Derfor elsker du ikke altid det, du er god til

Få styr på hvad du kan og hvad du vil

Få styr på, hvad du kan og hvad du vil

Læsetid: 3 minutter

Kopier link

Anerkendelse fra andre kan være en stor drivkraft, især når man er nyuddannet. Men det kan få dig til at glemme, hvad du selv vil, fordi du tror, du skal gøre det, andre roser dig for. Her får du inspiration til at skelne mellem hvad du kan, og hvad du vil, så du kan skrue op for din trivsel.

Sådan skiller du det, du kan fra det, du vil

Opgaverne har det med at finde derhen, hvor de bliver løst. Så er du god til at koordinere, lander koordineringsopgaver hos dig igen og igen - også selvom du ikke trives med den slags opgaver. Det kræver en aktiv indsats at ændre på det.

- Jeg taler med mange, der er reagerer rigtig meget på andres anerkendelse, og der kan man godt miste kontakten til det, der egentlig giver en energi, forklarer Mai-Lis Sandvei Skotte og fortsætter: 

- Jeg har selv en sproglig uddannelse, og jeg er rigtig god til dét og fx korrektur. Men jeg synes bare, det er så kedeligt og anstrengende i længden. Dér skal man kende sig selv.

Mai-Lis Sandvei Skotte rådgiver hver uge nyuddannede, som udforsker, hvad der motiverer og driver dem på arbejdsmarkedet. 

- Hvis du kan aktivere både dit ”kan” og dit ”vil”, finder du ind til, hvor du trives.

Find dit gemte guld

- Det går under radaren at skelne mellem hvad man kan lide, og hvad man er god til. Og at man ikke nødvendigvis kan lide det, man er god til.

Mange tror fejlagtigt, at de opgaver, de er bedst til at løse er noget, alle kan. Dermed opdager man næsten ikke, hvor god man er. 

Sådan gør du

Stil dig selv følgende spørgsmål, og skriv svarene ned på et stykke papir:

  • Hvad kommer nemt til dig, som du kan se andre har svært ved?
  • Hvornår kommer du til at fordybe dig så meget, at du mister fornemmelsen af tid?
  • Hvornår bliver du ved med at forsøge igen og igen uden at give op?

- Det er en måde at synliggøre for dig selv, hvad du er bedst til. Det får dig ud af tanken om ”det kan alle”. Man kan lære meget af den selvros, som man i beskedenhed ikke giver lov til at fylde, forklarer Mai-Lis.

Fokusér på dine styrker i stedet for udfordringer

Mange nyuddannede bliver meget fikserede på: ”Dét der er jeg ikke så god til, der skal jeg blive bedre.”

Og det er også et godt mindset, man skal bare være opmærksom på at lede energien derhen, hvor man har et potentiale. Opgaver, der bare ligger godt til én.

For ellers bruger man meget energi på de ting, man har sværest ved i stedet for at gå derhen, hvor man virkelig er god. Og man kan og skal ikke være god til alt.

Sådan gør du

Stil dig selv følgende spørgsmål, og skriv svarene ned på et stykke papir:

  • Hvilke komplimenter har du en tendens til at ignorere?
  • Hvad kommer naturligt og let til dig?
  • Hvordan arbejder du, når du er mest produktiv og kreativ?

Undersøg, hvad der giver dig energi

Det kan også være en hjælp at spørge sig selv: Hvad elskede jeg at lave som barn? Hvilke fag var mine yndlings? Var du svømmer, eller gik du til spejder? Hér finder du noget fundamentalt, som har været inden i dig hele dit liv.  Dine naturlige styrker vil typisk ikke ændre sig så meget gennem livet, men du kan udvikle og bygge oven på dem.

Sådan gør du

Stil dig selv følgende spørgsmål, og skriv svarene ned på et stykke papir:

  • Hvad giver dig energi på arbejdet?
  • Hvordan ser en god dag ud?
  • Hvornår føler du dig tilfreds med og stolt af noget, du har lavet?
  • Hvilke opgaver glæder du dig til at lave?