Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Vi skal huske at hylde de mange erfarne på arbejdsmarkedet for den værdi, de skaber for arbejdspladsen og kollegerne. Derfor står Djøf igen bag kåringen Bedst over 60, som hædrer 60 personer over 60 år.
Du kan nominere her og læse om, hvordan vi skaber et bedre arbejdsmarked for dem med mest erfaring.
Juryen vil nu finde de 60 vindere, som vil blive offentliggjort på vores side mandag den 20 januar 2025.
Bedst over 60 er en hyldest til de erfarne på arbejdsmarkedet. Her kan du nominere dine kolleger eller bekendte over 60 år, som du synes fortjener et ekstra klap på skulderen for deres indsats på arbejdsmarkedet.
Beskæftigelsen i Danmark har aldrig været på et højere niveau og en vigtig årsag er, at de erfarne på arbejdsmarkedet leverer et større og større bidrag.
Men der er et stort potentiale for, at endnu flere +60-årige får lyst til at fortsætte på arbejdsmarkedet længere.
Nogle er nødsaget til at forlade arbejdsmarkedet før tid på grund af fysisk og psykisk nedslidning. Det er et kedeligt faktum, at for mange er nødt til at forlade arbejdsmarkedet på grund af nedslidning, men helt rimeligt at muligheden er der. Men der er fortsat et pænt potentiale for, at flere kan få et længere arbejdsliv.
Danmark halter fx markant efter Sverige og Norge, når det gælder andelen af +60-årige, som er aktive på arbejdsmarkedet. Hvis beskæftigelsesgraden for personer over 60 i Danmark var så høj som i Norge og Sverige, ville op mod 50.000 flere være i beskæftigelse. Og hvis du bliver ledig efter du fylder 60, er det også sværere at komme tilbage til arbejdsmarkedet, end det er for andre grupper. 6 måneder efter nyledighed er 37 % af de 60-64-årige tilbage i job mod 48% af de 50-54-årige.
Tal med dine medarbejdere – uanset om det er ved MUS-samtaler og i andre sammenhænge. Indgangen til jeres snak bør dog ikke være ”Hvornår tænker du at gå på pension?” Så risikerer du at skubbe folk mod døren. Hav som udgangspunkt, at dine medarbejdere, uanset alder, gerne vil blive på arbejdspladsen og ønsker sig et arbejdsliv i udvikling. Vær nysgerrig på, hvordan personen selv forestiller sig, at de kommende år på arbejdspladsen skal være.
Mange medarbejdere på tværs af alder efterspørger i dag mere fleksibilitet i forhold til fx arbejdstid og arbejdssted. Og meget peger da også på, at netop fleksibilitet kan være en vigtig nøgle til at holde længere på de erfarne.
Derfor er det vigtigt, at du som leder forsøger at imødekomme ønsker om større fleksibilitet. Men husk, at ikke alle er ens – og fx er hjemmearbejde eller nedsat arbejdstid ikke et ønske for alle.
Du har ansvaret for at skabe en rummelig og inkluderende kultur, som alle på arbejdspladsen er tilpas i. Derfor er det vigtigt at have blik for, at jeres omgangsform og tone ikke er præget af fordomme, uhensigtsmæssige stereotyper og ekskluderende adfærd. Alle medarbejdere skal opleve psykologisk tryghed, hvor de kan tale åbent om fx problemer.
Du kan finde gode råd til samtalen med dine erfarne medarbejdere flere steder. Københavns Universitet har udviklet en god guide til ledere, der arbejder med at fastholde de erfarne på arbejdspladserne.
Bedst over 60 sætter fokus på, at vi har et fælles ansvar for at skabe gode, lange arbejdsliv, hvor alle – også dem med mange års erfaring – bliver mødt med anerkendelse og respekt.
Nøglen er til dels en kulturændring i hele samfundet, hvor vi smider fordomme om alder overbord og i stedet værdsætter erfaring. Hvis flere oplever at have et arbejde, der giver mening, og hvor de føler sig anerkendte, så vil flere også arbejde længere.
Derfor har lederne på alle landets arbejdspladser et særligt ansvar for at sikre, at flere har lyst og kræfter til at arbejde længere. Det kræver blandt andet, at lederne går foran i arbejdet med at skabe en kultur på arbejdspladsen, hvor alle uanset alder bliver værdsat og kan bruge deres erfaring og faglighed bedst muligt.
Ofte stillede spørgsmål om Bedst over 60
I Djøf mener vi, at samfundet er gode til at hylde ungdommen – men ofte glemmer, at der er lige så god grund til også at hylde de erfarne på arbejdsmarkedet.
Det forsøger vi med denne kampagne.
Bedst over 60 er for alle på arbejdsmarkedet i Danmark, som er født i eller før 1964. Du kan nominere personer fra alle brancherfx forskere, serviceassistenter, fuldmægtige, konsulenter, advokater, tømrere eller gartnere. Og selvfølgelig både direktører, chefer, selvstændige og medarbejdere.
Der kan være mange grunde til at nominere din kollega eller bekendte. Måske har personen gjort en forskel for sine kolleger, skiftet karriere på en inspirerende måde, bidraget til at skabe en tryg kultur, er en rollemodel på arbejdspladsen eller har leveret en flot indsats over et langt arbejdsliv og stadig gør det.
Når du nominerer en person til Bedst over 60, skal du forklare, hvorfor personen fortjener at komme på listen med Bedst over 60.
Alle nomineringer bliver vurderet af en jury, som afgør, hvem der er skal kåres som Bedst over 60.
Når juryen skal udvælge de 60 vindere, lægger de vægt på mangfoldighed, inspirerende historier, gode rollemodeller og geografisk og faglig spredning.
Juryen består af:
Vi kontakter alle nominerede, før de 60 vindere kåres.
Nej. Du kan nominere personer, uanset om de er medlem af Djøf eller ej. De eneste krav er, at personen er født i eller før 1964 og er aktiv på arbejdsmarkedet.
Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte os på bedstover60@djoef.dk.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.