Sådan taler du om din ledighed i din jobsøgning

Det er sjældent sjovt at være ledig og slet ikke, når du skal fortælle om det i dit cv eller til en jobsamtale. Få gode tips til, hvordan du tackler spørgsmålet, hvis du har huller i dit cv eller er ledig.

Sæt ord på din ledighed til jobsamtalen

Du skal huske, at din opsigelse ofte fylder mere i dig, end det gør for en kommende arbejdsgiver. Opsigelser er en del af livet på arbejdsmarkedet. De fleste vil opleve det før eller siden.

Alligevel er det sjældent sjovt at skulle dele sin opsigelse med andre. Lige meget om du selv er gået, eller du er blevet fyret. Det ved vi godt. Der kan gemme mange dårlige historier bag en opsigelse. Men også gode.

Derfor er det også vigtigt, at du har styr på din fortælling om din opsigelse. Det stiver dig af, og du fremstår afklaret. Til jobsamtalen handler det om, at du kan fortælle dem, at du vil være med til at skabe værdi for dem, og du er klar til at tage et nyt job. Derfor skal dit fokus også være her, når du søger job.

Forbered dig på spørgsmålet

Til jobsamtalen skal du og arbejdsgiver finde ud af, om I er et godt match. Det er din motivation, dit engagement og dine kompetencer i forhold til det nye job, der skal være i fokus.

Lad derfor være med at bruge fortiden til at spænde ben for din fremtid. Forbered dig derfor på at blive spurgt ind, hvorfor du er ledig.

Øv dig i at fortælle neutralt og objektivt, hvad opsigelsen skyldes. Du må aldrig tale negativt om en tidligere arbejdsgiver, chef eller arbejdsplads. Det falder altid tilbage på dig. Og det er lige meget, om det er sket som led i en fyringsrunde eller som en individuel opsigelse.

Der kan være mange grunde til, at du er ledig:

  • Der var nedskæringer eller omstrukturering på arbejdspladsen
  • Din ansættelse var tidsbegrænset: fx et vikariat eller en projektansættelse.
  • Du sagde selv op, fordi du flyttede med din familie til en anden del af landet.
  • Du sagde selv op, fordi arbejdsopgaverne ikke levede op til det, du var blevet stillet i udsigt.