hvor alle kender og er bevidste om præcis deres bidrag, siger ham, som har været positivt overrasket over, hvor godt danskerne har taget imod myndighedernes udmelding og helt konkret Beredskabsstyrelsens pjece "Forberedt på kriser".

Læs pjecen her

- Folk vil gerne have mulighed for at selv at handle, når de står overfor kriser. Det giver dem en tryghed, at de selv kan gøre noget. Derfor er det rigtig godt, at danskerne nu har fået den præcise information, der sætter dem i stand til selv at forberede sig, slutter han.


Hvem er Rasmus Dahlberg?

Rasmus Dahlberg er lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier, tilknyttet Center for Arktiske Sikkerhedsstudier og leder af Center for samfundssikkerhed ved Forsvarsakademiet.

Han er PhD i katastrofeforskning fra KU, og cand.mag. i historie fra SDU. Er derudover aktiv foredragsholder og forfatter til en række bøger herunder "Anvendt historie", "Det vidste du ikke om Danmark" og "Danmarks Katastrofer".

Omfattende samarbejde ligger bag pjecen

En af dem, der det sidste halve år har været travlt beskæftiget med netop at få den præcise information ud til danskerne er Kristian Anker-Møller. Han er specialkonsulent og kommunikationsrådgiver i Beredskabsstyrelsens kontor for Kommunikation og Varsling, og har siddet i det maskinrum i styrelsen, hvor pjecen Forberedt på kriser er blevet til. 

- Når vi udgiver sådan en pjece, skal den selvfølgelig ikke bare bygge på de råd og den vejledning, som vi i Beredskabsstyrelsen mener, er de rigtige. Den skal indeholde netop den information, som alle relevante myndigheder kan stå inde for. Derfor er pjecen her blevet til i en proces med et omfattende samarbejde og en koordinering imellem alle de mange parter, og hvor vi altså har stået i midten som tovholdere, siger Kristian Anker-Møller.

Han fortæller, at første trin i den koordinering har drejet sig om at fastlægge det trusselsniveau, vi har i Danmark lige nu, og som danskerne skal gardere sig mod. En koordinering der har involveret blandt andet efterretningstjenesterne, altså FE, PET samt Forsvaret, Hjemmeværnet, Rigspolitiet, Energistyrelsen og DMI, da ekstreme vejrfænomener i dag også er en del af de trusler, vi skal kunne modstå.

Kristian Anker-Møller

Hvem er Kristian Anker-Møller?

Kristian Anker-Møller er specialkonsulent og kommunikationsrådgiver i Beredskabsstyrelsens kontor for Kommunikation og Varsling. Han er bachelor i engelsk og samfundsfag fra KU, og cand.ling.merc fra CBS. Han har været ansat i Beredskabsstyrelsen siden 2016 og inden da blandt andet arbejdet som journalist på bold.dk.

Med trusselsniveauet indkredset, har næste skridt været at få klarlagt, hvordan de eksisterende trusler så potentielt vil kunne påvirke den danske befolkning. Her landede myndighederne på en anbefaling om at vi skal kunne klare sig selv i tre døgn i tilfælde af kriser. Og med afsæt i det drøftede man så, hvad der konkret skal til for, at vi kan det. 

- Det har været afgørende for formuleringen af de konkrete råd at få alle de myndigheder med, der har en faglig ekspertise. Dem, der kan vurdere, hvad det er, vi som danskere har brug for, for at kunne opretholde en nogenlunde normal hverdag i 72 timer på egen hånd. Både når gælder fødevarer, medicin og andre basale fornødenheder. Men også når det kommer til at kunne klare sig uden strøm, lys, varme og betalingsmidler, siger han og fortæller, at den del af processen blandt andet har involveret Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Miljøstyrelsen, Danmarks Nationalbank og Digitaliseringsstyrelsen.

Udfordring at balancere rådene 

- Samarbejdet har bestået af en række møder med faglige drøftelser, men også af en fælles og konkret skriftlig proces for at blive enige om, hvilke ord og præcise formuleringer pjecen har skullet indeholde, fortæller Kristian Anker-Møller og forklarer, at fokus her har været at finde en ordlyd, der balancerer rådene på en sådan måde, at de er alvorlige nok til, at danskerne vil handle på dem, men omvendt ikke så dramatiske, at de skaber overdreven panik. Råd der med andre ord ligger op til, at vi prepper med rettidig omhu. 

- Det sværeste i selve formuleringen af rådene har været at lande dem på det helt rigtige niveau. På den ene side skal vi give danskerne et så nøjagtigt billede af det skærpede trussels- og risikoniveau som muligt. Men på den anden side undgå at skabe en unødig frygt, der får folk til at reagere uhensigtsmæssigt, siger Kristian Anker-Møller, der også selv er godt i gang med at fylde forrådskammeret i privaten. Men med samme tilgang som rådene i pjecen ligger op til. 

- Budskabet i pjecen er ikke, at folk skal storme ud for at fylde hylderne på én gang. Opfordringen er i stedet, at vi alle lidt efter lidt skal begynde at købe lidt ekstra, i takt med at vi alligevel køber ind. Og det er også sådan, vi gør hjemme hos mig. Med to små børn i husholdningen har vi altid et ret solidt lager af pasta, kiks og havregryn. Så næste skridt for os har været at fylde hylderne op med vand, og nu skal vi til at finde en løsning på, hvordan vi kan tilberede maden, hvis strømmen går.

God råd til hvad du kan begynde at fylde kælderen op med

Drikkevand – 3 liter pr. person pr. døgn og evt. vand til husdyr

Mad – mad til tre døgn, der er langtidshold og let at tilberede; ris, pasta, havregryn, kiks, konserves…

Medicin og førstehjælp – nødvendig medicin for husstanden, førstehjælpskasse og evt. jodtabeller til personer under 40 år samt gravide og ammende.

Hygiejneartikler – toiletpapir, hånddesinfektion, bleer, bind/tamponer og andet relevant for din husstand.

Varme – tæpper, dyner, varmt tøj.

Andre fornødenheder – powerbank eller batteripakke til fx din mobiltelefon, lommelygte, batterier, fysiske betalingskort (husk pinkode) og evt. kontanter i mønter og små sedler, evt. stearinlys og tændstikker

Kommunikation – FM-radio, der kører på batterier, håndsving, solceller (eller evt. din bilradio)

Særlige behov:

  • Er der børn eller ældre i husstanden?
  • Bor du udsat ift. fx oversvømmelser?
  • Har du alternative transportmuligheder i tilfælde af fx oversvømmelser?
  • Kan du hjælpe eller få hjælp af familie, naboer og venner?