Forberedelse til MUS-samtalen

Før den årlige medarbejderudviklingssamtale, bør du forberede dig og tænke over, hvad du gerne vil have ud af samtalen. Til MUS-samtalen skal du gøre status over dit arbejde og trivsel, men i høj grad også tale om, hvad du gerne vil fremover.

To personer har en samtale ved et rundt bord

Den gode MUS-samtale

Herunder får du vores råd til, hvordan du får en god MUS-samtale, så du efter samtalen er motiveret og har et klart billede af, hvad du skal fremover.

Ofte stillede spørgsmål om MUS-samtaler

Få hurtigt svar på nogle af de spørgsmål som andre medlemmer har til MUS-samtaler.

Hvordan tackler jeg uventet kritik til MUS?

Forhåbentligt har du løbende en dialog med din chef om, hvordan det står til med dig og dit arbejde, så der ikke kommer store overraskelser til din MUS, men det er altid godt at være mentalt forberedt på kritik, som du måske er uenig i eller som kan være ubehageligt at høre.

Hvis du får uventet eller ubehagelig kritik, er der forskellige måder at tackle det på. Måske har du det bedst med at tale om det med det samme, fx ved at sige, at kritikken kommer bag på dig, gør dig ked af det eller frustreret. Og så spørge nysgerrigt ind til kritikken, så du og din chef kan tale det igennem. Du kan fx spørge ind til, hvad du konkret skal udvikle på, hvis kritikken er ukonkret.

Andre kan bedre reflektere over kritikken efter samtalen. Hvis du fx bliver følelsesmæssigt påvirket, kan det være bedre at parkere samtalen, notere det ned og følge op på det med din chef på et senere tidspunkt. Hvis du ikke er klar til at tale om det med det samme, så sig gerne til din chef, at du har brug for at tænke over kritikken og spørg, om I ikke kan tale det igennem på et opfølgende møde.

Husk at være nysgerrig og åben, når du får feedback angående dit arbejde. Se det som et potentiale til at blive bedre og noget, der bidrager til din udvikling.

Hvordan får jeg min chef til at "give" mig det, jeg har brug for?

Når du har et ønske til et projekt, kursus eller uddannelse, skal du være god til at sætte ord på, hvordan dit ønske vil være med til at forbedre din performance i forhold til de opgaver, du er ansat til. Det kan fx være, at du bliver mere effektiv til at løse dine opgaver, hvis du får et kursus, eller at du på anden måde skaber mere værdi for virksomheden.

Du kan også lægge vægt på, at det har betydning for din motivation. En MUS-samtale handler om din udvikling og trivsel, så fortæl gerne, hvad der kan øge din arbejdsglæde og udvikle dig.

Får du alligevel afslag, så hav gerne nogle alternativer klar. Det kan være, at du kan tage dit kursus i bidder, hvis der ikke er økonomi til hele kurset lige nu.

Hvis det er et spørgsmål om, at der ikke er mulighed for at give dig fri fra arbejde, så du kan tage på kurser eller konferencer, så overvej om du er åben over for at bruge din fritid på det.

Hvad skal jeg ikke tale om til MUS?

Vi anbefaler, at du ikke taler om dine ønsker til lønforhøjelse, mere ferie eller andre ændringer i dine ansættelsesvilkår, når du er til MUS-samtale. Samtalen skal først og fremmest handle om din faglighed, trivsel og udvikling. Du skal kunne tale åbent med din chef om ting som fx arbejdsrelationer, opgaver, stress og udfordringer. Hvis du begynder at tale om, at du vil have mere i løn, vil samtalen nemt komme til at handle om dine resultater og performance, frem for din trivsel og udvikling.

På samme måde bør dine ønsker til kurser og uddannelser ikke være en del af din lønforhandling, da det er en del af din løbende kompetenceudvikling - og altså noget, du fx kan tale om til MUS. Din efteruddannelse er med til at gøre virksomheden til en succes. Arbejdsgiver vil naturligt også have interesse i, at have ansatte med de rette kompetencer.

Har du brug for hjælp til MUS?

Synes du, at det er svært at tale med din chef om dine udfordringer eller ønsker til faglig udvikling, så er du altid velkommen til at booke en karrieresamtale med en af vores konsulenter. Vi hjælper dig med at lægge en god plan før din MUS.
Få en karrieresamtale