Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Du bør så vidt muligt undgå klausuler i din ansættelseskontrakt, da de kan begrænse dine fremtidige jobmuligheder. Hvis du ikke kan undgå dem, kan du prøve at begrænse deres omfang.
En klausul i din ansættelseskontrakt kan blive et benspænd i din karriere, da det kan udelukke dig for at søge en række jobs, når du fratræder din stilling. Hvis du ikke kan undgå en klausul, bør du sikre dig, at klausulen bliver så begrænset som muligt.
Få overblik over, hvad de forskellige klausuler går ud på, og få gode råd til, hvordan du kan forhandle om dem.
Forsøg at undgå ansættelsesklausuler
Vi anbefaler, at du så vidt muligt forsøger at undgå klausuler i din kontrakt. Du kan fx argumentere, at du allerede er omfattet af en tavshedspligt og lov om forretningshemmeligheder, der forhindrer dig i et videregive og udnytte hemmelig viden, der har en handelsværdi.
Eksempler på forretningshemmeligheder:
Du er underlagt et forbud mod at udnytte og videregive denne slags viden, både under din ansættelse og efter din ansættelse, og derfor kan du argumentere, at klausuler ikke er nødvendige. Almindelig viden som du opnår ved at være ansat inden for en bestemt branche, der ikke specifikt er knyttet til den enkelte virksomhed, er ikke forretningshemmeligheder.
Hvis du ikke kan undgå en klausul, bør du i stedet forhandle om indholdet og begrænse omfanget af den.
Konkurrenceklausul
En konkurrenceklausul forhindrer dig i at søge jobs eller have økonomiske interesser i konkurrerende virksomheder i op til 12 måneder efter din ansættelse. Det vil sige hos alle de virksomheder som din arbejdsgiver betragter som konkurrerende.
En konkurrenceklausul er kun gyldig, hvis:
Du kan maksimalt være bundet af klausulen i 12 måneder efter du stopper i stillingen. Hvis du overtræder din konkurrenceklausul, kan du risikere at skulle betale en bøde, også kaldet konventionalbod. Typisk er der tale om en stor bøde, så den har en præventiv effekt, fx svarende til 6-12 måneders løn, hvilket gør det risikabelt at prøve klausulens grænser af.
Hvis du bliver opsagt på grund af virksomhedens forhold, eller hvis du selv siger op fordi arbejdsgiver har misligholdt ansættelsesforholdet, er konkurrenceklausulen ikke længere gyldig.
Kundeklausul
En kundeklausul forhindrer dig i at få en arbejdsrelation til arbejdsgivers kunder og samarbejdspartnere i op til 12 måneder efter du stopper på dit job.
En kundeklausul er kun gyldig, hvis:
Hvis du siger op eller bliver fyret, skal din arbejdsgiver udlevere en liste over de kunder og partnere, der er omfattet af klausulen. Hvis du overtræder kundeklausulen i bindingsperioden, skal du muligvis betale en bøde, også kaldet konventionalbod, der typisk svarer til 6-12 måneders løn.
Kombineret ansættelsesklausul
I nogle ansættelser kan du både blive underlagt en konkurrenceklausul og en kundeklausul. Det kaldes en kombineret ansættelsesklausul og kan vare op til 6 måneder.
Hvis du bliver opsagt på grund af virksomhedens forhold, eller hvis du selv siger op fordi arbejdsgiver har misligholdt ansættelsesforholdet, er konkurrencedelen af klausulen ikke længere gyldig.
Kundeklausulen træder dog i kraft, når du fratræder jobbet, uanset årsagen til, at du stopper.
Gode råd til at begrænse klausuler
I nogle tilfælde kan du ikke undgå en klausul, men du bør forsøge at begrænse omfanget af den.
Du kan fx begrænse klausul ved at:
Kompensation for klausuler
Du har krav på at blive kompenseret for den periode, hvor du er bundet af en klausul. Størrelsen på kompensationen afhænger af, hvor længe du er bundet, og om du får et andet ’passende arbejde’ i bindingsperioden - det vil sige et andet arbejde inden for et fagligt område som du er uddannet inden for eller har arbejdet med.
Du har en tabsbegrænsningspligt, der forpligter dig til at søge og påtage dig et passende arbejde i bindingsperioden, da du ellers vil miste din ret til kompensation.
Kompensationen bliver beregnet som en procentdel af din løn, og bliver udbetalt månedsvis.
Varighed af klausul | Du har ikke fået andet passende arbejde | Du har fået andet passende |
Op til 6 måneder | Mindst 40% af din løn | Mindst 16% af din løn (fra den 3. måned) |
6-12 måneder | Mindst 60% af din løn | Mindst 24% af din løn (fra den 3. måned) |
Kompensationen for de første 2 måneder skal du dog altid have udbetalt som et engangsbeløb, senest når du fratræder stillingen – uanset om du har fået passende arbejde eller ej.
For klausuler på op til 6 måneders varighed skal engangsbeløbet udgøre mindst 40% af din månedlige løn.
For klausuler på op 6-12 måneders varighed skal engangsbeløbet udgøre mindst 60% af din månedlige løn.
Du får stadig engangskompensationen selvom en konkurrenceklausul bortfalder som følge af en opsigelse på grund af virksomhedens forhold eller hvis du selv siger op på grund af arbejdsgivers misligholdelse af ansættelsesforholdet.
Uddannelsesklausul
En uddannelsesklausul er en aftale om, at arbejdsgiver betaler en uddannelse for dig, mod at du bliver i jobbet i en aftalt periode efterfølgende. Hvis du skifter job inden klausulen udløber, er du forpligtet til, helt eller delvist, at tilbagebetale de udgifter som arbejdsgiver har haft til din uddannelse.
Klausulen gælder fra, at du afslutter din uddannelse og varer i den efterfølgende periode som I har aftalt. Perioden er ofte omkring 2-4 år, men det afhænger af prisen på uddannelsen.
En uddannelsesklausul kan afholde dig fra at gribe en spændende jobmulighed, hvis du ikke vil have en større økonomisk udgift. Vi anbefaler, at du så vidt muligt prøver at begrænse omfanget af klausulen.
Du kan fx prøve at aftale:
Få tjekket din kontrakt
Hvis du har fået tilbudt en kontrakt med en klausul, anbefaler vi, at du sender den forbi vores rådgivere, før du skriver under. Så får du en professionel vurdering af vilkårene og rådgivning om, hvordan du skal forholde dig.
Som medlem kan du sende din kontrakt direkte til os via vores kontaktformular. Sæt gerne nogle ord på din situation, og husk at skrive dit medlemsnummer og telefonnummer. Så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.