Diversitet og inklusion på arbejdspladsen

Der er stort potentiale i vores forskelligheder, men det kræver inklusion at høste værdien af diversitet. Et inkluderende mindset og en god strategi gør os bedre til at vise hinanden respekt. Gevinsten er øget trivsel og bedre beslutninger – det kan ses på bundlinjen.

En ung mand med tatoveringer og øreringe kigger i ud luften.

Diversitet og inklusion kommer ikke af sig selv

At skabe en inkluderende arbejdsplads kræver en strategisk prioriteret indsats, som er forankret i topledelsen, og involverer alle i organisationen hver dag. En indsats, der er lige så forretningskritisk som digitalisering og grøn omstilling – og som derfor skal kobles meningsfuldt til kerneforretningen med mål i stedet for hensigter. For der er meget at vinde:

  • Det skaber trivsel og social bæredygtighed, når alle oplever at blive inkluderet og behandlet retfærdigt. 
  • Talentmassen bliver større, når organisationer rekrutterer bredt. 
  • Evnen til at tænke nyt og træffe gode beslutninger bliver styrket af forskellige perspektiver.

Dyk ned i fem centrale områder, og få værktøjer til, hvordan du og din virksomhed kan arbejde med diversitet og inklusion. 

Grafik til inklsuionsspillet, der viser to personer.

Inklusionsspillet

Prøv inklusionsspillet, hvor du/I bliver præsenteret for en række dilemmaer om diversitet og inklusion på arbejdspladsen. Spillet kan både spilles alene eller i en gruppe, hvor I hver især svarer på spørgsmål fra telefonen.

I spillet kan du dykke ned i forskellige temaer, fx hverdagsdiskrimination, biasbevidsthed, inkluderende mindset og sprog. Du vil sikkert opleve dilemmaer, hvor det er svært at vælge den rigtige løsning, hvilket forhåbentligt giver anledning til at reflektere over de forskellige måder at håndtere dilemmaet på. Hvis I spiller flere sammen, kan det starte nogle gode samtaler om kulturen og værdierne på jeres arbejdsplads.

Der er ingen rigtige eller forkerte svar i spillet.

Læs, hvordan du bruger inklusionsspillet

Inkluderende mindset

Det inkluderende mindset er centralt, når I arbejder for diversitet og inklusion – både blandt ledere og medarbejdere. Det handler om at kunne sætte sig i andres sted og se forskelligheder som en styrke. 

Hvad er inklusion?

Inklusion handler om at få diversitet i organisationen til at fungere, så alle føler sig som en del af organisationen. Uden at deres forskelligheder bliver udvisket.

Der er brug for en bevidst indsats, fordi vi ubevidst møder hinanden forskelligt alt efter, om vi er en del af flertallet eller tilhører en minoritet. Det skyldes de bias og normer, der knytter sig til forskellige former for diversitet fx køn og alder.

At skabe inklusion kræver et inkluderende mindset, og det kan betragtes som en muskel, der skal trænes. Vi har tendens til at overvurdere os selv og tro, at vi er mere inkluderende, end vi faktisk er (Ottsen & Muhr, 2021).

Med det inkluderende mindset kan du se dine egne forudsætninger, utilstrækkeligheder, positioner og privilegier, og sætte dem i forhold til andres – og det er basen for at skabe trygge rammer for samtaler og samarbejde.

Har du en inkluderende adfærd?

Inklusion handler om at skabe et miljø, hvor alle føler sig velkomne, respekterede, værdsatte og i stand til at bidrage fuldt ud. Inkluderende personer har seks træk til fælles. Hvor mange kan du genkende dig selv i?

De seks fællestræk er tilpasset fra Deloitte University Press (Dillon & Burke, 2016).

Træn dit inkluderende mindset

Det inkluderende mindset er en helt central del af indsatsen for diversitet og inklusion – både for ledere og medarbejdere.

Det handler om evnen til at sætte sig i de andres sted, og det er noget, alle kan øve sig på og praktisere gennem ledelse og selvledelse. 

