Djøfs medlemmer kan gribe væksten i Grønland

Christian Keldsen

Christian Keldsen, direktør for Grønlands Erhverv

4 min.

Annemette Schultz Jørgensen
Kopier link

Djøfs medlemmer har gode muligheder for at drage fordel af fremtidens vækst i Grønland, især inden for skalering af store infrastrukturprojekter, når væksten de kommende år tager fart. Det vurderer Christian Keldsen, direktør i Grønlands Erhverv, der her giver sit bud på, hvordan danske virksomheder kan samarbejde med Grønland og udnytte potentialet.

En ny Arktis-aftale, milliardinvesteringer fra den danske regering i Forsvaret og en international lufthavn i Nuuk er blandt de initiativer, der de kommende år kan sætte skub i den økonomiske vækst i Grønland.

 

Det åbner muligheder for at danske virksomheder gennem partnerskaber med grønlandske aktører kan bidrage med rådgivning og ekspertise. Især inden for infrastruktur, grøn energi, råstofudvinding og forsvarssektoren.

 

- Danske virksomheders succes i Grønland afhænger af deres evne til at opbygge stærke samarbejder med lokale virksomheder. På den måde kan de både bidrage til Grønlands udvikling og udnytte de mange muligheder, der findes i en region i vækst, siger Christian Keldsen, direktør i Grønlands Erhverv.

Det handler især om ekspertise i forbindelse med omfattende storskala-initiativer. Her kan vi mangle kapacitet og de særlige kompetencer, der skal til for at udrulle og opskalere de mest omfattende projekter i fremtiden.

Christian Keldsen, direktør i Grønlands Erhverv

Brug for ekspertise til projekter i stor skala

De samarbejder handler for danske virksomheder især om at bidrage til i større skala at implementere de udviklingsprojekter, som er centrale for Grønlands fremtidige vækst. 

- Som dansk virksomhed er det vigtigt at vide, at Grønland besidder kompetencer på samme niveau som Danmark. Vores erhvervsliv er stærkt og selvstændigt, så der findes ikke en masse uopdagede vækstmuligheder, hvor lokale virksomheder ikke selv kan bidrage, forklarer han. 

- Når det er sagt, så er det klart, at der findes muligheder for danske virksomheder i Grønland. Og det handler især om ekspertise i forbindelse med omfattende storskala-initiativer. Her kan vi mangle kapacitet og de særlige kompetencer, der skal til for at udrulle og opskalere de mest omfattende projekter i fremtiden, fortæller Christian Keldsen, der selv er bosat i Nuuk. 

Et konkret eksempel er det netop afsluttede lufthavnsbyggeri i Nuuk, som blev udført med hjælp fra danske entreprenører. Grønlandske virksomheder havde kompetencer til dele af projektet, men danske og internationale partnere var nødvendige for at sikre, at hele projektet blev gennemført succesfuldt.


En rolle af spille i udbygning af infrastruktur

Ifølge Christian Keldsen er et af de mest oplagte områder for danske virksomheder udbygningen af den grønlandske infrastruktur. Her kan der være behov for store entreprenører, der kan samarbejde med lokale virksomheder. 

- Udviklingen af vores infrastruktur bliver en vigtig vækstmotor for Grønland. Vi har 72 byer, bygder og bosteder, men er kun forbundet få steder over land. Vores infrastruktur bygger primært på luft- og søtransport, og derfor er udviklingen her afgørende for Grønlands økonomiske vækst i fremtiden, siger han og fortæller, at både danske og internationale aktører tidligere har spillet en vigtig rolle her, og at der fremover fortsat vil være muligheder for at bidrage til og drage fordel af væksten på det område for danske virksomheder.


Grøn energi også vækstmulighed

Grøn energi og vandkraft er andre centrale områder for samarbejder og partnerskaber. I dag stammer 70 procent af Grønlands elektricitet til husholdninger fra grøn energi, men målet er at nå 90 procent inden for få år. 

- Planerne for nye vandkraftværker er klar og venter kun på at blive realiseret. Det kræver store investeringer og skaleringskompetencer udefra, og det åbner også samarbejdsmuligheder mellem danske og grønlandske virksomheder, fortæller Christian Keldsen og uddyber, der derudover findes et parternskabspotentiale inden for turisme, råstofudvinding og forsvarssektoren for danske aktører.


Uudnyttet potentiale i industrien

Og endelig fremhæver direktøren for Grønlands Erhverv også potentialer på områder, hvor Grønland endnu ikke har fået opbygget selvstændige kompetencer.

- Selvom vi kan meget, er der områder, hvor vi ikke er så stærke endnu, fordi vi ikke har haft brug for at udvikle specifikke kompetencer. Vi har for eksempel ikke et stort industriapparat udenfor fiskeriet, og det kan være en udfordring at omstille vores kapaciteter til nye behov. På den slags felter kan der også være perspektiver for danske virksomheder.


Vejen til succes er kulturforståelse

Og til slut understreger Christian Keldsen, at en grundlæggende forudsætning for danske virksomheders succes i Grønland er en forståelse for den lokale kultur.

- Mange undervurderer de store kulturforskelle mellem Grønland og Danmark, fordi vi deler sprog. Men Grønland er et selvstændigt samfund med egne normer og værdier. Forståelsen af kulturen er afgørende for at skabe samarbejdsrelationer, drive forretning og opnå succes som udenlandsk virksomhed. Og også af den grund er stærke partnerskaber vigtige for at få hjælp til at navigere i den kulturelle kontekst som virksomhed, afslutter han.