Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Hvad er det, der får samspillet mellem politikere, embedsværk og medier til at knage i fugerne?
Det har Djøfs uafhængige ekspertudvalg med tidligere departementschef Karsten Dybvad i spidsen brugt et år på at granske. Her på siden kan du læse mere om Dybvad-udvalget og se deres anbefalinger til, hvordan samarbejdet på Slotsholmen kan styrkes.
Skyldes de senere års kulegravninger og kommissioner, at embedsværket har mistet sit faglige kompas, at Slotsholmen har lukket sig om sig selv eller at ministre og medier har fortabt sig i enkeltsager og clickbaits, så befolkningen står tilbage med politik på steroider?
Dybvad-udvalget har identificeret otte problemstillinger og otte anbefalinger, der skal bidrage til at styrke samspillet mellem politikere, embedsværk og medier.
Styrket legalitetssikring i centraladministrationen
Hvordan kan det i højere grad sikres, at beslutninger i regeringen og ministerierne er lovlige, inden de meldes ud, herunder i sager præget af tidspres?
Mere effektivitet og transparens i regeringskoordinationen
Hvilke konsekvenser har en centralt koordineret beslutningsproces i regeringen, og hvordan kan de ulemper, som en sådan beslutningsproces har, adresseres?
Bedre rammer for gennemarbejdede politiske udspil
Hvordan kan beslutningsprocesser og politikskabelse tilrettelægges, således at der er tid til grundig udformning og behandling af politiske udspil, herunder reformer og lovgivning?
Genoprettelse af tilliden mellem medier og embedsværk
Hvordan kan en udfordret tillidsrelation mellem medierne og embedsværket genoprettes?
Klare rammer for brugen af sociale medier
Hvordan kan rammerne for ministres brug af sociale medier og embedsværkets bistand hertil blive mere klare?
Samarbejdet mellem Folketing og regering
Hvordan kan et mere hensigtsmæssigt samarbejde mellem Folketinget og regeringen tilrettelægges?
Styrkede rammer for embedsværkets integritet og faglige rådgivning
Hvordan kan der sikres bedre rammer for, at embedsværket kan værne egen faglighed og integritet?
Mere åbenhed i forvaltningen (ændring af offentlighedsloven)
Hvordan kan der sikres en mere afbalanceret offentlighedslov og en bedre behandling af sager om aktindsigt?
Rigsret, mink, Tibet og FE. Listen over sager, der har ramt avisernes forsider, er lang. Men hvad er det, der ser ud til at få samspillet mellem politikere, embedsværk og medier til at knage i fugerne?
Dybvad-udvalget går i dybden med denne og andre problemstillinger i deres samlede rapport på 117 sider, der derudover også består af 9 bilag med 365 siders analyser.
Analyser
Udvalget har rekvireret omfattende kvalitative og kvantitative undersøgelser hos Rambøll Management Consulting for at belyse centrale aktørers oplevelse af samspillet mellem folketingspolitikere, ministre, embedsværk og medier, herunder mødet mellem embedsværkets pligter som formuleret i Kodex VII og praksis.
For at sætte de oplevede udviklingstræk og forhold, der fremgår af Rambølls undersøgelser, i et strukturelt perspektiv, har udvalget rekvireret undersøgelser med afsæt i anerkendt dansk forvaltningsforskning og nøgletal om udviklingen i centraladministrationen fra Finansministeriet og KL.
Endelig har Djøf bidraget med et notat om udviklingen i ansættelsesform og -tryghed i centraladministrationen.
