Ledig og jobsøgende

Er du ledig eller mangler erfaring for at få et job, er der flere muligheder for at komme i gang på arbejdsmarkedet. Det gælder både, hvis du er nyuddannet, midt i karrieren eller er i slutningen af dit arbejdsliv. Få et nemt overblik over dine mange muligheder som ledig.

Ledig på arbejdsmarkedet

Som ledig på arbejdsmarkedet har du flere muligheder for at finde en måde at blive tilknyttet en arbejdsplads for at få erfaring.

Er du ledig og nyuddannet, eller mangler du erfaring på et område, kan virksomhedspraktik, løntilskud eller en introduktionsstilling være noget for dig. Er der mindre end 5 år til, at du kan gå på efterløn, så har du mulighed for at få tilbudt et seniorjob.

Har du en iværksætter gemt i maven eller en god idé, så kan InnoBooster være noget for dig.

Du kan også vælge at blive tilknyttet et rekrutterings- eller et vikarbureau. Her kan du få tilbudt alle typer af stillinger, men de vil nødvendigvis ikke matche din profil eller faglige interesse. Omvendt set får du løn.  

Se vores guide til, hvordan du kommer i gang med de forskellige muligheder.

Muligheder som ledig og jobsøgende

Læs, hvordan du kommer i gang med de forskellige muligheder.

Virksomhedspraktik

Som ledig har du mulighed for at komme i virksomhedspraktik. Det er et kortere forløb, hvor du kan løse en konkret opgave og få erfaringer med en branche. For at komme i virksomhedspraktik, skal du være ledig og medlem af en a-kasse. Du skal også være dagpenge- eller kontanthjælpsberettiget.

Hvilke vilkår bliver du ansat under:

  • Du modtager dagpenge eller kontanthjælp, når du er i virksomhedspraktik.
  • Din virksomhedspraktik varer som udgangspunkt 4 uger.

I praktikperioden er du ikke omfattet af de regler, der er fastsat for almindeligt ansatte. Dog gælder Arbejdsmiljøloven og Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet.

Sådan kommer du i gang

Dit lokale jobcenter formidler kontakten mellem dig og virksomheden og står for godkendelse af begge parter. Hvis der er brug for kurser og opkvalificering inden praktikperioden, tilrettelægger du det sammen med jobcenteret.

Efter din virksomhedspraktik kan du forlænge med et job med løntilskud.

 

Job med løntilskud

Som ledig har du mulighed for at blive ansat i et job med løntilskud. Det fører i en del tilfælde til fastansættelse. Du får nemlig en fod indenfor og bliver en del af arbejdsgivers hverdag. Uanset om du bliver tilbudt et job, kan du skrive relevant erfaring på dit cv.

En løntilskudsperiode tæller ikke med, når du skal genoptjene din dagpengeret. Du skal fortsat være tilmeldt på jobnet.dk som ledig, være aktivt jobsøgende og stå til rådighed.

Du kan blive ansat med løntilskud i både det offentlige og i private virksomheder, men der gælder forskellige regler.

Krav til job med løntilskud

For at blive ansat i et job med løntilskud i både det offentlige og private skal du være berettiget til:

  • Dagpenge
  • Kontanthjælp
  • Sygedagpenge
  • Midlertidig arbejdsmarkedsydelse
  • Uddannelseshjælp

Får du dagpenge, skal du have været ledig i sammenlagt 6 måneder for at komme i løntilskud. Får du kontanthjælp, skal du have været ledig i en sammenhængende periode på mere end 6 måneder. Du kan dog komme i løntilskud fra dag ét i din ledighedsperiode, hvis du er over 50 år eller er enlig forsørger.

Du kan ikke blive ansat med løntilskud i den virksomhed, du lige har været ansat i. Det samme gælder for en virksomhed, som er ejet af din ægtefælle eller samlever.

Når du selv finder og aftaler et løntilskudsjob med en arbejdsgiver, så har du ret til tilbuddet. Dit jobcenter skal dog sikre, at betingelserne er opfyldt.

