Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Vi har aldrig set så mange jobopslag om bæredygtighed, og hvis du bliver bedre til at oversætte dine kompetencer, øger du dine chancer for at komme med. Så skarpt lyder det fra Djøfs karriererådgivere, der har fem råd til, hvordan du kommer i gang. Og så kan du møde Amanda, der har arbejdet med bæredygtighed siden 2019.
- Jeg taler med så mange medlemmer, som kan præcist det, der skal til for at arbejde med bæredygtighed, og de ved det ikke engang selv.
Sådan lyder det kontant fra Thomas Kantsø, der er klima- og bæredygtighedschef i Djøf.
Thomas rådgiver dagligt medlemmer, der vil arbejde med bæredygtighed. Han forklarer her, hvordan du tager de første skridt i retningen af at arbejde med ESG.
- Et hav af virksomheder siger til mig: ”Vi fatter ikke, hvorfor jeres medlemmer ikke bare søger.” Derfor er mit første råd, at du skal byde ind. Du har en akademisk uddannelse, og du er god til projektledelse. Det er den simple grund til at byde ind på opgaver i den grønne omstilling – for du har kompetencerne.
Husk, at superpersonen med alle ESG-kompetencerne til jobbeskrivelsen ikke findes. Du lærer en masse i jobbet, så du behøver ikke have al erfaringen. Du skal blot have en fornemmelse af, at du kan løse den grundlæggende opgave i jobbet.
Du skal selv læse op på, hvad scope 1, 2 og 3 er, og så skal du hjemmestudere inklusion og certificeringer. Thomas Kantsø anbefaler, at du krydrer din personlige fortælling og motivation med de udtryk, man bruger, når man arbejder med ESG.
- Man skal synes, det er sjovt at være frontrunner og at forklare de nye begreber til kollegaerne. ESG føles nyt for nogen, og derfor kan der også være modstand i organisationen. Det skal man have tålmodighed med og trives i.
- Hvis du gerne vil have et job med mening, kan det sagtens være uden for de organisationer og NGO’er, der arbejder specifikt med bæredygtighed. Thomas Kantsø nævner, at arbejdet med forsyning, transport og energi kræver masser af Djøf-kompetencer.
- Og hvis du rigtig vil gøre en forskel, så søger du job i fx Aalborg Portland, Mærsk eller de store fødevarevirksomheder, som virkelig har en opgave i at stille om til mere bæredygtig produktion.
Amanda Koefoed Simonsen har arbejdet med ESG siden 2019 bl.a. som Public Affairs Advisor hos NXT Relations og som ESG Manager hos konsulentvirksomheden ESG Implementation. Amanda tiltrådte som partner hos konsulentvirksomheden Copenhagen Changery 1. september 2024. Ifølge Amanda, er det vigtigste du kan gøre at uddanne dig om ESG:
- Dem der kommer ud fra universiteterne i dag – uanfægtet om det er DTU, KU eller CBS - de har måske ét eller to fag, der behandler ESG og bæredygtighed. Dem, der kommer ud om fem år vil formentlig have en overvægt af fag som har islæt af ESG og bæredygtighed. Derfor bliver man simpelthen nødt til at uddanne sig. Du bør orientere dig i den nyeste viden på dit område, og der er masser af læringsplatforme og ikke mindst masser af guides på YouTube til at hjælpe dig i gang.
Amanda har læst en kandidat i sociologi med speciale i avanceret viden og politik. Hun har efteruddannet sig i klimaret, finans og i ESG-investering. Hun bruger dagligt hendes uddannelse i abstrakt tænkning og problemløsning som ESG-rådgiver.
- Vi i Djøf er uddannet til at løse problemer. Se bare al den lovgivning som kommer fra EU - vi taler over 85 love og initiativer som er vedtaget på ESG-området siden 2019 - så har vi allerede gennem lovgivning identificeret en lang række problemer, som vi djøf’ere skal være med til at løse.
- Du skal vise, at du forstår, der er en sammenhæng mellem klimaforandringer og social ulighed. Derfor skal du også gøre op med dig selv, om du godt kan lide at arbejde tværfagligt.
- Tværfagligheden opstår gennem projektledelsen og problemløsning og identifikation mellem E, S, og G-områderne i en virksomhed.
- Det er et dynamisk felt, og de fleste som allerede opererer i feltet vil kunne nikke genkendende til, at to dage ikke er ens. Hvis du derfor godt kan lide at arbejde mere specialiseret, så kan du være leverandør ind i ESG-arbejdet, fx i arbejdet med People and Culture, hvor der kommer specifikke krav i rapporteringen.
- Det samme gælder for finansfunktionen som udvides med ESG-ansvar og produkter, som skal leve op til krav om genanvendelse, produktspecifikationer og governance i virksomhederne, som skal have et løft efter nye lovgivningsstandarder.
- Der er noget at lave for alle typer af djøf-medlemmer. Sætter du dig ind i de ESG-krav, som kræver dit speciale eller funktion på din arbejdsplads, kan du blive en væsentlig bidragsyder og endda bygge strategier og initiativer oven på de krav, som foreligger.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.