Den kvalitative undersøgelse består af en interviewundersøgelse med en række ministre, embedsfolk med og uden ledelsesansvar, herunder særlige rådgivere, og politiske og undersøgende journalister, som er foretaget i perioden juni til oktober 2022. Rambøll har gennemført interview og fokusgrupper med i alt 77 personer, der på det tidspunkt, interviewene blev foretaget, fordelte sig som opstillet herunder:
Kategori | Antal gennemførte interviews |
Ministre | 8 (2 nuværende og 6 forhenværende) |
Departementschefer | 29 (20 nuværende og 9 forhenværende) |
Afdelingschefer og styrelsesdirektører | 8 (6 nuværende og 2 forhenværende) |
Særlige rådgivere | 5 (1 nuværende og 4 forhenværende) |
Embedsmænd i centraladministrationen uden ledelsesansvar | 16 (gennemført som to fokusgrupper) |
Politiske og undersøgende journalister | 11 |
Rambølls spørgeskemaundersøgelse blandt embedsværket er gennemført i samarbejde med Djøf i september og oktober 2022. Spørgeskemaet blev sendt ud til medlemmer af Djøf, der er ansat i departementer, styrelser og andre statslige institutioner. Der blev af hensyn til undersøgelsens genstandsfelt foretaget en mindre populationsafgræsning, idet spørgeskemaet ikke blev distribueret til ansatte i selvstændige eller selvejende institutioner/virksomheder samt uafhængige institutioner, organer, råd eller nævn.
Spørgeskemaet blev distribueret til i alt 14.463 respondenter, hvoraf 3.509 besvarede spørgeskemaet (svarprocent på 24,3). Heraf har 3.157 besvaret hele spørgeskemaet, mens de resterende har besvaret dele af spørgeskemaet. Der er samtidig foretaget en vægtning af datagrundlaget, der sikrer den bedst mulige repræsentativitet i undersøgelsen.
Rambølls spørgeskemaundersøgelse blandt befolkningen er i samarbejde med Norstat gennemført blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, der er 18 år eller ældre, i perioden fra den 15. juni til og med den 27. juni 2022. Det endelige datagrundlag for befolkningsundersøgelsen består af 1.504 respondenter, der i meget høj grad afspejler befolkningen på centrale karakteristika som køn, alder, geografi og uddannelse.
Rambølls spørgeskemaundersøgelse blandt politiske journalister er gennemført i perioden juni til september 2022. Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført blandt journalister, der er medlemmer af Folketingets Presseloge.
Spørgeskemaet blev distribueret til i alt 121 respondenter, hvoraf 56 besvarede spørgeskemaet (svarprocent på 46). Heraf har 48 besvaret hele spørgeskemaet, mens de resterende har besvaret dele af spørgeskemaet.
Udvalget har rekvireret et notat af professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen og professor Peter Bjerre Mortensen (begge Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet) om centraladministrationen efter årtusindskiftet.
Som yderligere grundlag har udvalget rekvireret et notat fra Finansministeriet og KL, som indeholder en række bearbejdede nøgletal vedrørende ansatte i departementer og styrelser, herunder om personaleomsætning, sygefravær, årsværk, anciennitet og uddannelsesbaggrund.
Hent notat om udvikling i personaletal
Endelig har udvalget rekvireret et notat fra Djøf om udviklingen i ansættelsesform og -tryghed for chefer i centraladministrationen.
Djøf præsenterede Dybvad-udvalgets rapport på en høring på Christiansborg den 3. marts 2023 kl. 9.00-13.00. Her var 180 deltagere – ministre, embedsværk, mediefolk og eksperter – sammen med Djøf om at stille skarpt på, hvad der er los i magtens maskinrum og hvordan samspillet mellem politik, forvaltning og medier kan styrkes, så vi også i fremtiden har et levende folkestyre og et embedsværk i verdensklasse, som befolkningen kan bakke op om.
Djøf er bekymret for, at tilliden til embedsværket, det politiske system og vores folkestyre er under pres. Der er en oplevelse af, at grænsen mellem politik og faglighed mudres, at medietrykket bidrager til forcerede beslutningsprocesser og politik på steroider, at magten centraliseres unødigt og at embedsværkets troværdighed, faglighed og integritet kommer i klemme i flere sager.
Derfor har Djøf nedsat et uafhængigt ekspertudvalg, som skal:
Med afsæt i eksisterende og nye undersøgelser præsenterer udvalget sit arbejde i marts 2023.