Kontraktvilkår

Når du er ansat i løntilskud, er du ansat på samme vilkår som ordinært ansatte. Du skal have en ansættelseskontrakt eller et ansættelsesbrev, som angiver dine løn- og ansættelsesvilkår og den forventede tilskudsperiode.

Ønsker du eller din arbejdsgiver at ophæve ansættelsen før tid, skal det derfor ske med et almindeligt lovbestemt eller overenskomstmæssigt opsigelsesvarsel. Der skal dog mindst gives et varsel på 14 dage.

Privat løntilskudsjob

Du kan være ansat i en privat virksomhed med løntilskud i op til 6 måneder. Du bliver ansat på overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår og skal selv forhandle din løn og evt. pension.

Virksomheden får et tilskud til din løn og skal selv betale resten. Er der ikke en overenskomst, skal virksomheden som minimum give dig den løn og de vilkår, der sædvanligt gælder for tilsvarende arbejde.

Du kan ikke få tilskud til transportudgifter. 

Offentligt ansat

Hvor længe, du kan være ansat i et offentligt løntilskudsjob, kommer an på din situation:

  • Modtager du dagpenge, kan du blive ansat i op til 4 måneder
  • Modtager du kontanthjælp, kan du blive ansat i op til 6 måneder
  • Modtager du sygedagpenge og er ledig, kan du blive ansat i op til 12 måneder
  • Modtager du arbejdsmarkedsydelse, kan du maksimalt blive ansat i 13 uger

Din løn i et offentligt løntilskudsjob svarer til din ydelse som ledig. Du bliver ansat på samme vilkår som dine almindeligt ansatte kolleger, når det gælder opsigelse, ret til pension og andre vilkår i overenskomsten. Du får derfor fuld pension af den løn, som du ville have fået, hvis du var fastansat.

Din arbejdstid afhænger af, om du er fuldtids- eller deltidsforsikret. Får du højeste dagpengesats, skal du arbejde 37 timer om ugen. Er du deltidsforsikret, skal du arbejde 30 timer om ugen.

Når du er ansat i offentligt løntilskud, har du mulighed for at have op til 5 timers ordinært arbejde ved siden af om ugen, uden det har betydning for din arbejdstid og lønnen i dit løntilskudsjob. Hvis du arbejder mere end 5 timer, nedsættes arbejdstiden i løntilskudsjobbet tilsvarende.

Du kan få tilskud til transportudgifter, hvis du opfylder reglerne for det.

Find job med løntilskud

Du kan finde opslåede stillinger med løntilskud på Djøf Jobunivers og gennem Akademikernes A-kasse Jobmatch. Dit lokale jobcenter kan også hjælpe.

Du kan også få et løntilskudsjob ved at søge uopfordret. De fleste private løntilskudsstillinger skabes på den måde, og du har bedre mulighed for at præge indholdet af jobbet. Brug dit netværk, og vær opsøgende.

Få mere viden

Læs mere om job med løntilskud

Beregn din arbejdstid i offentligt løntilskud

Find job i Djøfs jobunivers

Find job med Akademikernes A-kasse jobmatch

Introduktionsstillinger

Har du været ledig i mere end 1 år, kan du søge en introduktionsstilling. En introduktionsstilling er en midlertidig stilling af 1 års varighed i stat, region eller kommune. Når du ansættes i en introduktionsstilling, er arbejdsgiver forpligtet til at stå for din oplæring og kompetenceudvikling.

For at kunne søge stillingerne skal du have haft en sammenhængende forudgående ledighedsperiode på 1 år. Der er ikke noget om krav om, at du skal være nyuddannet.

Du er ude af beskæftigelsessystemet, når du er ansat i en introduktionsstilling. Det betyder blandt andet, at du optjener ret til dagpenge, mens du er i stillingen.

Din arbejdsgiver kan søge midler til kompetenceudvikling for medarbejdere ansat i introduktionsstillinger. På den måde er det muligt at kombinere job og uddannelse, når du er i en introduktionsstilling.

