Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Drømmer du om en karriere inden for undervisning eller forskning, skal du følge de fastlagte stillingsstrukturer. Se hvilke stillinger, der er på uddannelsesstederne og kravene for at få dem.
Inden for undervisningssektoren er der fastlagte stillingsstrukturer, som er de mulige karriereveje som du kan følge. En stillingsstruktur er en udtømmende beskrivelse af de jobs, du kan have som underviser på de forskellige uddannelsessteder. Din stilling og arbejdsplads påvirker blandt andet, hvilken overenskomst, du bliver ansat på og hvilket stillingstillæg, du skal have.
Få overblik over stillinger og karrieremuligheder herunder.
På universiteterne er der to spor i stillingsstrukturen, som du kan følge:
De to spor består af hovedstillinger, hvor forskning er det primære fokus, herunder formidling, undervisning og publicering af forskningsbaseret viden.
Ud over de to spor, er der de øvrige stillinger, der blandt andet giver mulighed for, at du kan blive ansat inden for afgrænsede områder, fx inden for undervisning.
Du bliver ansat på den statslige overenskomst for akademikere og følger en basislønskala, hvor du kan forhandle dig til individuelle tillæg. Du får desuden et særligt tillæg, der knytter sig til din stilling og som er fastsat i overenskomsten.
Bemærk, at du ikke er omfattet af reglerne for kompensation for overarbejde (merarbejde). Du skal derfor have en lokal eller personlig aftale om, hvordan og hvor meget, du skal have i kompensation for overarbejde.
Hvis du vil gøre karriere i universitetsverdenen som videnskabelig medarbejder, skal du have en hovedstilling, der fremgår af stillingsstrukturen. Herunder gennemgår vi hovedstillingerne, der starter fra ph.d.-stipendiat og slutter med den højeste stilling som professor.
Ph.d.-ansættelse
En ph.d.-ansættelse varer i 3 år, hvor du typisk bliver tilknyttet et universitetet, både som ansat ph.d.-stipendiat og som indskrevet ph.d.-studerende.
Som ph.d.-stipendiat har du pligt til at yde den studieindsats, der er aftalt i den fastsatte plan, herunder at tage på de rejser, der følger med studieplanen.
I din 37 timers arbejdsuge har du desuden pligt til at udføre arbejdsopgaver for universitetet, efter deres anvisning, i et omfang, der svarer til 840 arbejdstimer i løbet af de 3 års ansættelse.
Erhvervs-ph.d.
I den 3-årige erhvervs-ph.d.-ordning bliver din tid delt mellem universitetet og virksomheden. Du bliver ansat i en privat virksomhed, hvor du udfører et konkret forskningsprojekt. Du får løn af virksomheden, der får løntilskud til projektet.
Erhvervs-ph.d.-ordningen sigter mod uddannelse af forskere til erhvervsrettet forskning på højt niveau. Du skal lave dit erhvervs-ph.d.-projekt i samarbejde med en privat virksomhed i Danmark og et dansk eller udenlandsk universitet.
Offentlige organisationer kan også søge om at få godkendt et erhvervs-ph.d.-projekt i samarbejde med et universitet.
Adjunkt/forsker
For at blive ansat som adjunkt/forsker, skal du have en ph.d.-grad. Universitetet beslutter om stillingen skal slås op som en tidsbegrænset stilling eller som et led i et tenure track-forløb, hvor der er en overgang til en lektor-/seniorforskerstilling, hvis du opnår en positiv lektorbedømmelse inden for 6 år.
I en tidsbegrænset stilling bliver du ansat i en periode på op til 4 år. Hvis du får flere tidsbegrænsede ansættelser i træk, kan du maksimalt være ansat på adjunkt- eller forskerniveau i 8 år. Du er ikke garanteret en lektor-/seniorforskerstilling, når din ansættelse udløber.
Som adjunkt er dine hovedopgaver forskning, videnskabelig formidling og forskningsbaseret undervisning. Typisk vil du bruge halvdelen af din ansættelsesperiode arbejde med individuelle forskningsopgaver.
Som forsker ligger din hovedvægt på forskning, men stillingen indebærer også forskningsbaseret undervisning og i nogle tilfælde også forskningsbaseret myndighedsbetjening.
