Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Til jobsamtalen skal du overbevise arbejdsgiver om, at du er den rette til jobbet. Derfor er forberedelse guld værd. Få vores guide til, hvordan du forbereder dig bedst muligt og bliver klar til din næste samtale.
Tillykke, du er kommet igennem nåleøjet og skal til en jobsamtale. Her skal du overbevise arbejdsgiveren om, at du er den rette til jobbet og har kompetencerne til at løfte opgaverne. For at lykkes til jobsamtalen, kræver det, at du forbereder dig. Sæt dig derfor ind i arbejdspladsens behov, og vær skarp på, hvordan du matcher det, de søger. Brug vores guide herunder til at blive klar til din jobsamtale.
Før samtalen
Til din samtale vil en kommende arbejdsgiver gerne kunne danne sig et billede af, hvem du er, og hvad du kan gøre for dem. Det gør du bedst ved at lave en grundig research.
Sæt dig ind i arbejdsstedets værdier og konkrete udfordringer. Du kan kan få et indblik i udfordringerne ved at undersøge arbejdsstedets hjemmeside, sociale medier og presseomtale. Overvej, hvordan arbejdsopgaverne vægtes og kan blive løst. Tænk over, hvordan du kan tilføre værdi med dine kompetencer.
Typiske spørgsmål vil kredse om, hvorfor de skal ansætte dig, og hvad der er din motivation for at søge jobbet.
De vil gerne have en kritisk refleksion om jobbets udfordringer. Her kan du give eksempler på, hvordan du typisk vil løse en opgave eller udfordringer. Du kan også pege på løsningsforslag. Det gør ikke noget, at det ikke kan kopieres 1:1. Det viser dog, at du har sat dig ind i stillingen og har en idé om opgaverne. Det giver dig mulighed for at vise, hvordan du trækker på erfaringer og har sat dine erfaringer i spil i tidligere jobs. Det betyder, at du kan give konkrete eksempler på, hvordan du er resultatorienteret, fleksibel, dynamisk eller noget helt fjerde.
Til sidst kan det være fint at have forberedt nogle spørgsmål til dem.
Det er vigtigt, at du kun stiller spørgsmål, som du er oprigtigt interesseret i at høre svarene på. Spørgsmål kan fx handle om prioriteringen af de forskellige opgaver i jobbet, kulturen i afdelingen eller lederens ledelsesstil.
Det er også helt ok ikke at have flere spørgsmål.
Du har oftest mulighed for at stille spørgsmål i løbet af samtalen. Og det er bedre ikke at stille spørgsmål end at stille spørgsmål, der kan antyde, at du ikke har hørt ordentligt efter.
Afslutningsvist vil du tit blive spurgt til dine fremtidsønsker. Forbered et ærligt og interessant svar. Du behøver ikke sige chef og direktør. Ofte kan din passion og motivation for jobbet indeholde mange interessante svar, som også peger du i fremtiden.
På dagen
Når du skal til jobsamtale, gælder devisen: First Impression Lasts. Kom derfor i god tid. Husk, at alle du møder på din vej kan være din nye kollega eller chef. Overvej, hvad der vil være passende påklædning i forhold til den stilling, du søger. Din fremtoning er en del af det samlede indtryk.
Husk, at det er okay og fuldt forståeligt at være nervøs. Det kan lette presset, at sige det højt. Dem på den anden side af bordet, har selv været i din stol.
Din indledning
Ofte starter intervieweren med at bede dig fortælle lidt om dig selv. Denne indledning bliver også omtalt som elevatortalen. Den skal indeholde de vigtigste punkter, som du ville fortælle en chef på en kort elevatortur.
Husk at intervieweren har læst dit cv og din ansøgning. Du bør derfor ikke genfortælle alt fra ende til anden.
Fokusér i stedet på, hvorfor du søger netop den stilling, og hvad du bidrager med. Find den røde tråd gennem dine tidligere erfaringer og målret den de udfordringer, der ligger i jobbet.
Styrker og svagheder
Intervieweren forventer, at du taler om både dine styrker og svagheder. Selvindsigt skaber troværdighed om dig. Pas dog på med at tale dig selv ned. Det gør ikke noget, at du ikke kan alt. Men hav fokus på, hvordan du arbejder med dine svagheder og håndterer dem.
Vigtigst af alt er, at du kan komme med konkrete eksempler fra din hverdag, hvor både styrker og svagheder er kommet i spil. En god model for at tale om begge dele er den engelske STARK-model:
Forbered 2-3 styrker og 2-3 svagheder efter denne model.
Forbered dig på lønspørgsmålet
Du kan blive spurgt om dine forventninger til løn allerede under første jobsamtale. Forbered dig ved at tjekke lønniveauet i branchen inden samtalen.
Vi anbefaler, at du venter med den endelige forhandling, til du har fået tilbudt jobbet. Din forhandlingsposition langt stærkere, fordi du er blevet udvalgt. Dit udspil skal være højere end det, du håber på at få. Så har du råd til at blive forhandlet lidt ned og stadig være tilfreds.
Skal du til et caseinterview eller tage test?
Bliv klædt på til at tage alle de test, du kan møde i din jobsamtale. Vi har samlet en guide til caseinterviews samt personlighed- og færdighedstest.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.