Hent kommissorium for Dybvad-udvalget
Udvalget har i modsætning til Bo Smith-udvalget ikke inddraget kommuner og regioner i sit arbejde. Udvalgets rapport omhandler alene samspillet mellem folketingspolitikere, ministre, embedsværket i centraladministrationen og medierne.
8. marts 2023 (Politiken - kun for abonnenter):
Departementschef kritiserer Dybvad-rapportens grundlag: »Vi er ikke helt på niveau med ’Hvornår er De holdt op med at slå Deres kone?’, men det er lige før«
7. marts 2023 (Information - kun for abonnenter):
Forsker: DJØF-udvalg har for lidt fokus på det politiske pres på den menige embedsmand
7. marts 2023 (Berlingske - for abonnenter):
Hvor er det dejligt at være embedsmand
4. marts 2023 (Information - kun for abonnenter)
Tillidskrise: Embedsfolk oplever ’sensationssøgende’ medier skrive forkerte historier |
4. marts 2023 (Jyllands-Posten - kun for abonnenter)
Magt og manglende ansvar
4. marts 2023 (Politiken - kun for abonnenter):
Topchef i staten: »Der er journalister, der simpelthen går efter at skrive en skæv historie«
4. marts 2023 (Information):
Medlem af Dybvad-udvalget: Det går godt i embedsværket, men det må ikke blive en sovepude
3. marts 2023 (berlingske.dk):
Ny rapport blotlægger dyb kløft mellem embedsmænd og presse
3. marts 2023 (Berlingske - kun for abonnenter):
Længe ventet rapport advarer mod mørklæggelse af magtudøvelsen – og lægger op til ændring i kontroversiel paragraf
3. marts 2023 (Kristeligt Dagblad - kun for abonnenter):
Demokratiets problemer løses ikke ved at kalde dem udfordringer
3. marts 2023 (Berlingske - kun for abonnenter):
Hun har et supermiddel mod »politik på speed«, men der er ingen krise, mener statsministeren
3. marts 2023 (Politiken - kun for abonnenter)
Tempoet er kun gået »op, op, op« - alligevel afviser Mette Frederiksen krisesnak
3. marts 2023 (Politiken - kun for abonnenter):
Embedsfolk under pres: Vi siger ikke altid fra, vi overholder ikke altid loven, og vi taler ikke altid sandt
3. marts 2023 (Politiken - kun for abonnenter):
Ekspert om imødeset rapport: Embedsværket er ikke i krise – langtfra faktisk
3. marts 2023 (Jyllands-Posten):
Mette Frederiksen: Ikke svært at være politisk neutral under min ledelse
3. marts 2023 (Altinget):
Lisbeth Knudsen dumper Dybvad-rapport: Kommer ikke til at nedkøle det overophedede politiske maskinrum
3. marts 2023 (Journalisten):
Ny stor rapport foreslår ændringer i offentlighedslov og dialog mellem journalister og embedsfolk
2. marts 2023 (Weekendavisen - kun for abonnenter):
Lovligt og åbent
2. marts 2023 (Berlingske - kun for abonnenter):
Tidligere departementschefer: Rygterne om den danske embedsmandsmodels død er stærkt overdrevne
1. marts 2023 (berlingske.dk):
Hver sjette embedsmand oplever partipolitik i embedsværket
1. marts 2023 (Berlingske - kun for abonnenter):
Dybvad-udvalget har røntgenfotograferet tilstanden i det danske embedsværk: Fagligheden er under pres
28. februar 2023 (Politiken - kun for abonnenter):
Amerikansk professor har kaldt Danmark det perfekte samfund. Nu fortæller 3.509 embedsmænd om et konstant pres
27. februar 2023 (berlingske.dk):
Djøf-udvalg vil have ny praksis i centraladministrationen
27. februar 2023 (Politiken - kun for abonnenter)
Udvalg: Møgsager kræver forandring på Slotsholmen
31. januar 2023 (Djøfbladet)
Forskere: Konstant brandslukning slår departementer ud af kurs
26. januar 2023 (altinget.dk)
Djøf: Der mangler en klar rollefordeling mellem ministre og embedsmænd
18. januar 2023 (altinget.dk)
Professor: Tilliden til embedsfolk er lavere end til alle andre offentligt ansatte
13. januar 2023 (altinget.dk)
Tidligere departementschef: Dybvad-udvalget kan ikke løse problemerne i embedsværket
9. januar 2023 (altinget.dk)
Embedsmand: Det er sjældent, at brud på pligter og regler får konsekvenser. Det skal vi lave om på
9. januar 2023 (Politiken - kun for abonnenter)
Formand for Djøf Offentlig: Pas på vores neutrale embedsværk
6.januar 2023 (altinget.dk)
Bagerst i regeringsgrundlaget gemmer sig noget, som har fået al for lidt opmærksomhed
6. december 2022 (Altinget)
Lektor: Nogle embedsmænd vil hellere adlyde deres chef end at følge loven
2. december 2022 (Altinget)
Dybvad-udvalg udskudt på grund af regeringsforhandlinger
28. november 2022 (Altinget)
Ny temadebat: Smuldrer tilliden til embedsværket?
