”Når man har været ude i luften og har snakket om noget helt andet, så kommer man motiveret og skarp tilbage til sit arbejde.” 

Kolleger der går uden for og drikker kaffe

8 minutter

08.05.2024

Kopier link

Er noget så simpelt som pauser i arbejdstiden virkelig et seriøst ledelsesredskab for moderne ledere?

Ja, hvis man skal tro bogen 'Pause Power', der netop er udkommet.

Mød bogens forfatter Pia Hauge og tre ledere, som har taget 'kollega-to-go', et pause-koncept med faste, obligatoriske gåture for alle medarbejdere, til sig.

En afdeling som var vokset fra syv til 14 medarbejdere på meget kort tid. Og hvor folk sad alene med hver deres område. Det var situationen, da Søren Aagaard Christiansen i januar 2022 trådte til som kontorchef for Administrationen i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, som blandt andet står for ambulancetjeneste og AMK-vagtcentral.

For at styrke sammenhængskraften i afdelingen indførte han et eksperiment med ’kollega-to-go’, som han havde hørt om på en konference. Det er skemalagte, obligatoriske gåture i arbejdstiden med en kollega.

- Jeg havde brug for at finde en god måde både at onboarde på og styrke en ny fælles kultur. Uden at det lige skulle være med 3 dages teambuilding!, fortæller han.

Søren Aagaard Christiansen valgte i første omgang at introducere kollega-to-go som et pilotprojekt i otte uger. 

- Det er altid en god idé hvis man vil noget nyt. Så det vil være mit råd også til andre, som skulle have lyst til at indføre det, at starte med en tidsbegrænset periode som et forsøg, siger han.

Sæt positiv strøm til relationerne

Kollega-to-go er udviklet af Pia Hauge, ledelsesrådgiver og forfatter, sammen med et lille forskerteam i projektet Future Work Lab. Konceptet blev oprindeligt udviklet til en backoffice-afdeling af kunderådgivere i en bank, som ville styrke sammenhængskraften.

Pia Hauge

Grundopskriften er utrolig simpel. Medarbejderne går en 30-minutters tur hver uge med en ny kollega. Undervejs er samtalen fri – og tiden er at betragte som en pause. Alle skal gå med, uanset om man er introvert eller ekstrovert, og uanset om man på forhånd har mange relationer i afdelingen eller ej.

- Når jeg fortæller ledere om konceptet, så er der mange som siger, ’nåeh ja, walk and talk, det bruger vi også!’ Og så siger jeg, at ’det er det faktisk ikke!’ En walk and talk har typisk et fagligt formål, hvor imod kollega-to-go er et frirum, forklarer Pia Hauge – via skærmen på Teams - og fortsætter:

- Som leder skal man virkelig lægge bånd på sig selv for ikke at gøre det til arbejde, en brainstorm, et møde, eller MUS. For det her ER et frirum, og det er det særlige ved det.

Vi har længe været en nation af pauseskeptikere, ikke mindst på de travle chefgange, men noget er heldigvis ved at ændre sig, oplever hun. 

Pia Hauge er stærk fortaler for at bringe pauserne tilbage i vores arbejdsliv. For pauserne er ganske enkelt en god investering. De øger vores kreativitet, vores produktivitet og vores mentale sundhed.

Kollega-to-go er er et eksempel på det, som hun i Pause Power kalder ’en social pause’. Fordi den ud over at skabe en pause i skærmarbejdet samtidig potentielt kan styrke en relation.

Som hun engageret forklarer:

- Kollega-to-go er også et lille oprør mod, at man nogle gange bruger utrolig mange penge på sådan nogle fællesskabs-aktiviteter, store sommerfester eller andet, som appellerer til nogle mennesker, men faktisk ikke til alle. Og der tror jeg, at man nogle gange kan forregne sig som leder og tænke, ’I sidder jo i samme kontor, og vi har også holdt en dejlig fredagsbar og en sommerfest, så vi har da et godt ”arbejdsfællesskab”… Så med det her koncept er jeg gået den anden vej og tænkt, at vil man styrke det store fællesskab, så kan det betale sig, at starte med at styrke det lille fællesskab, altså med 1:1 relationen mellem kollegaer.

