Feriehindring

Hvis du, af særlige årsager, er forhindret i at holde ferie, kan du i nogle tilfælde få overført ferie til næste ferieafholdelsesperiode.

Få et overblik over lovlige feriehindringer og hvordan du skal forholde dig, hvis du fx ikke kan holde ferie pga. sygdom.

Mand med telefon i lys med skygge

Hvad er en lovlig feriehindring?

Hvis du ikke kan nå at holde ferie pga. en lovlig feriehindring, inden ferieafholdelsesperioden slutter den 31. december, kan du få overført din ferie til næste periode, så du ikke mister din ferie. Du har også mulighed for at få den 5. ferieuge udbetalt. 

Der kan være mange årsager til, at du ikke kan holde ferie. I ferieloven kan du se alle de årsager, der tæller som lovlige feriehindringer. Bemærk, at det skal være dig selv, der er direkte forhindret i at holde ferie og ikke fx dit barn eller ægtefælle.

Bliver du syg op til din planlagte ferie, kan du lave en aftale med din arbejdsgiver om at udsætte ferien til at du bliver rask.

Eksempler på lovlige feriehindringer:

  • Egen sygdom
  • Barselsorlov eller adoptionsorlov
  • Lovligt varslede og afsluttede strejker
  • Værnepligt i Forsvaret
  • Orlov eller fri til at passe alvorligt syge børn eller forældre
 

Dine rettigheder, når du er feriehindret

Når du er forhindret i at holde den 6. ferieuge, feriefridage eller særlige feriedage

En kvinde sidder med en baby

Barsel er en feriehindring

Barsel er en lovlig feriehindring. Det betyder, at du ikke kan holde barselsorlov og ferie på samme tid. Derfor vil du formentlig have betalt ferie til gode, når du vender tilbage til dit arbejde efter din barsel.

Har du ikke mulighed for at holde din ferie pga. barsel i den indeværende ferieafholdelsesperiode, bliver den overført til næste periode.

Hvis du ønsker at holde ferie i forbindelse med din barsel, skal du aftale din ferie med din arbejdsgiver.