Dybvad-udvalget

Hvad er det, der får samspillet mellem politikere, embedsværk og medier til at knage i fugerne?

Det har Djøfs uafhængige ekspertudvalg med tidligere departementschef Karsten Dybvad i spidsen brugt et år på at granske. Her på siden kan du læse mere om Dybvad-udvalget og se deres anbefalinger til, hvordan samarbejdet på Slotsholmen kan styrkes.

Christiansborg slotstårn

Anbefalinger til et styrket samarbejde

Skyldes de senere års kulegravninger og kommissioner, at embedsværket har mistet sit faglige kompas, at Slotsholmen har lukket sig om sig selv eller at ministre og medier har fortabt sig i enkeltsager og clickbaits, så befolkningen står tilbage med politik på steroider?

Dybvad-udvalget har identificeret otte problemstillinger og otte anbefalinger, der skal bidrage til at styrke samspillet mellem politikere, embedsværk og medier.

Dybvad-udvalgets rapport i hænderne på høringsdeltagere

Bedre samspil mellem Folketing, regering, embedsværk og medier

Rigsret, mink, Tibet og FE. Listen over sager, der har ramt avisernes forsider, er lang. Men hvad er det, der ser ud til at få samspillet mellem politikere, embedsværk og medier til at knage i fugerne?

Dybvad-udvalget går i dybden med denne og andre problemstillinger i deres samlede rapport på 117 sider, der derudover også består af 9 bilag med 365 siders analyser.

Analyser

Udvalget har rekvireret omfattende kvalitative og kvantitative undersøgelser hos Rambøll Management Consulting for at belyse centrale aktørers oplevelse af samspillet mellem folketingspolitikere, ministre, embedsværk og medier, herunder mødet mellem embedsværkets pligter som formuleret i Kodex VII og praksis.

For at sætte de oplevede udviklingstræk og forhold, der fremgår af Rambølls undersøgelser, i et strukturelt perspektiv, har udvalget rekvireret undersøgelser med afsæt i anerkendt dansk forvaltningsforskning og nøgletal om udviklingen i centraladministrationen fra Finansministeriet og KL.

Endelig har Djøf bidraget med et notat om udviklingen i ansættelsesform og -tryghed i centraladministrationen.

Interviews med tidligere og nuværende ministre, politiske rådgivere m.fl.

Den kvalitative undersøgelse består af en interviewundersøgelse med en række ministre, embedsfolk med og uden ledelsesansvar, herunder særlige rådgivere, og politiske og undersøgende journalister, som er foretaget i perioden juni til oktober 2022. Rambøll har gennemført interview og fokusgrupper med i alt 77 personer, der på det tidspunkt, interviewene blev foretaget, fordelte sig som opstillet herunder:

Kategori Antal gennemførte interviews
Ministre 8 (2 nuværende og 6 forhenværende)
Departementschefer 29 (20 nuværende og 9 forhenværende)
Afdelingschefer og styrelsesdirektører 8 (6 nuværende og 2 forhenværende)
Særlige rådgivere 5 (1 nuværende og 4 forhenværende)
Embedsmænd i centraladministrationen uden ledelsesansvar 16 (gennemført som to fokusgrupper)
Politiske og undersøgende journalister 11

 

Hent interviewundersøgelsen

Spørgeskemaundersøgelse blandt embedsværket

Rambølls spørgeskemaundersøgelse blandt embedsværket er gennemført i samarbejde med Djøf i september og oktober 2022. Spørgeskemaet blev sendt ud til medlemmer af Djøf, der er ansat i departementer, styrelser og andre statslige institutioner. Der blev af hensyn til undersøgelsens genstandsfelt foretaget en mindre populationsafgræsning, idet spørgeskemaet ikke blev distribueret til ansatte i selvstændige eller selvejende institutioner/virksomheder samt uafhængige institutioner, organer, råd eller nævn.

Spørgeskemaet blev distribueret til i alt 14.463 respondenter, hvoraf 3.509 besvarede spørgeskemaet (svarprocent på 24,3). Heraf har 3.157 besvaret hele spørgeskemaet, mens de resterende har besvaret dele af spørgeskemaet. Der er samtidig foretaget en vægtning af datagrundlaget, der sikrer den bedst mulige repræsentativitet i undersøgelsen.

Hent spørgeskemaundersøgelsen

Spørgeskemaundersøgelse blandt befolkningen

Rambølls spørgeskemaundersøgelse blandt befolkningen er i samarbejde med Norstat gennemført blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, der er 18 år eller ældre, i perioden fra den 15. juni til og med den 27. juni 2022. Det endelige datagrundlag for befolkningsundersøgelsen består af 1.504 respondenter, der i meget høj grad afspejler befolkningen på centrale karakteristika som køn, alder, geografi og uddannelse.

Hent spørgeskemaundersøgelsen

Spørgeskemaundersøgelse blandt journalister

Rambølls spørgeskemaundersøgelse blandt politiske journalister er gennemført i perioden juni til september 2022. Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført blandt journalister, der er medlemmer af Folketingets Presseloge.

Spørgeskemaet blev distribueret til i alt 121 respondenter, hvoraf 56 besvarede spørgeskemaet (svarprocent på 46). Heraf har 48 besvaret hele spørgeskemaet, mens de resterende har besvaret dele af spørgeskemaet.

Hent spørgeskemaundersøgelsen

Undersøgelser med afsæt i anerkendt dansk forvaltningsforskning

Udvalget har rekvireret et notat af professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen og professor Peter Bjerre Mortensen (begge Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet) om centraladministrationen efter årtusindskiftet.

Hent notat om centraladministrationen efter årtusindskiftet

Hent sammenfatning af notat om centraladministrationen

Notater og nøgletal om centraladministrationen 

Som yderligere grundlag har udvalget rekvireret et notat fra Finansministeriet og KL, som indeholder en række bearbejdede nøgletal vedrørende ansatte i departementer og styrelser, herunder om personaleomsætning, sygefravær, årsværk, anciennitet og uddannelsesbaggrund.

Hent notat om udvikling i personaletal

Endelig har udvalget rekvireret et notat fra Djøf om udviklingen i ansættelsesform og -tryghed for chefer i centraladministrationen.

Hent notat om udvikling i ansættelsesform

Dybvad-udvalget bestod af:

Baggrund

Kontakt

Spørgsmål om Dybvad-udvalget rettes til politisk chefrådgiver i Djøf, Jannik Schack, på mail jsk@djoef.dk eller mobil 22 85 47 17.