Stillingerne bliver altid slået op som introduktionsstillinger.

Løn og vilkår

Lønnen i en introduktionsstilling udgør 80% af begyndelseslønnen i den lokale overenskomst uanset din anciennitet. Det betyder, at lønnen udgør 80% af løntrin 4 i AC-overenskomsten. Din løn er også pensionsgivende, men pensionssatsen varierer efter om du arbejder i staten, regionerne eller kommunerne.

Der er ingen rådighedsforpligtelse, og du kan derfor ikke få rådighedstillæg

Overarbejde skal afspadseres eller udbetales med 1:1,5. Ved en udbetaling bliver din timeløn beregnet på baggrund af fuld løn på trin 4.

Der gælder de almindelige varslingsregler og vilkår ved en opsigelse. Lokalt kan der aftales et tillæg. Du optjener fuld anciennitet i stillingen.

Få mere viden

Log ind og læs mere om løn- og pensionssatserne

Søg midler til kompetenceudvikling

Rekrutterings- og vikarbureauer

Hvis du er jobsøgende, kan et rekrutteringsbureau være det første skridt imod et fast job. Der findes massevis af rekrutteringsbureauer, der er er specialiserede i forhold til brancher og stillingstyper.

Udover muligheden for at blive skrevet op i deres cv-database, har hovedparten af bureauerne også deres egen jobdatabase med ledige stillinger.

Kontakt til bureauer

Du starter med at lægge dit cv og data i et bureaus cv-bank. Herefter kontakter rekrutteringsbureauet dig for en uddybende samtale. Nogle gange skal du igennem en færdigheds- eller personlighedstest, som du vil få en tilbagemelding på. Husk, du altid har krav på en tilbagemelding.

Der er stor forskel på, hvad de forskellige rekrutteringsbureauer kan tilbyde. Så kig godt på deres hjemmeside, og ring gerne for at høre nærmere.

Se oversigt over rekrutteringsbureauer

Tips til din kontakt med bureau

  • Send et overskueligt cv.
  • Fortæl klart og tydeligt, hvad du kan – det letter rekrutteringskonsulentens arbejde.
  • Kig på deres hjemmeside og se, hvilke stillinger der er slået op.
  • Ring og spørg ind til arbejdsopgaver, hvis det ikke fremgår af den opslåede jobannonce, men vær varsom med at stille spørgsmål, du kan få besvaret på hjemmesiden.

Får du afslag på en stilling, er det en god idé at fortælle dem, at du gerne vil bruges til lignende ledige stillinger. På den måde er de stadig opmærksom på, at du er interesseret i at finde et job.

Vikar

Et vikarjob går ofte ud på at lave forskellige administrative og ofte simple opgaver. Lønnen afspejler tyngden i opgaverne. Ansættelsen vil typisk ske på en timelønskontrakt, hvor opsigelse kan ske med dags varsel.

Vikariatet giver dig tid til at finde ud af, om det er et sted for dig, og det giver virksomheden det bedst tænkelige udgangspunkt for at se dig an. Et vikariat kan også udvide dit netværk, som du kan bruge fremadrettet i dit arbejdsliv. Et vikarjob kan være et springbræt til en fastansættelse med endnu mere relevante opgaver.

Kontakt de store vikar- og rekrutteringsbureauer for at blive skrevet op hos dem.

Seniorjob

Har du mistet retten til dagpenge, og er der under 5 år til, du kan gå på efterløn, så skal din bopælskommune tilbyde dig et seniorjob i kommunen.

Står du i denne situation, så tag hurtigst muligt fat i din kommune for at komme i gang med processen.

Vilkår for et seniorjob

Det er kommunen, der fastsætter arbejdsområdet, men det skal ske på baggrund af en samtale med dig. Kommunen skal så vidt muligt tage hensyn til dine kvalifikationer og interesser. For at sikre et rimeligt indhold i seniorjobbet medvirker den lokale tillidsrepræsentant til fastsættelse af arbejdsområdet. 

