Hvad er overvågning? Hvad må arbejdsgiver? Og hvad skal du som tillidsrepræsentant være særligt opmærksom på?
Hvis betingelserne er opfyldt, så kan det være sagligt for arbejdsgiver at overvåge og kontrollere medarbejderne. Men du bør som tillidsrepræsentant alligevel have øje for regler, vilkår og dialogen på din arbejdsplads.
Kontrol og overvågning
Vi oplever en teknologisk udvikling, der gør det lettere og lettere for arbejdsgiver at holde øje med medarbejderne. Det kan være logning af internet, kontrol af e-mail, GPS-overvågning eller noget helt fjerde.
Selvom mange arbejdsgivere har fokus på trivsel, når de vælger at dataindsamle på denne måde, så kan dataindsamlingen ende med at føles som en overvågning eller kontrol af medarbejderne. Det påvirker oftest trivsel og arbejdsmiljø i en negativ retning. Derfor er det vigtigt, at du som tillidsrepræsentant har kendskab til gældende regler.
Retten til privatliv vs. virksomhedens drift
Arbejdsgiver skal naturligvis leve op til gældende regler i enhver henseende – også når det kommer til overvågning og kontrol af medarbejderne. Her må der konkret foretages en afvejning af medarbejdernes ret til privatliv på den ene side og arbejdsgivers (saglige og legitime) interesser på den anden side.
Selvom arbejdsgiver som udgangspunkt ikke har ret til adgang til medarbejdernes privatsfære, så kan overvågning og kontrol af medarbejderne alligevel have et sagligt formål i visse tilfælde. Det vil være tilfældet, når det er begrundet i virksomhedens drift, har et fornuftigt formål, og hvor det samtidig ikke går videre end nødvendigt eller krænker medarbejderne.
For at sikre bedst mulig gennemsigtighed på dette område, skal arbejdsgiver sørge for at informere alle medarbejdere om, hvilke overvågningsteknologier, der anvendes på den konkrete arbejdsplads, og hvilket formål disse tjener. Det kan for eksempel ske i en IT-sikkerhedspolitik.
En Djøf undersøgelse viser, at 51 % af de adspurgte medlemmer af Djøf ikke vidste, om deres arbejdsplads anvender digitale værktøjer til at indsamle medarbejderdata på dem. Det er tankevækkende, at over halvdelen af de adspurgte ikke ved, i hvilket omfang deres (digitale) aktiviteter overvåges og kontrolleres. Det kan være en god ide, at du som tillidsrepræsentant kommer på banen her for at give dine kollegaer klar viden.
Hvad kan du gøre som tillidsrepræsentant?
Overvågning og kontrol kan rejse flere dilemmaer på arbejdspladsen, og her får du to af dem:
Tillidskultur eller kontrolkultur
Du skal som tillidsrepræsentant have fokus på at beskytte den vigtige tillidskultur mellem medarbejdere og ledere.
Hvis du oplever, at din arbejdsplads har eller er på vej til at få en kultur båret af kontrol og overvågning af medarbejderne, så kan du stille spørgsmål til din arbejdsgiver om dataindsamlingen. Bed dem om at forklare, hvilke tiltag der er og baggrunden for disse, samt hvad de vil bruge det til, så alle medarbejdere er klar over omfanget og eventuelle konsekvenser. Måske skal IT-sikkerhedspolitikken genbesøges og tilrettes, måske skal den blot udsendes til orientering på ny.
Hvis nye overvågningsteknologier tages i brug, så spørg ind til processen for inddragelse af både medarbejdere og tillidsrepræsentanter.
Arbejdsmiljø og samarbejdsudvalg
I Djøf undersøgelsen svarede 22 %, at det har påvirket deres trivsel negativt eller meget negativt at få overvåget deres jobaktivitet.
Hvis du oplever, at medarbejderne er påvirket negativt af kontrol og overvågning på din arbejdsplads, kan du bruge det som en løftestang til en dialog med ledelsen om hensynet til medarbejdernes privatliv og integritet. Dette kan også gøres i samarbejdsudvalget på din arbejdsplads.
Vi anbefaler
Hav (som altid) fokus på den gode, konstruktive dialog på arbejdspladsen.
Læs jeres lokale IT-sikkerhedspolitik. Det er både en god idé for dig som TR, men også for medarbejderne generelt. Her vil konkrete regler og retningslinjer fremgå for brug af IT på din arbejdsplads, herunder hvad konsekvenserne kan være ved mislighold.