Det inkluderende mindset skaber inkluderende adfærd og forankrer sig som inkluderende kultur, når det også støttes af konkrete redskaber i organisationen. Det kan være med nye skabeloner for inkluderende mødeledelse, fokus på sociale arrangementer – fx at julefrokosten ikke kun går ud på at drikke snaps – og opdaterede politikker for ekskluderende handlinger og krænkelser.

Ydmyghed:

At indrømme fejl, lære af kritik og engagere sig oprigtigt i andres perspektiver (Prime & Salib 2014).

Empati:

Evnen til at sætte sig i andres sted, identificere sig med og forstå følelser – og til at demonstrere denne forståelse bevidst og med omsorg og omtanke (Catalyst 2023).

Biasbevidsthed:

At anerkende og handle på baggrund af bevidstheden om, at der findes systematiske tilbøjeligheder i vores antagelser og bedømmelser, der påvirker vores holdninger og beslutninger (Ottsen & Muhr 2021).

Psykologisk tryghed:

Overbevisningen om, at man ikke bliver straffet eller ydmyget for at komme med sine idéer, spørgsmål, tanker og fejl (Edmonson 2019).

At høre til:

Følelsen af at blive anerkendt for sine bidrag, føle sig forbundet med sine kolleger, støttet i det daglige arbejde og i karriereudvikling, og stolthed over sin organisations værdier og formål (Coqual 2020; Carr et al. 2019). Det modsatte af følelsen af at høre til, er følelsen af at skulle passe ind

Grafik der illustrerer det illustrerende mindset

Forfattere og litteraturliste

Indholdet på websitet, dog ikke inklusionsspillet, er skabt sammen med to eksperter på området: Christina Lundsgaard Ottsen, forfatter til bogen Biasbevidst Ledelse og kognitiv psykolog med en ph.d. i tværkulturel diversitet, og Marie Valentin Beck, selvstændig konsulent og rådgiver inden for diversitet, inklusion og ligestilling og uddannet i sociologi og politisk kommunikation. Tak for et værdifuldt og godt samarbejde.

Her kan du også se, hvilken litteratur der er benyttet i udarbejdelsen af indholdet på siden og finde inspiration til videre læsning.

Litteraturliste og inspiration til videre læsning

Ahmed, S. (2017). Living a Feminist Life. Duke University Press. 

Artz, B., Goodall, A. & Oswald, A (2018). Women Ask for Raises as Often as Men but Are Less Likely to Get Them. Harvard Business Review. 

Babcock, L., Peyser, B., Vesterlund, L., & Weingart, L. (2023). Nej-klubben. Et opgør med kvinders karriere-hæmmende arbejde. Lindhart & Ringhof 

Banaji, M., & Greenwald A. (2013). Blindspot: Hidden Biases of Good People. NY: Delacorte Press 

Bennedesen, M., Simintzi, E., Tsoutsoura, M. & Wolfenzon, D. (2019). Gender Pay Gaps Shrink When Companies Are Required to Disclose Them. Harvard Business Review. 

Benson, A., Li, D., & Shue, K. (2022). “Potential” and the Gender Promotion Gap. Working paper.  

Bohnet, I. (2016). What Works: Gender Equality by Design. Belknap Press of Harvard University Press. 

Bourke, J. & Dillon, B. (2018). The diversity and inclusion revolution. Eight powerful truths. Deloitte Review Issue 22. 

Bowles, H.R. (2014). Why Women Don’t Negotiate Their Job Offers. Harvard Business Review. 

Brown, J. (2019). How To Be An Inclusive Leader. Berrett-Koehler Publishers, Inc. 

Chamorro-Premuzic, T. (2019). Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders? Harvard Business Review Press. 

Carr, E. W., Reece, A., Kellerman, G. R. & Robichaux, A. (2019). The Value of Belonging at Work. Harvard Business Review.  

Crenshaw, K. (1989) Demarginalizing the Intersection of Race and Sex: A Black Feminist Critique of Antidiscrimination Doctrine, Feminist Theory and Antiracist Politics. University of Chicago Legal Forum: Vol. 1989: Iss. 1, Article 8. 

