Trivsel

Den gode arbejdsplads i konsulentbranchen

Djøf har i tæt samarbejde med medarbejdere i konsulentbranchen udviklet syv anbefalinger, der anviser vejen til en god og attraktiv konsulentarbejdsplads.

Konsulentbranchen er de seneste årtier vokset markant og med vækst i omsætningen er fulgt vækst i beskæftigelsen. Alene i 2022 voksede antallet af ansatte i branchen med 17%. Alligevel oplever konsulentvirksomhederne, at begrænsninger i adgangen til kompetente kandidater spænder ben for yderligere forretningsmuligheder.

Ifølge branchens medarbejdere tilbyder virksomhederne en spændende og udfordrende hverdag, hvor der er rige muligheder for at høste erfaringer, lære og udvikle sig fagligt og opnå interessante karrieremuligheder. Det viser en undersøgelse foretaget af Dansk Industri blandt personer under 35 år med job i branchen.

Det høje tempo og store forventninger til kvaliteten af leverancer kan dog også give et stort arbejdspres. Undersøgelser foretaget af Djøf viser, at flere af branchens medarbejdere oplever udfordringer med at balancere arbejde og privat- og familieliv.

Dygtige medarbejdere er branchens eneste råstof. Uden medarbejderne, ingen virksomhed. Det er derfor forretningskritisk for branchen at lykkes med at tiltrække og fastholde de rigtige kandidater. Djøf har mange medlemmer, der allerede i dag arbejder i konsulentbranchen eller kunne overveje at gøre det i fremtiden. Med ambitioner om at skabe gode vilkår for medlemmerne gennem hele studie- og arbejdslivet er det væsentligt at afdække, hvad der kendetegner den gode arbejdsplads i konsulentbranchen. 

Syv anbefalinger til en arbejdsplads i konsulent- og rådgivningsbranchen

I Djøf mener vi, at nedenstående syv anbefalinger anviser vejen til en god arbejdsplads i konsulentbranchen. Anbefalingerne er udformet på baggrund af en tæt inddragelse af medarbejdere i konsulent- og rådgivningsbranchen, hvor særligt syv temaer fyldte. Djøf udfolder herunder temaerne i syv anbefalinger.