Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Hvis du, af særlige årsager, er forhindret i at holde ferie, kan du i nogle tilfælde få overført ferie til næste ferieafholdelsesperiode.
Få et overblik over lovlige feriehindringer og hvordan du skal forholde dig, hvis du fx ikke kan holde ferie pga. sygdom.
Hvis du ikke kan nå at holde ferie pga. en lovlig feriehindring, inden ferieafholdelsesperioden slutter den 31. december, kan du få overført din ferie til næste periode, så du ikke mister din ferie. Du har også mulighed for at få den 5. ferieuge udbetalt.
Der kan være mange årsager til, at du ikke kan holde ferie. I ferieloven kan du se alle de årsager, der tæller som lovlige feriehindringer. Bemærk, at det skal være dig selv, der er direkte forhindret i at holde ferie og ikke fx dit barn eller ægtefælle.
Bliver du syg op til din planlagte ferie, kan du lave en aftale med din arbejdsgiver om at udsætte ferien til at du bliver rask.
Eksempler på lovlige feriehindringer:
Jeg er blevet syg før min ferie
Sygdom er en lovlig feriehindring. Det betyder, at du ikke har pligt til at holde din planlagte ferie, hvis du bliver syg.
Din ferie begynder på din første feriedag, på det tidspunkt, hvor du normalt ville møde på arbejde. Er du syg på dette tidspunkt, har du ikke pligt til at begynde din ferie. Men du må godt begynde din ferie, hvis du selv ønsker det.
Hvis du gerne vil holde din ferie på et senere tidspunkt, kræver det, at du sygemelder dig, inden din ferie begynder. Her skal du følge de normale procedurer for sygemelding, der gælder på din arbejdsplads.
Hvis du bliver rask igen, inden ferien er slut, skal du raskmelde dig og fortælle din arbejdsgiver, om du vil møde på arbejde, eller om du vil holde den resterende del af din planlagte ferie.
Du har ret til at få erstattet den ferie, du ikke fik holdt, fordi du blev syg, inden din ferie begyndte. Når du skal holde din erstatningsferie, gælder de almindelige regler om, at du skal holde din ferie inden for ferieafholdelsesperioden. Husk at aftale ferie med din arbejdsgiver i god tid.
De 3 måneders varsel før hovedferie kan dog kortes ned, hvis det er nødvendigt for, at du kan nå at holde din hovedferie inden hovedferieperioden slutter den 30. september. I den situation skal din arbejdsgiver varsle din erstatningsferie umiddelbart efter, at du har raskmeldt dig.
Varslet på 1 måned for din øvrige ferie kan ikke forkortes.
Det er derfor en god idé, at du taler med din chef om, hvornår du vil holde erstatningsferie, lige så snart, du er rask. Hvis du gerne vil holde din erstatningsferie i forlængelse af din oprindelige ferie, kræver det, at du og din arbejdsgiver indgår en aftale om det.
Jeg er blevet syg under min ferie
Bliver du syg under din ferie, skal du med det samme melde dig syg hos din arbejdsgiver. For at få mulighed for at holde din ferie på et senere tidspunkt, skal du have en lægeerklæring, der gælder fra første sygedag. Du skal selv betale udgifterne til lægeerklæringen.
Hvor meget ferie, du kan få erstattet, afhænger af, hvor længe du er syg, og hvor længe du har været ansat hos din arbejdsgiver.
Hvis du bliver rask, inden ferien slutter, skal du raskmelde dig og samtidigt meddele din arbejdsgiver om, hvorvidt du vil genoptage arbejdet eller holde den resterende del af din planlagte ferie.
Hvis du bliver syg under din ferie, har du først ret til erstatningsferie, når du har haft 5 sygedage i alt under ferie, inden for det samme ferieår. Det hedder karensdage.
Hvis du har været syg i 5 dage i din vinterferie, og bliver syg igen i sommerferien, inden for samme ferieår, har du allerede haft din karensperiode. Husk, at sygedagene kun tæller med i regnskabet for erstatningsferie, hvis du har meldt det til din arbejdsgiver.
Karensdagene udgør 5 ud af 25 mulige feriedage. Hvis du har været ansat i et helt ferieår, svarer det til 1/5. Hvis du har været ansat hos din arbejdsgiver i kortere tid, har du ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.
Du skal holde din erstatningsferie efter de almindelige ferieregler. Hvis du ønsker at holde erstatningsferien i forlængelse af din oprindelige planlagte ferie, skal du indgå en aftale med din arbejdsgiver.
Jeg er forhindret i at holde 1.-4. ferieuge
Hvis du, pga. en lovlig feriehindring, ikke når at holde din ferie inden ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december, kan du som udgangspunkt få overført 4 ugers ferie til næste ferieafholdelsesperiode.
De 4 første ferieuger i hver ferieafholdelsesperiode er særligt beskyttede, og derfor kan du som hovedregel ikke få dem udbetalt pga. feriehindring. Hvis du ikke har haft mulighed for at holde hele eller dele af din ferie inden 31. december, vil op til 4 af dine 5 ugers ferie automatisk blive overført til næste ferieafholdelsesperiode.
