Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Gør din første lønforhandling til en succes med gode råd fra Djøfs erfarne lønforhandlingschef.
Lønforhandling. En ting, der kan give svedige håndflader og et galoperende hjerte. Og måske særligt, hvis det er første gang, du prøver det.
Men det er en del af et arbejdsliv, og du kan lige så godt blive stærk i disciplinen fra start. Derfor guider lønforhandlingschef i Djøf, Helene Rafn, dig til, hvordan du klarer lønforhandlingerne med succes.
Tjek din kontrakt for, hvornår din lønforhandling ligger. Det er typisk i januar eller februar. Hvis du selv kan vælge tidspunktet, er det en fordel at vente mindst seks måneder, så du har tid til at vise din værdi og opnå resultater, du kan bruge som dokumentation.
Forberedelse kan øge dine chancer for at få den løn, du ønsker. Lav et dokument, hvor du løbende noterer projekter, succeser, resultater, nye kunder og ros fra kolleger eller din leder. Det gør det nemmere at huske og dokumentere din værdi, når du forbereder dig til lønsamtalen.
Dit daglige engagement, samarbejdsvilje og arbejdsindsats påvirker din løn. Derfor skal du synliggøre det. Tjek din ansøgning og se, hvordan du beskrev dig selv. Hvis du fx skriver, at du er god til at samarbejde, skal du også vise det i praksis ved at hjælpe kolleger. Din hverdag skal afspejle de værdier, du vil fremhæve til lønsamtalen.
Giv din leder tid til at forberede sig ved at sende dine ønsker og hovedpunkter cirka en uge før samtalen. Brug fx Djøfs lønstatistikker og spil ambitiøst ud. Husk, at dit udspil skal give plads til forhandling.
Lederen kan gøre en forskel for din løn, så det er vigtigt at opbygge en god relation. Hav mod til at spørge ind til, hvordan det går, og hvor der er plads til forbedring. Det kan du fx gøre til 1:1-samtaler, også selvom det kan være grænseoverskridende at høre.
Hvis der ikke er penge til lønstigning, kan du forhandle om andre goder som mere frihed, en mobiltelefon eller bonusordninger. Foreslå også resultatorienterede aftaler – fx en procentdel af overskuddet fra et projekt. Husk at lytte under samtalen og stil spørgsmål for at forstå lederens perspektiv. Hvis din leder siger, at der ikke er penge nu, kan du foreslå en lønsamtale, når økonomien ser bedre ud.
Spørg din leder, hvad der skal til for at få en lønforhøjelse næste gang. Hvis du skal være mere aktiv i projekter, kan du dokumentere, hvordan du har gjort det til næste lønsamtale. Det gør det sværere at sige nej, når du kan pege på konkrete resultater.
Selvom det kan være nervepirrende at forhandle løn som nyuddannet, skal du huske, at du altid kan tillade dig at gøre det. Din leder er interesseret i at fastholde dig som medarbejder og holde dig motiveret, så derfor er samtalen i begges interesse.
- Der er ingen tvivl om, at du har en værdi for arbejdspladsen, når du når til lønsamtalen – også selvom du er nyuddannet, understreger Helene Rafn.
Det kan ske, at du ikke får det, du håbede på, men du skal aldrig sige nej til det, som du bliver tilbudt, hvis du kan mærke, at der ikke er mere at hente.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.