Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Før den årlige medarbejderudviklingssamtale, bør du forberede dig og tænke over, hvad du gerne vil have ud af samtalen. Til MUS-samtalen skal du gøre status over dit arbejde og trivsel, men i høj grad også tale om, hvad du gerne vil fremover.
Herunder får du vores råd til, hvordan du får en god MUS-samtale, så du efter samtalen er motiveret og har et klart billede af, hvad du skal fremover.
Forbered dig før samtalen
Til samtalen skal du og din chef tale om din performance i det forgangne år. Det kan både være i forhold til konkrete resultater, du har leveret, men det handler også om, hvordan du har bidraget til det gode samarbejde med kolleger, chefer, samarbejdspartnere, kunder mv. Skriv dine succeser ned. Se også på de mål, I satte jer til forrige MUS – har I nogen hængepartier?
Forhåbentligt vil det meste af din MUS-samtale handle om dine potentialer og faglige udvikling. Tænk derfor over, hvad vil du gerne beskæftige dig med i den kommende periode. Det kan være ønsker til fx opgaver, uddannelse, karriereudvikling, din faglighed, samarbejdsrelationer mv.
Hvis du er klar og tydelig omkring dine ambitioner, og hvis du kan sætte dem i relation til virksomhedens behov, har du et stærkt fundament for samtalen. Tænk over følgende spørgsmål:
På nogle arbejdspladser skal du udfylde et skema på forhånd, hvor du kan besvare disse spørgsmål, men ellers så skriv dine tanker ned inden samtalen, så du husker at få sagt alt det, du har på hjerte.
Vær konstruktiv og nysgerrig
MUS-samtalen er en dialog mellem dig og din chef. Når du fortæller om, hvordan du synes, at året er gået, skal du være nysgerrig og åben for den feedback, du får af din chef. Uanset om det er ris eller ros, så se det som konstruktiv feedback til din personlige og karrieremæssige udvikling. Du bør også selv være ærlig omkring dine tanker om egne mangler i forhold til personlige eller faglige kompetencer, som du gerne vil være bedre til.
Når du kommer med dine ønsker til dit arbejde, skal du samtidigt kunne pege på, hvordan de både vil gavne dig og virksomheden. Sæt ord på, hvordan dine ønsker til mere uddannelse eller nye opgaver, vil skabe værdi for dit team eller forretningen.
Du og din chef skal sammen blive enige om dine mål. Hvis din chef ikke kan imødekomme alle dine ønsker, så spørg gerne nysgerrigt ind til begrundelsen, og prøv at finde en løsning, I begge kan være tilfredse med.
Afslut samtalen med at lave nogle aftaler, gerne på skrift, for dine mål i det kommende år. Det er vigtigt, at du har klarhed over, hvordan du når dine mål.
Hold gang i MUS-arbejdet efter samtalen
Efter MUS-samtalen er det en god idé at skrive ned, hvad I har aftalt, så både du og din chef har et klart billede af, hvem der skal gøre hvad. Bagefter skal du løbende tjekke ind med din chef og følge op på planen og målene. På den måde kan I hele tiden samle op og eventuelt justere i planen, hvis der er nogle forhold, der ændrer sig.
Book nogle opfølgende møder med din chef efter jeres samtale, så I med det samme får det i kalenderen.
Husk, at MUS foregår hele året. Den årlige MUS-samtale sætter dedikeret tid af til, at du og din chef kan tale om din motivation, udvikling og trivsel på arbejdet og sætte nogle mål for dig, men du skal løbende tale med din chef om disse ting. Det er en god idé at have jævnlige 1-til-1 møder med din chef, så I altid har en åben dialog om tingenes tilstand.
Har du noget på hjerte i forhold til dit arbejde og trivsel, så tag fat om emnet med det samme. Tag initiativ og tal med din chef om det. Det handler om dig og din trivsel, så du skal ikke vente på, at din chef indkalder dig til en samtale.
Ofte stillede spørgsmål om MUS-samtaler
Få hurtigt svar på nogle af de spørgsmål som andre medlemmer har til MUS-samtaler.
Forhåbentligt har du løbende en dialog med din chef om, hvordan det står til med dig og dit arbejde, så der ikke kommer store overraskelser til din MUS, men det er altid godt at være mentalt forberedt på kritik, som du måske er uenig i eller som kan være ubehageligt at høre.
Hvis du får uventet eller ubehagelig kritik, er der forskellige måder at tackle det på. Måske har du det bedst med at tale om det med det samme, fx ved at sige, at kritikken kommer bag på dig, gør dig ked af det eller frustreret. Og så spørge nysgerrigt ind til kritikken, så du og din chef kan tale det igennem. Du kan fx spørge ind til, hvad du konkret skal udvikle på, hvis kritikken er ukonkret.
Andre kan bedre reflektere over kritikken efter samtalen. Hvis du fx bliver følelsesmæssigt påvirket, kan det være bedre at parkere samtalen, notere det ned og følge op på det med din chef på et senere tidspunkt. Hvis du ikke er klar til at tale om det med det samme, så sig gerne til din chef, at du har brug for at tænke over kritikken og spørg, om I ikke kan tale det igennem på et opfølgende møde.
Husk at være nysgerrig og åben, når du får feedback angående dit arbejde. Se det som et potentiale til at blive bedre og noget, der bidrager til din udvikling.
Når du har et ønske til et projekt, kursus eller uddannelse, skal du være god til at sætte ord på, hvordan dit ønske vil være med til at forbedre din performance i forhold til de opgaver, du er ansat til. Det kan fx være, at du bliver mere effektiv til at løse dine opgaver, hvis du får et kursus, eller at du på anden måde skaber mere værdi for virksomheden.
Du kan også lægge vægt på, at det har betydning for din motivation. En MUS-samtale handler om din udvikling og trivsel, så fortæl gerne, hvad der kan øge din arbejdsglæde og udvikle dig.
Får du alligevel afslag, så hav gerne nogle alternativer klar. Det kan være, at du kan tage dit kursus i bidder, hvis der ikke er økonomi til hele kurset lige nu.
Hvis det er et spørgsmål om, at der ikke er mulighed for at give dig fri fra arbejde, så du kan tage på kurser eller konferencer, så overvej om du er åben over for at bruge din fritid på det.
Vi anbefaler, at du ikke taler om dine ønsker til lønforhøjelse, mere ferie eller andre ændringer i dine ansættelsesvilkår, når du er til MUS-samtale. Samtalen skal først og fremmest handle om din faglighed, trivsel og udvikling. Du skal kunne tale åbent med din chef om ting som fx arbejdsrelationer, opgaver, stress og udfordringer. Hvis du begynder at tale om, at du vil have mere i løn, vil samtalen nemt komme til at handle om dine resultater og performance, frem for din trivsel og udvikling.
På samme måde bør dine ønsker til kurser og uddannelser ikke være en del af din lønforhandling, da det er en del af din løbende kompetenceudvikling - og altså noget, du fx kan tale om til MUS. Din efteruddannelse er med til at gøre virksomheden til en succes. Arbejdsgiver vil naturligt også have interesse i, at have ansatte med de rette kompetencer.
Har du brug for hjælp til MUS?
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.