Hvis du fortsat er forhindret i at holde ferie, og ikke når at holde din ferie i den nye ferieafholdelsesperiode, bliver ferien igen overført til næste periode.
Er du feriehindret pga. sygdom eller barsel, har du dog ret til få udbetalt den overførte ferie, hvis du efter to ferieafholdelsesperioder stadig er forhindret i at holde ferie. Men du kan også vælge at få ferien overført en tredje gang.
Jeg er forhindret i at holde 5. ferieuge
Er du forhindret i at holde din 5. ferieuge, skal din arbejdsgiver automatisk udbetale den, når ferieafholdelsesperioden udløber d. 31. december.
Du kan også aftale med din arbejdsgiver at få overført den 5. ferieuge til næste ferieafholdelsesperiode.
Det er en god idé at lave en skriftlig aftale med din arbejdsgiver, fx på mail, så I ikke bliver i tvivl om, hvad I har aftalt.
Jeg er langtidssyg og vil holde ferie
Hvis du er helt eller delvist sygemeldt pga. længerevarende sygdom, har du allerede en feriehindring i forhold til planlagt ferie. Du skal derfor ikke sygemelde dig på ny, den første dag i ferien, og du er ikke forpligtet til at holde ferien.
Hvis du gerne vil holde ferie på trods af sygdom, så du fx kan tage med din familie på en planlagt ferie, kræver det, at du laver en såkaldt teknisk raskmelding hos jobcenteret. For at du kan lave en teknisk raskmelding, skal du først have din læges vurdering af, om en ferie vil forsinke din helbredelse. Hvis lægen siger god for, at du holder ferie, kan du herefter kontakte jobcenteret.
En teknisk raskmelding er en aftale, som du laver med jobcenteret. Når du laver den aftale, bliver du ikke indkaldt til møder eller anden opfølgning fra jobcenteret under ferien.
Før din ferie skal du også aftale med din arbejdsgiver, at du raskmelder dig for at holde ferie, og efterfølgende melder dig syg igen. Det er vigtigt at lave en aftale om en teknisk raskmelding, for at undgå, at der starter en ny arbejdsgiverperiode, hvor din arbejdsgiver ikke får sygedagpengerefusion, når du fortsat er sygemeldt.
Er du ansat i kommune eller region, og bliver du syg før du skal holde din 6. ferieuge, kan du holde dagene på et senere tidspunkt i afholdelsesperioden fra 1. maj til 30. april året efter. Hvis du ikke holder din 6. ferieuge, bliver den automatisk udbetalt med den første løn efter afholdelsesperiodens udløb.
Opstår din feriehindring, når du har taget hul på en eller flere dage af den 6. ferieuge, bliver dagene betragtet som afholdt.
Du kan også aftale med din arbejdsgiver at få overført dagene til næste ferieafholdelsesperiode.
Bemærk, at der kan være lokale regler om, at du skal beslutte inden 1. oktober, om du vil holde din 6. ferieuge eller have den udbetalt.
Er du statsansat og melder dig syg, før du skal holde dine særlige feriedage, kan du holde dagene på et senere tidspunkt i afholdelsesperioden fra 1. maj til 30. april året efter. Får du ikke holdt feriedagene i den periode, bliver ferien automatisk udbetalt ved afslutningen af afholdelsesperioden. En særlig feriedag svarer til 0,5% af din løn i et optjeningsår. Får du alle 5 særlige feriedage udbetalt, svarer det til 2,5% af din løn.
Du kan også lave en aftale med din arbejdsgiver om at få dagene overført til næste ferieafholdelsesperiode. Sådan en aftale skal du have indgået skriftligt inden den 30. april.
Opstår din feriehindring, når du er begyndt at bruge en eller flere af de særlige feriedage, bliver dagene betragtet som afholdt.
Hvis du og din arbejdsgiver ikke har aftalt, hvad der skal ske med dine særlige feriedage inden 1. januar, kan din arbejdsgiver kræve, at du bruger de særlige feriedage inden 30. april. Din arbejdsgiver skal varsle dig en måned før, du skal holde de særlige feriedage.
Er du privatansat og er du blevet forhindret i at holde dine feriefridage/den 6. ferieuge, kan du normalt overføre dagene til næste ferieår, men det afhænger af fx din individuelle aftale med arbejdsgiver eller virksomhedens politik på området.
Hvis der ikke er aftalt noget på forhånd, kan du selv forsøge at indgå en aftale med din arbejdsgiver om at overføre dagene eller få dem udbetalt. Det er en god idé at lave en aftale med din arbejdsgiver så tidligt som muligt, så du ikke risikerer at gå glip af dine ekstra feriedage.
Barsel er en lovlig feriehindring. Det betyder, at du ikke kan holde barselsorlov og ferie på samme tid. Derfor vil du formentlig have betalt ferie til gode, når du vender tilbage til dit arbejde efter din barsel.
Har du ikke mulighed for at holde din ferie pga. barsel i den indeværende ferieafholdelsesperiode, bliver den overført til næste periode.
Hvis du ønsker at holde ferie i forbindelse med din barsel, skal du aftale din ferie med din arbejdsgiver.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.