  • Du kan anmode om et seniorjob fra 3 måneder før og indtil 2 måneder efter, at du mister dagpengeretten.
  • Kommunen skal ansætte dig senest 3 måneder efter anmodningen.
  • Ansættelse i et seniorjob sker på samme vilkår som andre ansatte med tilsvarende arbejde.
  • Du aflønnes med overenskomstmæssig løn på området.
  • Afskedigelse kan kun ske, hvis du misligholder aftalen.
  • Hvis din arbejdsfunktion nedlægges, skal der findes et nyt seniorjob til dig.
  • Du optjener ikke ret til arbejdsløshedsdagpenge, når du er ansat i et seniorjob.

Hvilke krav skal du opfylde?

  • Du skal fortsat være medlem af en a-kasse.
  • Du skal indbetale efterlønsbidrag, så du kan gå på efterløn, når du når efterlønsalderen.
  • Du skal fortsat stå til rådighed for arbejde, der bliver formidlet af det lokale jobcenter.

 

Innobooster

InnoBooster er Innovationsfondens program, der investerer i små og mellemstore virksomheder, iværksættere og forskere med kommercielt lovende resultater. Programmet hjælper med at omsætte spændende ideer, der kan skabe vækst og beskæftigelse.

Har du en ide til, hvordan en virksomhed kan blive mere innovativ eller har du mødt en virksomhed med et innovativt projekt i skuffen, så kan InnoBooster være din adgangsbillet til et job i virksomheden.

Søg Innobooster

Læs retningslinjerne for Innobooster

Sådan kommer du i gang

Hvis du ønsker at blive ansat gennem InnoBooster, kan du kontakte en virksomhed og sammen definere et projekt. Overvej, hvilket projekt du kan udføre i virksomheden. InnoBooster stillinger bliver også slået op, som almindelige stillinger fx på Jobunivers.dk.

For at blive ansat gennem InnoBooster-programmet skal du som udgangspunkt opfylde 2 krav:

  • Du må ikke tidligere have været ansat i virksomheden
  • Du skal som minimum have en bacheloruddannelse, der skal være afsluttet på ansættelsestidspunktet. 

Krav til virksomheden

Virksomheder skal opfylde krav for at blive en del af programmet. Større virksomheder skal have 3 år på bagen, før de kan søge.

Derudover skal de opfylde 2 krav:

  • Virksomheden skal have en omsætning på mindst 2 mio. kr., eller have modtaget mindst 500.000 kr. i ekstern kapital indenfor de seneste tre år.
  • Virksomhedens omsætning må højest være 50 mio. EUR årligt.

Startup-virksomheder med under 3 år på bagen kan søge, hvis de kan redegøre for et potentiale i form af:

  • et team med stærke og relevante kompetencer i forhold til ideen
  • udviklingsresultater
  • markedsudbredelse.

Løn og vilkår

Du forhandler selv din løn. Virksomheder kan søge tilskud mellem 50.000 - 5 millioner kr. Tilskuddet kan bl.a. gå til din løn, mens du arbejder på projektet.

Virksomhedens udgift til din løn bliver beregnet ud fra en fast timesats på 750 kr. hvoraf 1/3 går til at dække din løn. Timesatsen på 750 kr. skal dække alle udgifter som fx husleje, pc-udstyr, driftsudgifter.  

Tilskud og varighed

En virksomhed kan søge mellem 50.000 kr. - 5 mio. kr. Jo højere beløb, jo højere krav er der til nyskabende elementer. Fonden dækker 33 % af virksomhedens relevante udgifter til projektet. Projektet må vare op til 2 år.

Ansøgningspauser

Du skal være opmærksom på, at der er 2 faste perioder, hvor du ikke kan søge programmet.

  • juni - 15. august
  • 15. november - 15. januar

Få hjælp til at komme videre

Vi står klar til at rådgive dig om dine muligheder, så du kan komme i gang med det, der passer bedst til din situation.

Vi sidder klar ved telefonerne kl. 9-16 alle hverdage på 33 95 97 00. Du kan sende os en mail på djoef@djoef.dk.