Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Det Hvide Hus. Foto: Unsplash Free
Om få dage går amerikanerne til valgurnerne for at afgøre, hvem der bliver deres næste præsident. Og selvom valget ser ud til at blive en historisk gyser, er én ting er sikkert. Økonomien er det absolut vigtigste for USA's vælgere. Og det er ikke landets enorme statsgæld, men hvordan deres privatøkonomi vil blive påvirket af enten Trump eller Harris.
Spørgsmålet er, hvordan den danske økonomi vil få det at føle, og om valgresultatet vil brede sig så meget, at vi også her i landet mærker det i hverdagen på jobbet.
Vi har spurgt Peter Dige Thagesen, underdirektør i DI og ekspert i global handel, hvilken økonomisk politik vi kan forvente af de to kandidater, og hvilke dominoeffekter det kan få for den danske økonomi, det danske arbejdsmarked og den enkelte dansker.
- USA er verdens største økonomi, så uanset hvem der vinder, vil det få effekter for os. Især fire forskellige politiske områder, skal vi dog holde øje med i Europa og i Danmark.
- Det første er handelspolitikken. Her varsler Trump en straftold på 10 procent på alle europæiske varer og 60 procent på kinesiske varer, mens Harris forventes at fortsætte samme kurs som under Biden.
- Et andet område er klimapolitikken, hvor Harris efter al sandsynlighed vil videreføre den bæredygtige omstilling, mens Trump vil bremse den og trække USA ud af Paris-aftalen.
- Det tredje afgørende for os er sundhedspolitikken. Her vil begge kandidater på hver deres måde nok forsøge at reducere udgifterne til sundhedssektoren.
- Og endelig er der sikkerhedspolitikken, hvor Trump har sagt, at han vil skære eller helt fjerne den militære støtte til Ukraine, imens Harris vil videreføre den støtte USA’s giver i dag.
Peter Dige Thagesen, Underdirektør i DI og ekspert i global handel
- Det der kan påvirke dansk økonomi mest, afhænger af, hvilken handelspolitik den kommende amerikanske præsident vil føre. Bliver det Harris, vil det formentlig ikke ændre ret meget, men bliver det Trump, og indfører han en straftold, får det store følger for os.
- Vi har 4000 danske virksomheder, der i dag eksporterer til USA, som er Danmarks absolut største udenlandske marked. En straftold, vil gøre danske varer meget dyrere på det amerikanske marked, og få amerikanerne til at købe mindre dansk, og det vil give en faldende indtjening for danske eksportvirksomheder.
- Desuden har både Trump og Harris sagt, at de vil være ´tough on China´, dog især Trump, der altså har intentioner om at lægge helt op til 60 procent straftold på kinesiske varer. Gør han det, lukker det amerikanske marked nærmest for kinesiske varer. Og sker det, vil Kina formentlig forsøge at afsætte mere i Europa, og dermed sætte virksomheder på det europæiske marked under voldsomt konkurrencepres, også danske.
- Måske får det Europa til at slå igen med en straftold overfor både Kina og USA, og så får vi pludselig en farlig nedgående spiral. Og analyser viser, at sådan en handelskrig kan komme til at koste dansk økonomi 85 milliarder kroner.
- Og foruden handelspolitikken, hvordan kan kandidaternes klimapolitik, sundhedspolitik og forsvarspolitik komme til at påvirke os?
- Hvis Harris viderefører klimapolitikken, vil hun fremme investeringerne i grøn teknologi. Det vil, ligesom nu, komme dansk økonomi til gode, da vi har en force indenfor green tech og bæredygtige energikilder.
- Vinder Trump, og bremser han den grønne omstilling, kan det få de modsatte konsekvenser.
- Vi ved endnu ikke, hvilken sundhedspolitik de to kandidater vil forsøge at gennemføre. Men danske pharma-virksomheder er store på det amerikanske marked og vil helt sikkert mærke det, uanset hvem der vinder valget.
- Endelig er det på det sikkerhedspolitiske område især Trumps tilbagetrækning af den militære støtte til Ukraine, som vi vil kunne mærke. For det vil betyde, at Danmark skal yde større støtte til krigen i Ukraine.
- Ser vi først på en mulig handelskrig, har DI lavet analyser, der peger på, at en sådan kan komme til at koste 30.000 danske arbejdspladser.
- De afskedigelser vil primært ramme ansatte indenfor eksporterhvervene. Men effekterne af en handelskrig vil brede så mange ringe i vandet til resten af det danske arbejdsmarked.
- For en straftold på amerikanske og kinesiske vil svække vores købekraft i Danmark, og sænke vores privatforbrug helt generelt.
- Det betyder, at vi vil købe færre varer i supermarkederne, færre serviceydelser, optage færre lån og pludselig vil mange andre virksomheder i samfundet også kunne mærke det, da deres vækst generelt vil falde, sådan som vi oplevede det med afmatningen af økonomien under Corona.
- Og på den måde får vi en kædereaktion, hvor afskedigelserne ikke kun vil ramme danske eksportvirksomheder, men også begynde at nå ud til andre.
- Hvilke danske faggrupper vurderer du, primært vil blive berørt af USA´s præsidentvalg?
- En handelskrig vil først og fremmest ramme faggrupperne i de danske eksporterhverv og private virksomheder. Og her er der jo mange forskellige faggrupper ansat, også akademikere.
- For eksempel sidder mange Djøf-medlemmer placeret i forskellige generaliststillinger i producerende virksomheder. Både i toppen af organisationerne, men også i stabsfunktioner, kommunikation, HR, salg og nogle steder i forskning og udvikling. Alle sammen stillinger man jo også beskærer, når indtjeningen bliver presset. Men igen skal vi huske, at det kan gå begge veje.
- Når den danske vækst bliver påvirket, kan det få konsekvenser for os alle. Blandt andet fordi væksten i samfundet er en af de faktorer, der har betydning for, hvilken vej overenskomstforhandlingerne går. Og når de bliver påvirket, så ved vi jo, at rigtig mange danskere, endda helt ude i tredje eller fjerde led, vil kunne mærke det.
- Men uanset hvem der løber af med sejren, er USA fortsat en meget afgørende samhandelspartner og allieret for os i Danmark. Derfor behøver udfaldet af præsidentvalget ikke nødvendigvis betyde, at du og jeg ender med at stå med færre penge mellem hænderne. Det kan også gå den anden vej.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.