- Jeg tror, at der er mange, som har oplevet at sidde på et åbent kontor uden nødvendigvis at kende de andre eller prøvet at stå til en reception og føle sig alene. Så det der med at være en del af et fællesskab, det opstår ikke bare, fordi vi er på den samme arbejdsplads. Fællesskaber har tit med dybe relationer at gøre. Mennesker trives rigtig godt på en arbejdsplads, hvis de bare har en enkelt eller to dybe relationer, eller det man kalder ’hot relations’. Det er også dem, som vi har relationer med, som vi foretrækker at samarbejde med. Der er forskning, der viser, at vi ikke altid foretrækker at samarbejde med de dygtigste eller relevante, vi vælger dem, som vi kan lide og føler os trygge ved. De relationer styrker vi, når vi kommer ud at gå sammen.

Søren Aagaard Christiansen

Sørens erfaringer

Da Søren Aagaard Christiansens første gang præsenterede sin idé om at indføre kollega-to-go i Administrationen i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, var han ærlig talt spændt på reaktionen.

- Men jeg kunne godt makulere alle mine argumenter, for der var opbakning fra starten, fortæller han.

En it-kyndig medarbejder tog teten med at parre folk i et excel-ark, hvorefter grupperne selv bookede et passende tidspunkt. Og så var de i gang. Konceptet var, at alle medarbejdere skulle gå en 30-minutters tur tre og tre sammen hver uge. 'Det var lidt mindre intimt og nemmere end bare at være to', var tanken.

Da de otte uger var gået, blev man enige om at gøre ordningen permanent. Kollega-to-go er i dag blevet så stærk en del af kulturen i afdelingen, at gåturene er skrevet ind i afdelingens kulturpapir, som alle nyansatte i afdelingen får. 

Succesen skyldes tre tydelige gevinster, forklarer kontorchefen.

- Først og fremmest får man en pause – og det hjælper os til at kunne levere den kvalitet, vi gerne vil. Som vidensarbejder kan man ikke køre løs otte timer i streg uden at miste kvalitet og dermed også på sigt motivation. Så pauser er vigtige. For det andet får man bygget stærkere relationer op. Og så får man bevæget sig og får noget frisk luft.

Søren Aagaard Christiansens ser mange fordele ved gåture som alternativ til traditionelle on boarding-runder, hvor man møder folk i et mødelokale:

- Det er meget nemmere at tale sammen, når man går ved siden af hinanden end når man sidder og stirrer på hinanden hen over et mødebord. Samtalerne glider lettere.

Han oplever også, at samtalernes indhold bliver anderledes af det. 

- Når man sidder ved frokosten sammen med 20 andre, så kan det godt blive lidt det samme, man taler om. 'Nå, hvad skal du så i weekenden?'.

Det er meget oppe, at vi skal have bedre fællesskaber. Og arbejdsfællesskab er et ubetinget plusord. Men der er jo mange, som har oplevet at sidde på et åbent kontor uden nødvendigvis at kende de andre eller at stå til en reception og føle sig alene. Så det der med at være en del af et fællesskab, det opstår ikke bare, fordi vi er på den samme arbejdsplads.

Pia Hauge

Lises erfaringer

 Lise Andersen-Alstrup er teamleder for 30 forsikringsrådgivere i LB Forsikring. I hendes afdeling har medarbejderne i seks uger gået tur ikke bare én gang om ugen, som hos Søren, men to gange om ugen - med en ny kollega hver gang. 

- Jeg er vild med det, man kommer væk fra skærmen og ud i lyset. Vi bliver skøre i hovedet af kun at se på skærm hele tiden.

Og hvis man er bange for, at det vil koste på produktiviteten at tage en time ud af hver medarbejders arbejdsuge, så er Lises erfaring det modsatte. Hos hende var produktiviteten højere i den afdeling, som gik, sammenlignet med en søster-afdeling i huset, som ikke gjorde, mens forsøget stod på.

Derfor kan det også virke mærkeligt, at hun og teamet ikke har fortsat ud over de seks uger, indrømmer hun:

- Det er jo egentligt lidt skørt, når det var så stor en succes, men der gik lidt intern politik i den i forhold til om vi enten alle sammen skulle gå i alle afdelinger eller ingen skulle.
Netop nu er de dog ved at starte op igen, da medarbejderne i hendes afdeling har efterspurgt de gående-pauser i forbindelse med, at organisationen er midt i en forandringsproces.