Lektor-/seniorforsker
En stilling som lektor-/seniorforsker er normalt en varig ansættelse, men kan i særlige tilfælde være tidsbegrænset. For at blive ansat som lektor-/seniorforsker, skal du have fået en positiv lektor/seniorforskerbedømmelse. Hvis du ikke har opnået tilstrækkelig erfaring med undervisning inden din ansættelse som lektor, udarbejder universitetet en 2-årig plan for, hvordan du kan få de nødvendige pædagogisk-didaktiske kompetencer.
For at blive ansat som lektor-/seniorforsker er det nødvendigt, at du har opnået et kvalifikationsniveau, der svarer til, du opnår som adjunkt. Du kan dog kvalificere dig på andre måder.
Som lektor- eller seniorforsker er din hovedopgave forskning, herunder at publicere og formidle videnskab og lave forskningsbaseret undervisning.
Stillingen som seniorforsker kan også indeholde forskningsbaseret myndighedsbetjening.
Forfremmelsesprogram til professor
Til særligt talentfulde lektor-/seniorforskere kan universitetet tilbyde et forfremmelsesprogram til professor. Et forfremmelsesprogram kan vare op til 8 år.
Du skal have en positiv bedømmelse for at overgå til professor. Hvis du ikke kan opnå en positiv bedømmelse, fortsætter du i en stilling som lektor-/seniorforsker.
Professor
Som professor er forskning din hovedopgave, herunder at publicere, formidle og undervise i videnskabelig forskning. Der kan også komme opgaver i form af forskningsbaseret myndighedsbetjening og udveksling af viden med samfundet, fx ved at deltage i den offentlige debat, varetage forskningsledelse, vejlede og udføre fagligt bedømmelsesarbejde.
Kvalifikationskravet til en professor er en høj grad af original videnskabelig produktion på internationalt niveau og erfaring med undervisning på flere niveauer.
Ansættelsen er varig, men kan i særlige tilfælde være tidsbegrænset.
Øvrige stillinger på universiteter
Der er også en række øvrige stillinger, der ikke er en del af de to hovedspor, der udgør de universitære karriereforløb, men hvor du kan blive ansat inden for afgrænsede områder. Det kan eksempelvis være:
Stillingen kræver, at du har en kandidatgrad. Det er en tidsbegrænset videnskabelig stilling på op til 3 år. Du kan ikke blive genansat eller få forlænget ansættelsen udover de 3 år. Hovedopgaverne er forskning og/eller undervisning.
Stillingen som undervisningsassistent/timelønnet underviser er en deltidsstilling med henblik på selvstændig varetagelse af undervisningsopgaver. Du kan have stillingen i op til 3 år med mulighed for genansættelse. Den konkrete arbejdstid mv. bliver fastsat hvert semester. Stillingen kræver, at du har en kandidatgrad.
Ekstern lektor er en deltidsansættelse, der både kan være varig og tidsbegrænset for en 3-årig periode. Stillingen kræver, at du har en kandidatgrad, men du vil også blive vurderet ud fra dine kompetencer inden for undervisning. Formålet med ansættelser af eksterne lektorer er at få undervisere med relevant og praktisk erfaring eller særlige kvalifikationer på højt niveau. Arbejdsopgaverne vil hovedsageligt bestå i at holde forelæsninger og anden selvstændig undervisning, samt de opgaver, der knytter sig til undervisningen. Det konkrete antal arbejdstimer bliver fastsat for hvert semester, dog maksimalt 780 timer om året. Du har 2,5 times forberedelse per undervisningstime.
Postdoc-stillingen er en tidsbegrænset videnskabelig stilling, der kræver, at du har en ph.d.-grad. Arbejdet vil overvejende være forskning og i et vist omfang undervisning. Du kan maksimalt være ansat i en periode på 4 år som postdoc ved samme universitet.
