Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Føler du dig stresset i hverdagen, så er du langt fra den eneste. Men hvad er årsagen til din stress?
Find ud af, hvad der trigger din stress og hvordan du tager hånd om problemet.
Symptomer som hjertebanken, dårlig koncentration, hovedpine, kort lunte, dårlig søvn mv. kan være indikatorer på, at du er stresset. Men for at finde ud af, hvordan du bedst tager hånd om din stress, skal du vide, hvilken slags stress du har. Læs mere om de fire typer af stress herunder.
Misforhold mellem krav og ressourcer
Krav/ressource-stress handler oftest om, at du bliver stillet nogle krav, der overstiger dine ressourcer, hvilket fører til en overbelastning. Stressen opstår, når opgaverne i en længere periode hober sig op og arbejdspresset bliver for stort.
Faktorer, der kan føre til krav/ressource-stress:
Det er typisk ressourcer som tid, kompetencer og klare forventninger, der er vigtige for din trivsel. Det er vigtigt for dig, at du kan restituere efter en travl periode og at du får anerkendelse og feedback på din indsats. Det er også vigtigt, at du er i et team, hvor du trives og føler dig kompetent.
Du kan også stå i den omvendte situation, hvor du keder dig i dit job og savner udfordringer. Det kan være, at du længe har haft for lidt at lave og at det nu er blevet pinligt at fortælle din chef. Fænomenet bliver kaldt ”bore-out” og kan være forbundet med skam, især hvis kollegerne taler meget om, at de har travlt.
Stress af moralske årsager
Moralsk stress opstår, når ydre faktorer forhindrer dig i at udføre dit arbejde i overensstemmelse med dine personlige og faglige værdier og standarder.
Du kan fx være fanget i et moralsk dilemma, hvor du ved, hvordan du bør løse en opgave, men ikke har mulighed for det pga. dårlige rammer for arbejdet.
Hvis du får moralsk stress, vil du formentlig føle et tab af personlig og faglig integritet, da du skal gå på kompromis med dig selv. Du oplever måske en følelse af meningsløshed, når du ikke kan stå inde for det, du leverer. Du bærer muligvis rundt på en følelse af svigt fra ledelsen og at du svigter dig selv og dine kunder eller de borgere, du arbejder med.
Faktorer, der kan udløse moralsk stress:
Bekymringsstress
Bekymringsstress opstår, når du overtænker din situation og bruger meget energi på at bekymre dig om opgaver, udfordringer og situationer. I nogle tilfælde bruger du måske 5-10 timer om dagen på at overtænke og spekulere.
Tankerne kan både handle om ting, der allerede er sket, hvor du hænger fast i nogle negative erindringer, eller om fremtidige ting, hvor du bekymrer dig om, hvad der kan gå galt. Vi kan alle have bekymringer, men det er især mængden af tid og den energi som du bruger på at bekymre dig, der er afgørende for om du har bekymringsstress. Jo mere tid, du bruger på at bekymre dig, jo mere påvirker det din mentale trivsel.
Du kan bl.a. opleve bekymringsstress som:
Bekymringsstressen kommer altså ikke pga. den store mængde af arbejdsopgaver, men de bekymringer, der følger med opgaverne.
Stress af eksistentielle årsager
Du kan blive ramt af eksistentiel stress, når du ikke kan mærke dig selv og dine værdier. Du føler dig fremmedgjort i dit arbejde og har svært ved at se meningen med det. Måske føler du, at du ikke kan være autentisk og at du befinder dig i et eksistentielt tomrum.
Den eksistentielle stress hænger sammen med dine grundlæggende eksistensvilkår. Din stress kan fx komme, hvis du slet ikke kan se dig selv i succeskriterierne og kulturen på din arbejdsplads. Måske føler du dig ikke forbundet med dine kolleger, eller måske er du kommet i tvivl om, hvorvidt du har taget den rigtige uddannelse fordi du har jagtet det, som du troede, at man skulle jage.
