Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Anne-Sofie Brask arbejder nu som projektansvarlig for ESG hos DSV Transport og blev færdiguddannet cand.merc.(kom.) fra Copenhagen Business School i 2022.
Hun er knap to år inde i sin karriere og trives i hverdagen med fuldtidsarbejde. Men Anne-Sofie Brask husker tydeligt sin jobstart. Selv om det hele var meget spændende, lægger hun ikke skjul på, hvor hårdt det også var.
I starten tænkte hun meget over at fremstå professionel og udvise selvtillid. Flere gange tog hun sig selv i at tænke: ’Fake it till you make it.’ Trætheden ramte også hårdere end forventet, og Anne-Sofie Brask skulle flere gange minde sig selv om, at hun virkelig kunne det, som hun var blevet ansat til.
Og én ting var at gå på arbejde og løse en opgave, en anden ting var at lære rutinerne og kulturen at kende: Må man snakke sammen på kontoret? Hvordan er mødekulturen? Hvor og med hvem spiser jeg frokost?
Det er helt normalt at have en følelse af ikke at være god nok. Men husk på, at du er blevet valgt til jobbet, så det er lige netop dig, de vil have. Du skal virkelig tro på, at du har erfaring, som er noget værd. Jeg var selv nervøs for det ansvar, jeg fik, og jeg øver mig stadig i at tro på, at jeg har en solid baggrund og kan mine ting.
Man kan gøre sig alle mulige tanker om, hvordan det er at starte i et job. Alligevel bliver det 1000 gange hårdere. Det hele rammer som en dør. Det er ikke nødvendigvis dårligt, men det skal man bare være klar over. Så lad være med at lægge for mange aftaler i kalenderen.
Deltag i de sociale arrangementer på arbejdspladsen Det er vigtigt at blive en del af holdet, for man er på mange måder et hold, der arbejder sammen.
Husk, at du er ny på arbejdspladsen. Det ved dine kollegaer godt, og derfor er det mere end okay at stille spørgsmål, bede om feedback og efterspørge check-in møder med din chef.
Husk, at mærke efter, om jobbet egentlig er noget for dig. En ting er, hvad der står på papiret, en anden ting er virkeligheden. Hvis det ikke er et match, er det helt okay at vælge om. Det gjorde jeg selv.
Anne-Sofie Brask
Mathilde Kornmods første job efter studiet var i Nykredits Transaktionsmonitoreringsteam, hvor hun også havde haft studiejob. Hun blev færdiguddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2023, og i dag er hun i Forsvarsministeriets departement som Risk & Compliance Manager.
Da Mathilde Kornmod gik fra at være studentermedhjælper til fuldtidsansat i sit første job i Nykredit, mærkede hun ikke den store forskel udover en stigning i ansvar og arbejdsopgaver. Det var en tryg start, fordi hun allerede kendte arbejdspladsen.
Alligevel troede hun, at hun skulle ændre adfærd for at blive taget mere seriøst: Snakke mindre ved kaffemaskinen, møde tidligere ind, arbejde længere. Men de tanker smed hun hurtigt væk. For hun opdagede, at hun bare skulle være sig selv.
Selv om Mathilde Kornmod blev fastansat samme sted, som hun havde arbejdet som student, mærkede hun ligesom Anne-Sofie Brask alligevel den enorme jobstartstræthed. Derfor råder hun også til at holde kalenderen fri de første par uger og prioritere de sociale arrangementer på arbejdspladsen. Det hjælper til, at du falder bedre på plads – også selv om du allerede kender arbejdspladsen.
Vi har samlet Mathilde Kornmods gode råd til at få den bedste start på arbejdslivet, når du bliver fastansat i den virksomhed, du har været student i.
Mathilde Kornmod.
Fordi du skifter titel, får du ikke på magisk vis en masse ny viden natten over. Så vær sikker på, at du også får tilstrækkelig oplæring til at kunne løse dine opgaver. Tal med din chef om de konkrete forventninger til dig, så I er på bølgelængde.
Den tankegang havde jeg, da jeg startede i Forsvarsministeriet. Men arbejdspladsen er godt klar over, at du er nyudklækket dimittend, så det er faktisk deres opgave at klæde dig tilpas på til at kunne løse opgaverne.
Dine kollegaer har en masse faglig viden, som du kan suge til dig. Så spørg løs. For mig har det også været en positiv overraskelse at opleve folks transparens om deres privatliv. Det påvirker i høj grad vores evne til at arbejde effektivt og trives.
Det var svært for mig at lægge arbejdet fra mig, fordi jeg havde høje forventninger til mig selv. Men sådan kan man ikke fungere. Lav en forventningsafstemning med din chef om, hvilken detaljegrad opgaven behøver for at være løst, så du ikke bruger alt for lang tid på en opgave.
Læs og lær virksomhedens regler om ferie, sygdom, whistleblowerordning og arbejdsmiljø. Sæt dig ind i overenskomsten, hvis der er sådan en, og find ud af, hvem der er din tillids- og arbejdsmiljørepræsentant. På den måde er du aldrig i tvivl, hvis behovet skulle opstå.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.