Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Det gode cv fremhæver erfaringer, relevante kompetencer og vigtige resultater, som alle er målrettet det job, du søger. Få vores guide til det gode cv og ny inspiration fra eksempler på andre medlemmers cv’er, som har skaffet dem en jobsamtale.
Et cv er dit salgsbevis. Det viser, at du har den rette erfaring, og de rette kompetencer til det job, du søger. Det første en arbejdsgiver ser, er dit cv. Derfor er det vigtigt, at du målretter dit cv til stillingen og skærer irrelevante erfaringer og kompetencer fra.
Det viser, at du har forstået jobbet. Hvis dit cv ikke er målrettet, risikerer du, at arbejdsgiveren ikke læser din ansøgning.
Et godt cv kræver derfor, at du sætter dig godt ind i jobbet og sætter ord på dine kompetencer og resultater. Samtidig er det en god idé, at du tilføjer relevante resultater fra dit arbejdsliv i dit cv. De skal selvfølgelig matche eller understøtte behovet, der er i jobbet, du søger.
Er du i god tid, eller er du blot så småt startet på din jobsøgning, kan du med fordel udvikle et basis-cv. Det skal indeholde alt det, du har lært og arbejdet med i hele dit arbejdsliv. Fra avisbud til nu. Herefter kan du altid plukke fra det, når du skal til at søge specifikke stillinger.
Brug vores guide til at komme i gang.
Tag udgangspunkt i jobopslaget
Start med at analysere jobopslaget. Lav en liste med de arbejdsopgaver, der nævnes i jobopslaget. Notér bagefter alle dine relevante erfaringer og kompetencer i forhold til de enkelte opgaver.
Brug tid på at analysere og gennemtænke jobopslagets ordlyd og overvej, hvordan du passer ind i stillingen.
Er der kun listet få opgaver, kan du fx bruge LinkedIn til at undersøge, hvilke opgaver, der typisk løses i lignende stillinger. Besøg fx profiler, som har samme type jobs i branchen eller medarbejdere fra virksomheden.
Match dine kompetencer
Du skal vise din kommende arbejdsgiver, hvordan du skaber værdi på baggrund af dine kompetencer frem for at fortælle, hvilke kompetencer du har. Det er vigtigt, at du i den forbindelse knytter det op på de arbejdsopgaver og resultater, du har skabt i hvert job, du skriver på dit cv.
På den måde skriver du dig ind i den stilling, du søger. Du adskiller dig også fra andre jobsøgere, som ligger i ansøgningsbunken. En beskrivelse af de kompetencer kan blandt andet se sådan her ud.
Kort og præcist, i bullet points:
Ved at knytte dine kompetencer op på hvert enkelt job, viser du, hvordan du bruger kompetencerne til dagligt.
Et andet eksempel kan være erfaring med projektledelse. Bryd kompetencen ned i mindre dele, og sæt ord på, hvilke elementer du kan byde ind med.
Er der tale om, at du er god til:
Denne nedbrydning af en rolle giver dig et mere helstøbt billede af, hvad du kan, og hvordan du anvender det i praksis. Herefter kan du skrive dem ind ud for de ansvarsområder, opgaver eller projekter, som du har løst eller stået i spidsen for under hver enkel ansættelse.
Opsæt dit cv
Dit cv skal være let tilgængeligt. Derfor skal du layoute dit cv, så det er nemt for læseren at afkode, hvem du er, og hvad du kan gøre for dem. Hold det kort og relevant – og ikke længere end 2-3 sider.
Hvis du anvender et billede, anbefaler vi, at du bruger et professionelt og vellignende portrætbillede. Det er en god idé, hvis dit billede minder om den billedstil arbejdspladsen generelt benytter. Du kan få et indtryk af billedstilen på arbejdspladsens hjemmeside eller LinkedIn.
Billedet skal sidde øverst oppe i venstre hjørne. Ved siden af billedet skriver du dine personlige oplysninger: navn, adresse, telefon, mail og LinkedIn-profil, hvis du har en opdateret profil.
Herefter skal dit cv altid starte cv med 6-9 linjer, der beskriver din faglige profil. Det skal indeholde din motivation og en faglig vinkel, som matcher jobbet. Du gør dig interessant for modtageren ved at fremhæve de tre kompetencer eller erfaringer, du gætter på vil være de vigtigste for din kommende arbejdsgiver. Ofte stopper arbejdsgiveren her, hvis du ikke er relevant.
Nu skal du opstille dine erhvervserfaringer i omvendt kronologi. Start med de nyeste først. Prioritér arbejdsopgaver, erfaringer og resultater, som er mest relevante for stillingen og virksomheden og skær alt andet fra. Præsentér dem i bullets i forhold til ansvar, opgave og resultater. De vigtigste skal stå først under hver ansættelse. Hvis du er nyuddannet, kan du erstatte resultater med det, du lærte i jobbet
Du kan desuden pulje dine gamle ansættelser, hvis de ikke er direkte relevante for det job du søger, men stadig bidrager positivt til det samlede indtryk af dig. Herunder kan du fx beskrive dit faglige udbytte, hvis det har relevans for den stilling du søger.