Du har måske tanker som:
Når du er bevidst om, hvilken type stress du har, kan du bedre tage hånd om problemet. Over tid påvirker stress dit helbred mere og mere, så jo før du reagerer, jo hurtigere kan du få det godt igen. Hvis du længe har været stresset og oplever fysiske symptomer på stress, skal du kontakte din læge. Din læge kan vurdere, og tage ansvar for, om du skal sygemelde dig.
Krav/ressource-stress er den mest udbredte type af stress. Over halvdelen af stressramte Djøf-medlemmer, oplever denne stresstype. Stressen opstår pga. for mange opgaver, overarbejde, for høje krav og for få ressourcer, hvilket fører til overbelastning.
Tal med chefen om prioriteringer
Hvis du vil reducere det store arbejdspres, er det svært at komme uden om en samtale med din chef. I Djøf taler vi ofte med medlemmer, der ikke har vendt problemerne med overbelastning med deres chef. Det kan der være flere grunde til.
Mange frygter, at chefen vil flytte arbejdspresset over på kolleger, der måske også er pressede. Andre tvivler på, at chefen faktisk kan gøre noget for at løse problemet. Sidder du selv med de samme tanker, så husk, at dine tanker er antagelser.
Prøv at tage et møde med din chef, hvor I taler om prioriteringer. Rammesæt samtalen, fx med en kort mail. Husk, at det både er i din og din chefs interesse, at der bliver taget hånd om problemet. Hvis du ved, at du nemt bliver følelsesmæssigt påvirket, så sig det gerne højt til din chef: ”Det her påvirker mig meget, så det vil du måske kunne høre på mig”.
Hvis du har forslag til, hvordan situationen kunne være anderledes, så husk at dele det på mødet. Det kan både være, at der er mulighed for flere ressourcer eller færre krav.
Du kan bruge vores forberedelsesskema til samtalen eller blot til inspiration.
Indfør pauser i din hverdag
For at kunne præstere, er du nødt til at holde pauser, hvor du kan genoplade batterierne. Her er tre former for pauser som du kan bruge.
De fysiske pauser handler om at få bevægelse i kroppen, da det reducerer stress og giver ilt til hjernen, så du bedre kan koncentrere dig.
Identificer mulig kompetencekløft
Oplever du, at der er en kløft mellem dine kompetencer og de kompetencer som dine arbejdsopgaver kræver af dig, er det vigtigt, at du får talt med din chef om det.
Prøv at notere ned, hvilke kompetencer en given opgave kræver af dig og hvor du føler, at du kommer til kort. Tag herefter et møde med din chef, hvor I taler om opgaven og laver en aftale om, hvordan I kan fjerne den kløft. Måske skal du have oplæring, uddele noget ansvar til andre eller måske kan I sænke kravene til opgaven.
Den moralske stress er kendetegnet ved, at du får dårlig samvittighed, er fortvivlet og bekymret. Nogle udvikler en forsvarsmekanisme, hvor de distancerer sig til jobbet, fralægger sig ansvar og får en kynisk tilgang til opgaverne. Andre kompenserer ved at lave ’skyggearbejde’ uden for normal arbejdstid, for at levere et produkt af tilstrækkelig kvalitet.
Afmonter det moralske dilemma
Mange går længe og affinder sig med en arbejdskultur eller -vilkår, der gør, at de ikke kan handle på deres faglighed. Når først du har anerkendt, at du har et moralsk dilemma, hvor du går på kompromis med din faglige eller personlige integritet, kan du prøve at åbne op og tale med andre om det.
Snak fx med dine kolleger og hør deres tanker om situationen, og hvordan de håndterer lignende problematikker.
Vend problemet med din chef og hør, om der er noget i dine arbejdsrammer, der kan give dig mere frihed til at handle på din faglighed, så du føler, at du kan stå inde for dit arbejde.
Et moralsk dilemma kan være vanskeligt at gøre noget ved, men nogle gange kan der være en løsning som du kan finde frem til sammen med din chef. Måske har du forslag til, hvordan man kunne ændre nogle procedurer, der forhindrer dig i at gøre dit arbejde ordentligt.