Som studieadjunkt eller studielektor er din primære opgave at undervise, men jobbet kan også indeholde faglige udviklingsopgaver. Du kan undervise i redskaber og grundlæggende fag, hvor det faglige indhold ikke er betinget af ny forskning. Stillingen kræver, at du har en kandidatgrad. Du kan både være ansat på deltid eller fuld tid. Studieadjunkter skal gennemføre et universitetspædagogikum. Inden for 6 år i ansættelsen skal du have en vurdering af om du er kvalificeret til at blive studielektor.
Se hvilke stillingsbetegnelser, du kan have som underviser på professionshøjskoler og erhvervsakademier, og hvad de enkelte stillinger kræver.
Fra adjunkt til lektor
Når du bliver ansat på en professionshøjskole eller et erhvervsakademi, bliver du som udgangspunkt ansat som adjunkt.
Ansættelsen som adjunkt er midlertidig, og senest 4 år efter ansættelsen, skal du gennemgå en positiv lektorbedømmelse (lektorkvalificering) og overgå til en ansættelse som lektor. Hvis lektorbedømmelsen er negativ, ophører din ansættelse.
Lektorstillingen er varig, og din lektorbedømmelse gælder også, hvis du skifter arbejdsplads til en anden professionshøjskole eller erhvervsakademi.
Ansat som docent
Du kan også få en stilling som docent, der er for medarbejdere, der selvstændigt planlægger, styrer og evaluerer forsknings- og udviklingsaktiviteter inden for et erhverv eller profession.
For at blive docent, skal du have en ph.d. eller tilsvarende. Du skal have dokumentation for, at du har viden og teoretisk indsigt på højt niveau inden for et erhverv eller profession, der viser, at du selvstændigt kan udvikle ny viden på området. Du skal desuden have dokumenteret erfaring med at undervise og udvikle undervisning.
Du kan være ansat som docent i op til 6 år. Når du bliver ansat, er der mulighed for at aftale, at du får adgang til tilbagegang til en stilling som lektor, når din docentansættelse udløber.
Ekstern lektor
Du har mulighed for at blive ansat som ekstern lektor, der er en deltidsstilling som du maksimalt kan have i 3 år. Som ekstern lektor må du højst have 300 arbejdstimer årligt.
Arbejdsopgaverne består primært i at varetage særligt kvalificerede undervisningsopgaver, herunder vejledning af de studerende og deltage i eksamener.
Formålet med stillingen er at få undervisere med praktisk erfaring fra et erhverv/en profession ind på uddannelsen, der kan styrke koblingen mellem teori og praksis.
For at blive ekstern lektor, skal du have et kvalifikationsniveau, der ligger højere end afgangsniveauet for den eller de uddannelser, du vil undervise på. Her vil man især lægge vægt på din praktiske erfaring, eventuelt i kombination med formel uddannelse.
Hvis du gerne vil undervise på gymnasialt niveau, skal du have en akademisk uddannelse. Du bliver ansat på AC-overenskomsten og bliver placeret på det løntrin, der passer til din lønanciennitet.
Stillingsbetegnelsen adjunkt får du som nyuddannet og de første 4 år som underviser. Du overgår automatisk til at blive lektor, når du når til basisløntrin 8. Det vil sige, at hvis du har været beskæftiget med akademisk arbejde i mere end 4 år, og dermed er på basisløntrin 8, så vil du som nyansat underviser starte med en lektor-titel, også selvom du ikke har tidligere erfaring med undervisning. Bemærk dog, at denne lektor-titel ikke giver adgang til ansættelse som lektor på professionshøjskoler og erhvervsakademier.
Du kan også blive ansat som pædagogisk faglig koordinator. Stillingen har ikke et anciennitetskrav.
Hvis du bliver ansat som en timelønnet underviser, er du ikke ansat på AC-overenskomsten. Stillingen er en deltidsstilling som du kan have i op til 3 år. I nogle tilfælde kan det lade sig gøre med en genansættelse.
Få sparring om din karriere
Er du i tvivl om, hvad dit næste skridt i dit arbejdsliv skal være, så er vi klar til at hjælpe dig. Som medlem kan du få personlig rådgivning om lige præcis din situation og karriere.
Ring til os på tlf. 33 95 97 00 eller send os en mail på karriere@djoef.dk med dit medlemsnummer og nogle ord på din situation, så vi kan få en aftale i kalenderen.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.