Mere diversitet, ligestilling og inklusion

Læs, hvad vi mener om ligestilling, diversitet og inklusion. Og hvordan vi forsøger at få mere af det på arbejdsmarkedet og i samfundet.

Djøf om diversitet, ligestilling og inklusion

I Djøf mener vi, at vores samfund og arbejdsmarked skal give alle lige muligheder. Og det betyder blandt andet, at alle uanset køn, alder og etnicitet skal have lige muligheder for at bruge deres kompetencer og fagligheder bedst muligt.

Måske ved du det allerede, men vi er et stykke fra målstregen.

Danmark er nemlig ikke det foregangsland, vi gerne vil fremstå som, når det fx kommer til ligestilling.

Tværtimod er en række af de ligestillingsmæssige fremskridt, der er sket i Danmark, et resultat af EU direktiver, der er blevet implementeret i dansk lovgivning. Det gælder både ligelønsloven og loven om øremærket barsel til fædre.

Vi mener, at diversitet har en høj værdi, og at det er vigtigt at skabe kulturer og strukturer på arbejdsmarkedet, der inkluderer frem for at ekskludere. Og det er noget, vi alle sammen skal blive bedre til. Inklusiv os i Djøf.

Kontakt vores ekspert

Piktogram af en person

Edith Jakobsen

Arbejdslivspolitisk chef

61 60 24 44

eja@djoef.dk

Det arbejder Djøf for

  • Vi mener ikke, at ligelønsloven sikrer reel ligeløn på det danske arbejdsmarked. Derfor ser vi frem til, at EU implementerer lønåbenhedsdirektivet. Der er brug for større viden og åbenhed om lønforhold på den enkelte arbejdsplads, hvis vi skal opnå ligeløn i Danmark.    
  • Vi arbejder for, at refusionsreglerne ved barsel ændres, så der er lønrefusion i den øremærkede barsel til begge forældre.
  • Mange privatansatte bliver mødt med krav om at have en bestemt anciennitet for at få løn under barsel. Det er ikke tidssvarende, og det begrænser mobiliteten på arbejdsmarkedet. Det vil vi ændre.
  • Djøf arbejder vi for, at selvstændige får ret til øremærket barsel.  Det er problematisk, at fædre som driver selvstændig virksomhed ikke har egen ret til øremærket orlov.
  • Danmark har for få kvinder i ledelse. Derfor støtter vi kvoter for antallet af kvinder i ledende stillinger. I Djøf er vi tilhængere af kvoter som et middel til at øge kvinders andel i bestyrelser.
  • Det er vigtigt at skabe en generel arbejdspladskultur, hvor fx køn, alder og etnicitet ikke ikke er en barriere for nogen. Derfor arbejder vi for en systematisk tilgang til rekrutteringsprocesser, organiseringen i virksomheder og kriterierne for belønning og forfremmelse, så vi får højere diversitet på alle arbejdspladser.
  • Sexisme er forskelsbehandling på grund af køn og er ulovligt ifølge Ligebehandlingsloven. Alligevel findes der sexisme i alle brancher. I Djøf arbejder vi for at afdække og forebygge eksklusionsmekanismer, der er udviklet over tid.
  • Vi arbejder for at hæve godtgørelsesniveauet markant i sager om seksuel chikane. Det mener vi skaber et stærkere incitament til at udføre det nødvendige arbejde, der skal til for at forebygge seksuel chikane.