Find meningsfulde opgaver
Bliv bevidst om, hvilke dele af jobbet, der giver mening for dig. Find ind til de opgaver eller arbejdsmål, der er meningsfulde for dig og som motiverer dig.
Du står måske i den situation, at du har fået for mange opgaver som du finder meningsløse og som ligger langt fra det, du brænder for. Når du ved, hvilke typer af opgaver, der motiverer dig, kan du nemmere opsøge dem.
Tal med din chef om, hvilke typer af opgaver, du gerne vil have flere af, og hvilke opgaver, der dræner dig og som du på sigt gerne vil have færre af.
Søg forståelse for dit dilemma
Vi ved, at mange med moralsk stress, føler sig misforståede eller svigtede af ledelsen, og denne følelse kan bidrage til stressen. Tag derfor en samtale med din chef, hvor du sætter ord på dit moralske dilemma, så du får luft. Det er ikke sikkert, at problemet kan løses med det samme, men prøv at tale åbent om dit dilemma, så din chef forstår det, og du bliver hørt.
Ofte kan det at blive hørt og forstået, være beroligende og reducere stressen. Forhåbentligt kan en forståelse for dit dilemma åbne for nye perspektiver på din situation.
Bekymringsstress rammer dig, der har tendens til at overtænke situationer og opgaver. Det er ikke mængden af opgaver, der stresser, men det mylder af tanker som følger med. Løsningen er derfor ikke nødvendigvis at skrue ned for aktiviteter, da det kan give mere tid til bekymringer.
Tag kontrol, og lad tanker passere
Hver dag har vi mange tusinde tanker og mange af dem forholder vi os passivt til. Du har med andre ord allerede kompetencen til at registrere en tanke og give slip på den igen. Det er denne kompetence, du skal bruge, når bekymringer og tankemylder rammer dig.
Når tanketoget kommer ind på perronen, skal du tage kontrollen og lade være med at stige på. Du skal lade tankerne passere.
Det er vigtigt, at du hver dag beslutter dig for, at du vil slappe af i hovedet. Du behøver ikke at gribe alle tanker. Hvis du fx begynder at tænke på dit job, når du skal til at sove, så registrer blot passivt, at tanken er poppet op. Prøv at undgå, at gå længere ind i den, for om lidt kommer der en ny tanke, du i stedet kan koble dig på. En anden tanke, der ikke trigger et tankemylder.
Sæt tid af til bekymring og tak
For mange kan det hjælpe at sætte tid af til bekymringstankerne. Sæt fx et kvarter af til at gruble over de problemer, der fylder hos dig. På det kvarter skal du tage dine bekymringer alvorligt. Skriv gerne bekymringerne ned, så de bliver konkrete, og se om der er nogle mulige løsninger.
Ved at øve dig i at udsætte dine bekymringer til et senere tidspunkt, kan du også lettere få kontrollen over dine tanker igen, så tankemylderet ikke fylder hele din dag.
Du kan også øve dig i at slutte dagen af med en god tanke, inden du skal sove. Fortæl dig selv én ting, du er taknemmelig for i dit liv i dag – stort som småt. Det kan berolige dit sind at fokusere på den positive tanke.
Hold fast i daglige aktiviteter
Prøv så vidt muligt at fortsætte med dine daglige aktiviteter og gøremål. Gå på arbejde i det omfang som du kan, hent børnene, tag med til fest, tag i biografen osv. I stedet for at skære ned på dine aktiviteter, så prøv at bevare fokus på verden omkring dig.
Uanset hvor mange tanker du bliver bombarderet med, behøver du ikke at gribe dem alle sammen.
Det kan være nemmere at lade dine tanker passere, når du er i biografen, på golfbanen eller hjemme hos mormor. Du behøver altså ikke at sige nej tak til dine daglige aktiviteter for at slappe af i hovedet.
