Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
En god ansøgning uddyber cv'et og er din mulighed for at sætte flere ord på dine kompetencer og kvalifikationer. Få vores guide til, hvordan du skriver en god ansøgning, som skaffer dig en samtale.
En ansøgning skal give arbejdsgiver et billede af dig i jobbet. Din ansøgning skal fortælle: hvad du kan gøre for dem, hvordan du vil gøre det og hvorfor du vil gøre det.
Din ansøgning skal derfor pege fremad. Det betyder, at du taler ind i en fremtid med dig ombord hos dem. Du skal fortælle, hvordan du vil forløse rollen, du søger. Det gør du ved at fortælle, hvordan du vil gøre det i praksis – samt hvilke erfaringer og kompetencer du vil trække på for at løse opgaverne og blive en succes.
Den gode ansøgning er målrettet og motiveret, så arbejdsgiver kan fornemme dig i stillingen.
Brug vores guide til at skrive den gode ansøgning.
Opsæt din ansøgning
En god ansøgning er bygget op i fire afsnit:
Når du opsætter din ansøgning, så sørg for at den nem at læse. En ansøgning bør fylde 1 side, hverken mere eller mindre. Der bør være luft mellem afsnittene.
Lav en overskrift for hvert afsnit i din ansøgning. Dine overskrifter skal vise et match mellem det, du kan, og det, som virksomheden søger. Du kan med fordel bruge de hovedpunkter, du beskrev i din indledende faglige profil i dit cv. På den måde skaber du en fin rød tråd mellem cv og ansøgning. Undgå overskrifter, der ikke siger noget fx: ”Om mig/mig som kollega/hvem er jeg”.
Skriv i nutid, og brug aktive formuleringer. Undgå lange sætninger, indskudte sætninger og fyldord. Du kan med fordel lade dig inspirere af stil og tone i jobopslaget.
Husk at omdanne din ansøgning til en pdf-fil, så du er sikker på at bevare din opsætning af ansøgningen.
Uddyb dine kompetencer med succeser
I din ansøgning skal du uddybe de kompetencer, du valgte at præsentere i dit cv. Brug dine succeshistorier fra arbejdslivet til at gøre dem relevante.
På den måde taler du dig aktivt ind i den stilling, som du søger. Du giver arbejdsgiveren nogle konkrete billeder på nethinden. Og du adskiller dig fra andre jobsøgere, som ligger i ansøgningsbunken.
En succeshistorie er en kort beskrivelse af, hvordan du har skabt positive resultater. Tænk fx på et problem eller en situation, som er opstået i et af dine tidligere jobs. Hvis du er nyuddannet, kan det også være en situation fra fx frivilligt arbejde eller fra studiet.
Brug altid konkrete eksempler. Fortæller du din kommende arbejdsgiver, at du har en bestemt kompetence, så husk at understrege, hvordan du bringer den i spil. På den måde skaber du troværdighed omkring alt det, du siger, du kan.
Hellere 2-3 konkrete eksempler på, hvordan du er i stand til at bringe dine kompetencer i spil, end en lang liste af ubehandlede kompetencer, der vil fremstå som tomme og uhåndgribelige.
Brug succeshistorierne til både at beskrive eksempler på din faglighed og på din personlighed.
Udvælg bilag
Vedlæg kun de bilag, virksomheden beder om i stillingsopslaget.
Det kan fx være et eksamensbevis. Har du andre relevante dokumenter, som du gerne vil give dem, så tag dem med til jobsamtalen. Det kan være udtalelser fra tidligere arbejdsgivere og kursusbeviser.
Er du i tvivl, så ring og spørg arbejdsgiveren.
Eksempler på ansøgninger
Her kan du se fiktive eksempler på konkrete ansøgninger til virksomheder i Danmark. Eksemplerne har en underbygget motivation og giver korte og konkrete bud på, hvordan du vil løse nogle af de kommende opgaver hos virksomheden.
Ansøgninger der førte til jobsamtaler
Vi har indsamlet en række ansøgninger fra vores medlemmer, som har skaffet dem en jobsamtale. Brug dem til at få ny inspiration og til at skærpe din ansøgning.
Du finder eksempler på ansøgninger for både studerende, nyuddannede, erfarne medarbejdere og ledere.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.