Få SU'en til at række: Budgetnørdens bedste tips til dig

@budgetnoerden

Budgetnørden

Læsetid: 2 minutter

Kopier link

Vi har alle prøvet at tro, vi havde 5.000 til resten af måneden, og så opdaget, at det var før de faste udgifter. Derfor har vi talt med Elizabeth Frank Nebelong, aka @budgetnoerden på instagram. Få Budgetnørdens fem tips til at få styr på din studieøkonomi i dag.

Vi ved, det ikke er sjovt, men du skal lave et budget

- Hvis du kun gør én ting i dag, så skal du lave et budget. Det føles nedslående at lave budget, når man har en lille økonomi, hvilket man jo har på SU. Men hvis ikke du fordeler indtægter og udgifter, så sker det af sig selv, uden du har kontrol med det.

Sådan laver du dit studiebudget

Lav et årsbudget, så du kan se det store billede

- Som studerende har du måske et sommerjob, der giver en højere indtægt i en periode. I et årsbudget kan du fordele den indtægt over hele året, frem for at leve fra måned til måned.

 

Brug de rigtige tal

- Ingen op- og nedrundinger, for så skaber du mere forvirring end overblik. Find dine rigtige tal her:

  • Din netbank
  • Betalingsservice
  • MobilePay
  • Apple Store (til abonnementer) – og apropos abonnementer:

Få styr på dine abonnementer

- Vurdér, hvad du rent faktisk benytter. Det er en god øvelse til at opdage prøveperioder, der er fortsat, uden du opdagede det. 

Kategorisér budgettet

De vigtigste kategorier er:

  • Indtægter
  • Faste udgifter
  • Gæld
  • Opsparing og investering
  • Dit variable månedlige forbrug

Lav en månedlig økonomidate med dig selv

- Jeg anbefaler altid, at du laver en fast aftale med dig selv om, rent faktisk at kigge på din økonomi. Så bevarer du bevidstheden om, hvordan din økonomi egentlig ser ud. Vi har alle en tendens til at lukke øjnene for det; det har jeg også selv. Men hold dig selv op på at kigge på dit budget hver måned. 30 minutter er nok.

Hav en budgetkonto, en forbrugskonto og en opsparingskonto

- De her tre konti er gode til at vise dig, hvilke penge er til hvad. Jeg anbefaler endda et decideret betalingskort til abonnementer. Så undgår man at tro, man har 5.000 til resten af måneden, og så ryger der lige mobil, fitness, Netflix og Spotify oveni.

Overvej deleøkonomi

- Det er dyrere at købe mad én person, end når man er flere. Så en madklub kan være en rigtig god idé. Som studerende er man jo tit ny i byen, så en madklub kan også noget socialt. Eller måske har du bare en vennegruppe, hvor I gerne vil ses uden at have alt for mange penge op af lommen?

Studerende skal (også) prioritere

- Du vil gerne det hele: Bo det fede sted, tage på ferie og andre ting, hvor du skal overveje, om de enkelte udgifter er vigtige for dig. Der vil altid være nogle ting, du skal vælge fra. Du kan ikke tage på alle festivalerne, men udvælge et par, eller være frivillig.


Husk dine studierabatter og medlemsfordele

Som medlem af Djøf, får du rabatter og fordele, som kan spare dig mange penge, fx:
- 5 % i rente på en studiekonto hos Lån og Spar
- Djøf Forlag studiebøger med 20 % rabat
- Djøf Forsikring for studerende for ned til 59 kr./md.

Dine studierabatter som medlem af Djøf