Overarbejde og afspadsering

Få overblik over reglerne for arbejdstid og overarbejde, og se om du har ret til afspadsering eller udbetaling af ekstra arbejdstimer.

En mand arbejder ved en computer

Få hurtigt svar om arbejdstid

Se svarene på de oftest stillede spørgsmål om arbejdstid.

Tidsregistrering - får jeg udbetalt mine ekstra arbejdstimer?

Fra 1. juli 2024 skal alle registrere deres arbejdstid. Det er kun en meget lille gruppe, kaldet selvtilrettelæggere, der er undtaget reglerne om tidsregistrering. Det kan fx være administrerende direktører. Det bør fremgå af din kontrakt, hvis du er selvtilrettelægger.

Tidsregistreringen ændrer ikke på dine vilkår i forhold til løn, overarbejde/merarbejde og evt. flekstidsaftale. Det vil sige, at selvom du registrerer ekstra arbejdstimer, får du ikke udbetalt mere løn, medmindre du allerede har en aftale om betaling for merarbejde.

Det er din arbejdsgiver, der skal sørge for, at du kan registrere din arbejdstid. Det kan fx være i et tidsregistreringssystem, men en simpel excel-løsning med forudfyldte felter er også helt okay.

Er der ikke et loft for, hvor meget jeg skal arbejde?

Jo. Ifølge loven har både private og offentligt ansatte ret til 11 timers sammenhængende hviletid per døgn og et ugentligt fridøgn. Dog gælder disse regler ikke for dem, der har en ledende funktion eller særlig specialviden. Der kan desuden være lavet lokale aftaler på nogle arbejdspladser, hvor man afviger fra 11 timers-reglen.

Der er også et loft på 48 arbejdstimer om ugen i gennemsnit over en periode på 4 måneder. Så langt skal du dog helst ikke op.

Der kan være overenskomster, aftaler i din ansættelseskontrakt eller en lokal aftale på din arbejdsplads, der sikrer dig bedre rettigheder. Hvis du er offentligt ansat skal din arbejdstid i gennemsnit ligge på 37 timer om ugen. Det samme gælder for mange overenskomstansatte. Hvis du i en periode arbejder mere, bør det udligne sig på et andet tidspunkt.

Kan jeg afvise opgaver, hvis det giver overarbejde?

Nej, du kan som udgangspunkt ikke afvise arbejdsopgaver, selvom du kan forudsige, at du kommer til at arbejde væsentligt mere end 37 timer. Både i det offentlige og det private er du ansat uden højeste arbejdstid og derfor har du pligt til at påtage dig merarbejde. I det private er der typisk taget højde for overarbejde i din løn. 

Du kan kun afvise overarbejde, hvis du har stærke personlige grunde til at afvise arbejdet, fx hvis overarbejdet ikke er blevet varslet og du ikke kan nå at få passet dine mindre børn.

Der er ikke regler for, hvornår din chef skal varsle overarbejde, så du kan i princippet blive pålagt ekstra arbejde uden varsel. Men som udgangspunkt skal din chef give dig besked i så god tid som muligt, så du har mulighed for at tilrettelægge dine dage.

Du kan prøve at lave en aftale med din chef om, at du bliver kompenseret for dine ekstra timer i form af mere i løn, eller foreslå en flekstidsaftale, hvor du løbende kan afspadsere dit overarbejde. Mange arbejdspladser allerede lokale flekstidsaftaler, der gør det muligt at tilrettelægge sin arbejdstid mere fleksibelt.

Får du en stor mængde arbejdsopgaver, kan du også foreslå, at der bliver sat flere på opgaven, eller at dine andre opgaver bliver udsat til et senere tidspunkt.

Hvis du har brug for hjælp til, hvordan du tilrettelægger overarbejde og taler med din chef om problemet, skal du kontakte din tillidsrepræsentant eller Djøf.

Har jeg ret til at arbejde hjemmefra?

Du har kun ret til at arbejde hjemmefra, hvis det er aftalt med din arbejdsgiver. Du har med andre ord ikke ret til hjemmearbejde som udgangspunkt, men på mange arbejdspladser er der indgået lokale aftaler, der giver mulighed for hjemmearbejde.

Du kan også prøve at forhandle med din arbejdsgiver om mere fleksibilitet i din arbejdstid og se, om du kan få ret til hjemmearbejdsdage. En aftale om hjemmearbejde er som udgangspunkt noget som din arbejdsgiver kan ændre med dags varsel. Vi anbefaler derfor, at du får din ret til hjemmearbejde skrevet ind ind i din ansættelseskontrakt, så det bliver en del af dine arbejdsvilkår.

Har du brug for rådgivning?

Reglerne for arbejdstid er komplekse, og der kan være særlige aftaler på din arbejdsplads eller i din kontrakt, der gør din situation anderledes. Hvis du har brug for rådgivning om, hvad du skal gøre i din situation, eller hvis du har spørgsmål om overarbejde, er vi klar til at hjælpe dig.

Log ind og skriv til Djøf