Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Du kan forhandle en bonus som et godt supplement til din løn. Se, hvad du skal vide om bonusordninger, og hvad der sker med din bonus, når du forlader dit job.
I mange ansættelser er der mulighed for at forhandle en god bonusordning, der ligger ud over den faste løn. På nogle arbejdspladser er bonusordningerne fastlagte, så du ikke kan forhandle på størrelsen af dem, men der er ingen faste regler for, hvor stor en andel af din løn, din bonus kan udgøre.
Bonusser giver større usikkerhed, når din samlede løn afhænger af dine resultater. Det er derfor din økonomiske situation, der bør afgøre forholdet mellem fast løn og bonus. I Djøf anbefaler vi generelt, at den faste løn udgør omkring 80%.
Når du skal indgå en aftale om bonus, er det vigtigt, at:
Det bør også klart fremgå i aftalen, at din bonus er en del af din sædvanlige og faste løn, og at den indgår i beregningen af din pension. Hvis din bonus ikke tæller med i din indbetaling til pension, bør det blive opvejet i din løn eller gennem andre goder.
Er du i tvivl om konsekvenserne af en bonusordning, kan du eventuelt bede om eksempler på, hvordan din bonus vil blive beregnet.
Ofte stillede spørgsmål
Få hurtigt svar på de spørgsmål, vi ofte får om bonusser.
Når du stopper i dit job, har du ret til en forholdsmæssig andel af din bonus. Stopper du fx 4 måneder inde i et bonusår, har du ret til 4/12 af din sædvanlige bonus. Der skal også afregnes 12,5% i feriepenge af din bonus, der bliver sat ind på din FerieKonto.
Ofte bliver bonusser udbetalt på et fast tidspunkt på året, så der vil typisk gå ned tid efter du er stoppet, før du modtager din bonus. Find ud af, hvornår din bonus bliver udbetalt, så du kan holde øje med, at du rent faktisk får den.
Hvis din bonus er afhængig af dine resultater, kan du spørge din arbejdsgiver, om I kan afregne bonussen inden du stopper.
Er du administrerende direktør, er du typisk ikke omfattet af funktionærloven, der regulerer reglerne for bonus, når du stopper. Her vil det være bonusaftalen og kutymen på din arbejdsplads, der afgør, hvad du har ret til.
Husk at gemme dokumentation for afregningen af din bonus.
I det offentlige forhandler du ikke om bonus, men om resultatløn, der er et supplement til din faste løn. Du kan aftale nogle kvalitative eller kvantitative mål med din arbejdsgiver, der udløser din resultatløn, enten i form af en engangsudbetaling (engangsvederlag) eller som et løbende tillæg.
Det er din tillidsrepræsentant, der forhandler din resultatlønsaftale, medmindre du er ansat som chef eller leder, hvor du i så fald selv skal forhandle en resultatlønsaftale.
Tag fat i din tillidsrepræsentant for at høre mere om resultatløn på din arbejdsplads, da det nemlig ikke er alle offentlige arbejdspladser, der giver mulighed for at få resultatløn.
Bonusordninger i advokatbranchen er ofte koblet til dine præsentationer og virksomhedens indtjening. Du får en andel af den samlede omsætning som dine klienter tilfører virksomheden.
Hvis du indgår en aftale om bonus for ’egne sager’, er det vigtigt at få defineret i aftalen, hvad der tæller som egne sager. Ofte vil det dreje sig om de sager som du har tilført virksomheden fra helt nye klienter. Det er med andre ord dig, der har skaffet klienten.
'Egne sager' kan fx også være dem, du har skaffet gennem personligt bekendtskab til klienterne, nye sager, der er afledt af fx et foredrag som du har holdt eller de sager, hvor klienter er vendt tilbage til virksomheden på grund af dig.
Det er vigtigt, at I også aftaler, om du får bonus for de sager som du har tilført virksomheden, men ikke selv behandler.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.