Godt nytår til kvinderne. De har lige om lidt haft sidste arbejdsdag.

Kvindernes sidste arbejdsdag

Kvindernes sidste arbejdsdag

Kopier link

Løngabet mellem mænd og kvinder er stadig 12,4 pct., og det betyder, at kvinder i år burde have sidste arbejdsdag den 14. november for at have samme timeløn som mænd. Derfor markerer Djøf igen i år Kvindernes Sidste Arbejdsdag sammen med en lang række andre organisationer.

- Vi vil sætte fokus på, at der stadig ikke er reel ligeløn mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked, forklarer Edith Jakobsen, arbejdslivspolitisk chef hos Djøf.Hun uddyber, at lukning af løngabet er en forudsætning for, at kvinder og mænd får de samme muligheder for livsudfoldelse.

Løngabet er den gennemsnitlige forskel mellem kvinder og mænds timeløn. Løngabet kan forklares af en række forhold, bl.a.:

  • Den skæve fordeling af barselsorloven, kvinder har hidtil taget hovedparten af barselsorloven og mange kvinder arbejder på deltid (deltidsansatte har også lavere timeløn).  
  • Arbejdsgivers forskellige behandling af kvinder og mænd i den fødedygtige alder
  • Flere mænd end kvinder har ledelsesjob

Djøf anser åbenhed om løn som en vigtig løftestang for virksomheders arbejde med at fremme ligeløn.  

Manglende viden om konkrete lønforhold på den enkelte arbejdsplads giver dårlige vilkår for at forhandle løn, når kun den ene part kender lønforholdene. Desuden er der også risiko for, at fordomme om køn og kompetencer bidrager til forskelsbehandling.

Arrangement: Kan løngennemsigtighed sikre ligeløn?

Organisationerne bag kampagnen ’Kvindernes sidste arbejdsdag’ sætter fokus på, hvordan nyt EU-direktiv om lønåbenhed på arbejdspladser kan være en løftestang til at lukke løngabet.

Det er d. 15. November kl. 10 – 13.30 i Fællessalen på Christiansborg

Læs mere, og tilmeld dig

Læs også Djøfbladets historie om, at mandlige økonomer tjener 143.000 kroner mere end kvinderne her