- Vi talte om, hvordan man bedst kunne støtte hinanden og skabe rum for at bruge hinanden, og så kom kollega-to-go på banen igen, som ønske fra teamet. Så nu går vi i gang igen.
Denne gang er det planen ”kun” at gå én gang om ugen.

- Jeg tror på at hvis man virkelig skal have fuld benefit, af energien og alt det her, som vi oplevede i piloten, så tror jeg, at man skal op på 2 gange. Men omvendt, så er jeg også bange for, du ved, drift, og alt det der. Der kan godt være mange kæppe i sådan et hjul. Så jeg er ok med, hvis det kun bliver én gang om ugen. Jeg vil hellere have, at dét lykkes. Så kan vi altid skalere det op, siger teamlederen.

 

To gode råd til andre, som vil gå

Lise Andersen- Alstrups råd til andre ledere, som overvejer at teste gående pauser, er at få dem i kalenderen og at være klar til at holde fast.

- Det er ligesom med træning. Intentionen er ikke nok. Man skal rent faktisk gøre det. Og det fleste vil jo gerne. Man starter godt ud, solen skinner, men pludselig bliver det lidt køligere og så vil man måske hellere arbejde hjemme en dag - og nu skal man så alligevel komme ind, fordi man har en kalenderaftale med en kollega. Og man skal jo også gå en tur med dem, som måske ikke er ens bedste ven på kontoret!” 

- Så mit gode råd vil være - insistér. Og sørg for at sætte fokus på, hvorfor I gør det, hvad gevinsterne er. Jeg taler løbende om det på 1:1 og på teammøder i forhold til, hvad vi får ud af det, og hvad vi gerne vil bruge det til.”

Vi bliver skøre i hovedet af kun at se på skærm hele tiden.

Lise Andersen-Alstrup

Kristians erfaringer 

Lise har valgt ikke selv at gå med for at give medarbejderne et frirum uden chef på turen. Hos Green Power Denmark, der er en erhvervsorganisation for grøn energi, går den administrerende direktør Kristian Jensen derimod selv med.

- Vi er 125 medarbejdere, så hvis én følges med mig, så er der 123 andre, som ikke går med den administrerende direktør, så det går nok.

- Alle har fyldte kalender og alle har brug for at få lagt nogle pauser ind. Vi havde en snak om de i ledergruppen og var enige om, at hvis vi gjorde det, så skulle vi også prioritere det, så folk kan se, at vi mener det.

Siden starten af april har organisationens medarbejdere på alle tre lokaliteter, København, Aarhus og Bruxelles, gået tur med en ny makker hver anden uge. Trækker man en kollega på en anden lokation som gå-makker, så tager man høretelefoner i ørerne og taler sammen i telefonen, mens man går.

Forsøget kører i 12 uger, hvorefter man vil evaluere. Måler et at opbygge en god pausekultur og styrke relationerne på tværs.

- Jeg tror på, at når vi har været ude i luften og har snakket om noget helt andet, så kommer man motiveret og skarp tilbage til sit arbejde, siger Kristian Jensen, Green Power Denmark.

 

Kristian Jensen. Foto: Green Power Denmark /Thomas Steen Sørensen

Kollega-to-go - Grundopskriften

→ To gange om ugen går man en tur på 30 minutter med en kollega

→ Deltagerne er “parret” tilfældigt, og det er en ny kollega hver gang

→ Gåturen er obligatorisk, bliver sat i kalenderen og er at betragte som arbejde

→ Gåturen er uden krav – deltagerne må gå, hvorhen de vil, og tale om, hvad de vil, såvel arbejde som privatliv

Kilde: Pause Power af Pia Hauge, Gyldendal Business, 2024.

Hvad er kollega-to-go?

Kollega-to-go er skemalagte og obligatoriske 30-minutters gåture med en ny kollega hver gang.

Hvad er det godt til?

At skabe relationer, uformel videndeling, onboarding, nedbringe silodannelse, mikse ledere med medarbejdere.

Bag om metoden

Kollega-to-go er udviklet af Pia Hauge, ledelsesrådgiver og forfatter, sammen med et det lille forskerteam i projektet Future Work Lab. Konceptet blev oprindeligt udviklet til en backoffice-afdeling af kunderådgivere i en bank, som ville styrke sammenhængskraften.

Læs mere om kollega-to-go på vellivforeningen.dk