Den eksistentielle stress handler om noget helt fundamentalt i dig, nemlig dine værdier og det som du finder meningsfuldt. Stressen kan være en følelse af mangel på mening i (arbejds)livet eller en følelse af at stå alene. Der er ikke nogen hurtige genveje til at få det bedre, men ofte hjælper det at opsøge samtaler med andre som du har en god relation til, fx en fortrolig kollega eller en god ven.
Det meningsfulde for dig
Reflekter over, hvad der er meningsfuldt for dig. Skriv fx dine tre vigtigste værdier ned på et stykke papir. Lever du i overensstemmelse med de værdier i dag? Både på og uden for dit arbejde? Måske kan du komme i tanke om nogle konkrete situationer, hvor du bryder med dine værdier.
Hvis du kan komme nærmere på de ting, der er meningsfulde for dig, kan du bedre se, hvad du skal arbejde med. Det kan være, at det meningsfulde for dig er relationer, særlige situationer eller typer af opgaver, følelsen af at bidrage til et højere formål, en følelse af fællesskab eller noget helt andet, som du mangler.
Tal med en god ven eller kollega, så du ikke føler dig alene med tankerne. Ved at tale med nogen, kan du føle en forbundethed til et andet menneske, hvilket kan hjælpe dig med at få det bedre.
Måske har du brug for en mentor eller en samtale med en psykoterapeut, så du kan få input til dine refleksioner om det meningsfulde (arbejds)liv.
Som medlem af Djøf, kan du få en personlig mentor, som du kan sparre med om din karriere, udfordringer på arbejdet og din personlige udvikling.
Afklar værdierne på dit arbejde
Er du ansat et sted, hvor der er nogle værdier og en arbejdskultur, der bryder med dine personlige værdier? Hvordan måler man succes på din arbejdsplads? Passer du ind i det?
Hvis du hele tiden kæmper for at passe ind og laver om på dig selv, bidrager det til din indre konflikt, og det kan udvikle sig til en eksistentiel krise.
For at håndtere den eksistentielle stress, er det vigtigt, at du taler åbent om dine udfordringer med andre. Det kan være kolleger, din partner eller en professionel. Når du taler højt om dine følelser, kan andre hjælpe dig med at se løsningerne, så du kan få en plan for, hvordan du kan få det bedre.
Skab frirum til dit autentiske jeg
Hvis du undertrykker dit autentiske jeg på daglig basis, fx fordi du prøver at passe ind på din arbejdsplads, kan hver dag blive en kamp at komme igennem.
Se om du kan blive en del af nogle grupperinger på din arbejdsplads, hvor du kan være dig selv. Måske har du en kollega, du har en god kemi med, hvor du ved, at du kan være dit autentiske jeg. Det kan være, at du kan flytte team eller samarbejde med nogle kolleger som du har det godt med.
Det er vigtigt, at du har et rum til at være ærlig overfor dig selv, og hvor du kan leve og arbejde i overensstemmelse med dine værdier og alt det, der giver dig glæde og mening i livet.
Medlemsfordel
Hvis du bliver ramt af stress, kan du få en personlig samtale med en af vores stress-rådgivere, der kan hjælpe dig med at tage hånd om din stress. Fx kan du få råd om, hvordan du taler med din chef om stress og mistrivsel, og vi kan vejlede om reglerne for sygemelding og din jobsituation.
Har du en tillidsrepræsentant på din arbejdsplads, kan han eller hun fortælle dig mere om forholdene for sygemelding på din arbejdsplads.
Hvis du har været stresset i længere tid og har fysiske symptomer på stress, anbefaler vi, at du kontakter din læge. Din læge kan vurdere, om du skal sygemelde dig, og tage ansvaret for din sygemelding.
Ring til os på telefon 33 95 97 00, eller send os en mail på djoef@djoef.dk.
Er du ikke medlem endnu?
Bliv medlem af en professionel fagforening for akademikere, der studerer og arbejder inden for jura, økonomi, samfundsvidenskab, kommunikation og ledelse. Vi styrker dine muligheder på arbejdsmarkedet og står klar til at hjælpe dig, når der opstår problemer i dit studie- og arbejdsliv.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.