13. november 2022 (Berlingske - kun for abonnenter)
Djøf og Dansk Journalistforbund: Der er to paragraffer i offentlighedsloven, som spænder ben for større åbenhed
1. februar 2022 (Altinget):
Grønnegård: Dybvad-udvalg kan med fordel se på rekruttering, arbejdsgange og eksterne faglige inputs
26. januar 2022 (Djøfbladet):
Politisk pres mod embedsmænd skal undersøges
22. januar 2022 (Altinget):
Nyt Djøf-udvalg på plads: Skal afdække forhold mellem politikere og embedsmænd
22. januar 2022 (Berlingske - kun for abonnenter):
Han har været Danmarks mest magtfulde embedsmand - nu går han ind i svær debat: »Noget er gået galt«
14. januar 2022 (Altinget.dk):
Djøf-formand er bekymret for øget politisk pres, men tryg ved tonen på Slotsholmen
28. december 2021 (Politiken - kun for abonnenter):
Djøf om politik i dag: Mindre viden, mindre inddragelse og mindre grundighed
28. december 2021 (Politiken - kun for abonnenter):
Han havde besluttet sig for at vente, men nu bryder Djøf-formanden sin selvpålagte tavshedspligt
27. december 2021 (Politiken - kun for abonnenter):
Efter minksag og rigsret: Djøf advarer om mudret forhold mellem ministre og embedsmænd
En følgegruppe bestående af 11 Djøf-medlemmer fra departementer og styrelser har bidraget med viden og erfaringer til Dybvad-udvalgets arbejde:
Fornavn |
Efternavn |
Titel |
Ansættelsessted |
Malene | Vestergaard | Afdelingschef | Social- og Boligministeriet |
Elisabeth | Hvas | Vicedirektør | Roskilde Universitet, tidl. Finansministeriets departement |
Helle | Krogsgaard | CEO | Tidl. Statens Serum Institut |
Sine | Frederiksen | Direktør | Arbejdstilsynet |
Mette | Kryger Gram | Kontorchef | Indenrigs- og Sundhedsministeriet |
Christian | Ougaard | Forvaltningsretskonsulent | Ankestyrelsen |
Lukas | Schomacker | Fuldmægtig | Justitsministeriet |
Hans | Prytz Henriksen | Chefkonsulent | Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri |
Trine | Hasselström | Jurist | Fødevarestyrelsen |
Anne | Inger Hedegaard | Chefkonsulent | Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering |
Peter | Lykke Berggreen | Chefkonsulent | Børne- og Undervisningsministeriet |
Halvdelen af følgegruppen arbejder til dagligt som tillidsrepræsentanter for os med fagpolitisk arbejde til gavn for djøfernes løn- og arbejdsvilkår i ministerier og styrelser, mens den anden halvdel har ledelsesansvar. Dermed har de givet værdifulde perspektiver på forskellige aspekter af embedsværkets samspil med politikere og medier.
