Din løn under barsel

Find ud af om du har ret til løn under barsel, og få overblik over, hvor mange uger du har med barselsdagpenge og hvilke af ugerne du kan overdrage til din partner.

Sådan er din orlov finansieret

Hvor meget du får i løn, og hvor mange uger, du får med løn under barsel, afhænger af, hvor du er ansat, og hvad der er aftalt mellem dig og din arbejdsgiver.

Løn under barsel ved adoption

Skal du adoptere, har begge forældre ret til op til 4 ugers orlov, før I skal modtage barnet fra udlandet. Om du har ret til løn under orloven, afhænger af, hvor du er ansat, og hvad der er aftalt med din arbejdsgiver. 
Fritid barsel løn under barsel

Du bruger barselsdagpenge når du får løn

Når din arbejdsgiver betaler dig løn under din barsel, bruger du en uge af dine barselsdagpenge, for hver uge du får fuld løn. Derfor er det en forudsætning for, at du kan få fuld løn i et vist antal uger efter fødslen, at din arbejdsgiver får barselsdagpenge i refusion i samme antal uger.

Er du offentligt ansat, og får din arbejdsgiver ikke refusion, får du i stedet udbetalt differencen mellem dagpengesatsen og din sædvanlige løn, som bliver kaldt differenceløn.

Betingelser for at få barselsdagpenge

Som lønmodtager skal du opfylde tre betingelser ved starten af den enkelte fraværsperiode. Du skal:

  • være ansat på den første fraværsdag eller dagen før
  • have arbejdet mindst 160 timer inden for de seneste 4 hele måneder før orloven
  • have arbejdet mindst 40 timer om måneden i mindst 3 af de 4 måneder.

Få overblik over dine uger med barselsdagpenge

Som lønmodtagere har begge forældre ret til barselsdagpenge i 24 uger efter fødslen. 11 af de 24 uger er øremærkede. Det betyder, at I ikke kan overdrage dem mellem jer.  

2 af de 11 øremærkede uger skal I holde i forbindelse med fødslen. Som mor har du pligt til at holde dem fra dagen efter fødslen. Som far eller medmor kan du frit placere dem inden for de første 10 uger efter fødslen. De øvrige 9 øremærkede uger med barselsdagpenge skal I holde, inden jeres barn fylder 1 år. 

Grafik til barselspenge

Flere eller færre barselsdagpenge

Se, hvor mange uger med barselsdagpenge du har ret til, alt efter din særlige situation.

Barselsdagpenge, som selvstændig eller studerende
Du bliver betragtet som lønmodtager, hvis du arbejder som lønmodtager ved siden af dit studie eller din selvstændige virksomhed og opfylder beskæftigelseskravet. Det betyder, at du er omfattet af reglerne om øremærket orlov. Er du ikke lønmodtager, kan du vælge at overdrage op til 22 uger med barselsdagpenge til den anden forælder.
Barselsdagpenge, når du er soloforælder

Er du soloforælder på fødselstidspunktet, kan du søge om at få 22 ekstra uger med barselsdagpenge, så du kan holde i alt 46 uger med barselsdagpenge efter fødslen.   

Du er soloforælder, hvis:

  • du som mor har fået dit barn ved hjælp af en donor, og der derfor ikke er en juridisk far
  • du som far har fået dit barn med hjælp fra en udenlandsk surrogatmor
  • den anden forælder er gået bort før fødslen
  • du er eneadoptant. 
Barselsdagpenge, når mor og far bor hver for sig

Bor I ikke sammen, når barnet bliver født, er fordelingen af ugerne med barselsdagpenge en anden end 24/24. Flytter I fra hinanden efter fødslen, vil I begge to have, hvad der er tilbage af jeres respektive 24 uger med barselsdagpenge på det tidspunkt.

Den forælder som barnet bor hos 

Har barnet folkeregisteradresse hos dig, vil du få 13 ugers ekstra barselsdagpenge oveni de 24 uger efter fødslen. De 13 uger skal som udgangspunkt holdes inden, barnet fylder 1 år. Får du også eneforældremyndighed inden, barnet fylder 1 år, kan du søge Udbetaling Danmark om yderligere 9 ugers barselsdagpenge. 

Den forælder som barnet ikke bor hos 

Har barnet ikke folkeregisteradresse hos dig, har du ret til færre uger med barselsdagpenge. Er du far/medmor, har du ret til i alt 11 uger med barselsdagpenge – 2 uger ved fødslen og 9 uger derudover. Er du mor, har du ret til i alt 19 uger med barselsdagpenge – de 10 første uger efter fødslen og 9 uger derudover. Er du lønmodtager, kan du ikke overdrage de 9 uger til den anden forælder. 

Barselsdagpenge, når du/I får flerlinger

Hvis du/I bliver forældre til flerlinger, får I tildelt 13 uger ekstra, så I hver har 37 ugers barselsdagpenge (24 + 13).

Ugerne er øremærkede og kan ikke overdrages mellem forældrene.

Orloven skal holdes inden børnene bliver 1 år.

Barselsdagpenge, når du adopterer

Når du adopterer et barn fra udlandet, har begge forældre ret til 6 ugers orlov med barselsdagpenge, når I modtager barnet. Ugerne skal holdes inden for de første 10 uger efter, at barnet er kommet. I har ret til at holde 2 af ugerne sammen, og ugerne skal holdes som en samlet periode, medmindre du aftaler noget andet med din arbejdsgiver. De 2 uger er øremærkede og kan ikke overdrages til den anden forælder. De øvrige 4 uger kan du godt overdrage til den anden forælder.  

Derudover har begge forældre ret til 18 ugers forældreorlov med barselsdagpenge, som skal holdes efter uge 10 efter barnets ankomst. Som lønmodtager kan du overdrage op til 9 ugers orlov med barselsdagpenge til den anden forælder. De øvrige 9 uger er øremærkede, og du skal holde dem inden, barnet fylder 1 år. Er du ikke lønmodtager, kan du overdrage op til 18 ugers orlov med barselsdagpenge til den anden forælder.  

Er du eneadoptant, kan du søge om at få 22 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge.  

Hvis du har spørgsmål om orlov, løn og barselsdagpenge, når du skal adoptere, så kontakt vores rådgivere. 

Vidste du ...

at du kan forhandle om fuld løn under barsel. Betaler din arbejdsgiver dig ikke fuld løn under din barsel? Så har du mulighed for at forhandle dig til højere løn med barsel.dk. Som privatansat følger dine barselsvilkår måske kun funktionærloven, eller måske giver din arbejdsplads slet ingen løn under barsel. Så kan du forsøge at forhandle dig til fuld løn i de uger, hvor din arbejdsgiver kan få barselsdagpenge i refusion. Mange arbejdsgivere er nemlig ikke opmærksomme på, at de kan betale dig mere i løn i kraft af refusionen. 

Læs mere på barsel.dk