Dillon, B., & Bourke, J. (2016). The Six Signature Traits of Inclusive Leadership. Thriving in a Diverse New World. Deloitte University Press 

Dobbin, F. & Kalev, A. (2022) Getting to Diversity. What Works and What Doesn’t. The Belknap Press of Harvard University Press 

Edmondson, A.C. (2018). The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons. 

Grant A. (2021). Think Again: The Power of Knowing What You Don’t Know. New York: Viking. 

Høg, J. & Ottsen, C.L. (2020). Diversitet er et middel til at opnå bæredygtig udvikling. I Høg, J. (1st ed.), Sådan kommer der flere kvinder på ledelsesgangen. AI Publishing.  

Hunt, V., Prince, S., Dixon-Fyle, S & Dolan, K. (2020): Diversity Wins. How Inclusion Matters. McKinsey  

Ibarra, H. (2019). A Lack of Sponsorship Is Keeping Women from Advancing into Leadership. Harvard Business Review, August 19. 

Ibarra, H. (2022). How to Do Sponsorship Right. Harvard Business Review, December. 

Jones, K. P., Peddie, C. I., Gilrane, V. L., King, E. B., & Gray, A. L. (2016). Not So Subtle: A Meta-Analytic Investigation of the Correlates of Subtle and Overt Discrimination. Journal of Management, 42(6), 1588-1613.  

Kahneman, D., Sibony, O. Sunstein, C.R. (2021) Noise: A Flaw in Human Judgement. London: Little, Brown Spark 

Kahneman, D. (2011). Thinking, Fast and Slow. New York: Farrar, Straus and Giroux. 

Keltner, D. (2016). The Power Paradox – How We Gain and Lose Influence. New York: Penguin Press. 

Kennedy, J.T. (2020). The Power of Belonging. Coqual: https://coqual.org/reports/the-power-of-belonging/ 

Khallash, S. (2017). Beslutningsstrategi - Adfærdsøkonomi som Katalysator for Vækst. København: Jurist- og Økonomforbundets Forlag. 

Muhr, S.L. (2019). Ledelse af Køn: Hvordan Kønsstereotyper Former Kvinders og Mænds Karrierer. København: Djøf Forlag. 

Ottsen, C.L. (2022). Diversitet i ledelse giver langtidsholdbare beslutninger. In Bøgelund, R., Stenbro, H., Steen, C.B., & Jensen, M.L. (Ed), Naturlig Ledelse – på vej mod et menneskeligt arbejdsliv. Forlaget God Arbejdslyst. 

Ottsen, C.L. & Muhr, S.L. (2021). Biasbevidst Ledelse - Sæt diversitet i spil og træf bedre   beslutninger. Djøf forlag.  

Ottsen, C.L. (2018). Diversity research from a historical perspective: Context, cognition and career choices. In Willumsen, T.A. (Ed), Womenomics – Gender Diversity and the Rise of Female-Driven Growth Potential. Above & Beyond Publishing. 

Player, A., Randsley de Moura, G., Leite, A.C., Abrams, D., & Tresh, F. (2019). Overlooked Leadership Potential: The Preference for Leadership Potential in Job Candidates Who Are Men vs. Women. Frontiers in Psychology, 10(article 755), 1-14.  

Prime, S & Salib, E. (2014). The Best Leaders Are Humble Leaders. Harvard Business Review.  

Sue, D.W. (2010).  Microaggressions in Everyday Life: Race, Gender, and Sexual Orientation. Wiley 

Sweeney, C., & Bothwick, F. (2016). Inclusive Leadership - The Definitive Guide to Developing and Executing an Impactful Diversity and Inclusion Strategy. Harlow, UK: Pearson. 

Van Bommel, T. (2021). The power of empathy in times of crisis and beyond. Catalyst. 

Washington, E.F., Hirch, A.H., Roberts, L.M. (2020). When and How to Respond to Microaggressions. Harvard Business Review 

Williams, J. C. (2023). Bryd bias. Skab diversitet, inklusion og lige muligheder på arbejdspladsen. Djøf forlag. 

Djøf analyse - Etniske danskere har næsten tre gange så stor sandsynlighed for at blive ledere end ikke-vestlige efterkommere

Djøf undersøgelse: Forskelsbehandling på jobbet er hverdagskost for kvinder