Udvalget har i alt afholdt 14 møder i perioden fra den 24. februar 2022 til den 25. januar 2023.
Udvalgets sekretariat har siden 1. oktober 2022 været varetaget af chefkonsulent Christian Fuglsang og fuldmægtig Søren Rams Rasmussen, som har været udlånt fra Justitsministeriet. Fra Djøf har politisk chefrådgiver Jannik Schack bidraget med praktisk bistand m.v. til udvalget.
Udvalget har gennemført både kvalitative og kvantitative undersøgelser om samspillet mellem politikere, embedsværk og medier. Hertil kommer, at udvalget har mødtes med eksperter, embedsværk, mediefolk og forskere for at kvalificere udvalgets analyser og anbefalinger.
Djøf har nedsat en følgegruppe med medlemmer og tillidsrepræsentanter, som har bidraget med viden og erfaringer fra brede dele af centraladministrationen. Følgegruppen har holdt 5 møder, mens udvalget har arbejdet, og udvalgsformanden har været fast deltager.
Formanden har holdt oplæg om udvalgets arbejde for forskellige interessenter og har eksempelvis deltaget i Djøfs debat om samspillet mellem politikere, embedsværk og medier på Folkemødet 2022.
Derudover har udvalgsmedlemmer deltaget i Djøfs 3 medlemsarrangementer i København og Aalborg i efteråret 2022 for at indhente viden og erfaringer til udvalgsarbejdet.
I Djøf arbejder vi for et levende og åbent demokrati. Åbne, transparente og legitime politiske processer er afgørende for befolkningens tillid til folkestyret.
Tillid er en superlim i vores samfundsmodel, for tillid får samfund til at hænge sammen. Det så vi under corona med nedlukninger og restriktioner på individets frihed. Den høje grad af tillid mellem danskerne og til myndighederne var en grundene til, at Danmark klarede sig relativt godt igennem pandemien.
Desværre er danskernes tillid til folkestyret og de bærende samfundsinstitutioner under pres. Det er vi nødt til at tage alvorligt, hvis det ikke skal udvikle sig et demokratisk problem.
Derfor har vi formuleret tre tillidsboostere, der kan bidrage til at bevare og styrke tilliden og samarbejdet mellem politikere, embedsværk og medier. Centraladministrationen er arbejdsplads for 15.000 af vores medlemmer, der som embedsfolk dagligt bidrager til og har et medansvar for at sikre høj tillid i befolkningen til det politisk-administrative system.
Formålet med Djøfs tillidsboostere er at styrke tilliden til folkestyret gennem:
Tillidsbooster #1
Åbenhed og transparens er godt for tilliden. Offentlighedsloven har været omdiskuteret siden den seneste udgave trådte i kraft i 2014. Politikere og embedsværk har et legitimt behov for et fortroligt rum, når der udvikles politik, men der er god grund til at diskutere, om det fortrolige rum i dag har den rette størrelse.
Djøf anbefaler,
Tillidsbooster #2
Det høje tempo bør tages ud af dansk politik, så der kan udvikles bedre politik, der virker i virkeligheden, og så der begås færre fejl. Ministre, MF’ere, embedsværk og medier bør indgå en musketered om at sætte tempoet i dansk politik ned – uden at gå på kompromis med politiske ambitioner, forvaltningsdyder, magtkritik og pressefrihed.
Djøf anbefaler, at
Tillidsbooster #3
Dybvad-udvalgets undersøgelser viser, at ministrenes stigende efterspørgsel efter politisk-taktisk rådgivning fra embedsværket og flere centraliserede og tværgående beslutningsprocesser kalder på en klarere beskrivelse af grænsen mellem ministres og departementschefers respektive roller og opgaver.
Djøf anbefaler,
Kontakt
Spørgsmål om Dybvad-udvalget rettes til politisk chefrådgiver i Djøf, Jannik Schack, på mail jsk@djoef.dk eller mobil 22 85 47 17.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.