Derefter skal du nævne relevante uddannelser og kurser i omvendt kronologisk rækkefølge. Beskriv evt. din uddannelse kort. Især hvis det er en særlig erfaring, som kan være til at understøtte, hvorfor du skal have jobbet.
Det kan være en god idè at fremhæve frivilligt arbejde. Især hvis du er nyuddannet. Det er ofte her, du har fået mange brugbare kompetencer. Beskriv opgaverne, ansvarsområderne og resultaterne fra det frivillige arbejde.
Hvis du er erfaren er det også værd beskrive frivilligt arbejde, da det viser ekstra engagement og drive.
Overvej, om dit frivillige arbejde kan støje for modtageren. Det kan fx være arbejde med stærkt politisk indhold.
Overvej, om der er andre relevante oplysninger, der skal med i dit cv. Hvis arbejdsgiver specifikt efterspørger it-kompetencer, kan det være en god idé at lave en paragraf der beskriver disse. Det samme kan gælde for eksempelvis sprogkompetencer.
Til slut beskriver du på 3-5 linjer dine fritidsinteresser. Det er her, modtageren får indblik i dig som mennesker og potentielt læser noget, du huskes for.
Afslut med et referencepunkt, hvor du skriver dine referencer, og at de kan indhentes efter aftale.
Tydeliggør dine kompetencer
Kig altid på dit cv og se, om du gentager dig selv. Måske kan du bytte lidt om for at få flere gode kompetencer i spil i dit cv.
Hvis du gerne vil vise, at du har arbejdet med projektledelse, så sæt forskellige delkompetencer i spil under hver bullet. På den måde får man et helstøbt billede af dig som projektleder, når du fortæller dem om din erfaring med målstyring, kvalitetssikring samt ledelse og kommunikation.
Tjek efter, om de også er kommet i spil i de mange bullets, som du har under hver ansættelse. Det samme gælder for den korte præsentation øverst i cv’et.
Du kan altid lade dig inspirere af eksempler på nogle af vores medlemmers ansøgninger og cv’er, som har fået dem til samtale.
Se eksempler på cv'er
Herunder kan du downloade eksempler på cv'er som du kan lade dig inspirere af.
Ofte stillede spørgsmål om cv'er
Få hurtigt svar på nogle af de spørgsmål, vi ofte får fra medlemmer.
Korte ansættelser skader ikke nødvendigvis dit cv. Til en jobsamtale vil du helt sikkert blive spurgt, hvorfor du har mange jobskift. Så længe, at der er en naturlig forklaring, er der ikke grund til at tro, at flere korte ansættelser vil diskvalificere dig på forhånd.
Der er også forskel på, om du selv har opsagt dine stillinger, om det har været tidsbegrænsede stillinger, eller om du er blevet opsagt. Ligegyldigt hvad, så skal du være klar til at svare. Vær bevidst om, hvad du har fået ud af dine korte og måske mange ansættelser, og hvordan du kan bruge det som en kompetence, fx i forhold til at være forandringsparat, sætte dig ind i nye områder og tilegne dig ny viden.
Der kan være mange grunde til, at du har huller i dit cv, eller hvis du på nuværende tidspunkt er ledig.
Her er et par eksempler på, hvad du kan skrive i dit cv:
Hvis du er blevet opsagt pga. uoverensstemmelser eller performance, så undlad at beskrive årsagen. I stedet kan du forberede dig på, hvordan du forklarer din ledighed til en jobsamtale.
Du kan trække på alle dine erfaringer, når du skal beskrive dine kompetencer. Opgaven er at vise arbejdsgiver, at du kan formå at bruge dine kvalifikationer, så de bliver til kompetencer. Dit arbejde på studiet kan godt være en værdifuld erfaring. Ligesom alle andre erfaringer fra dit arbejdsliv.
Det kan fx være:
Lad dig ikke slå ud af, at du ikke har erfaring med de opgaver, der efterspørges i stillingsopslaget. Tænk over, hvad du har med i bagagen, som gør dig i stand til at udføre arbejdsopgaverne. Det afgørende er, at du kan fortælle, hvordan du vil bruge dine erfaringer i et job.
Cv'er der førte til samtaler
Vi har samlet en række ansøgninger og cv’er, som virker. De er fra vores medlemmer og har alle ført til en jobsamtale.
Brug dem til at skærpe dit cv. Du finder både eksempler fra studerende, nyuddannede, erfarne medarbejdere og ledere.
Det er helt okay, hvis du har svært ved at se forskellen på kompetencer og kvalifikationer. Men det er vigtigt, at du kender dine kvalifikationer og dine kompetencer, når du laver dit cv.
Derfor har vi lavet en guide, så du kan blive bedre til at sætte ord på dine kompetencer.
Kvalifikationer er alt det, du har papir på. De dækker over den viden, du har tilegnet dig gennem uddannelse og kurser.
Selvom du har tilegnet dig viden, er det ikke ensbetydende med, at du er i stand til at udfolde den i praksis. Ligesom det ikke er en selvfølge, at du bliver en god leder efter at have læst en bog om ledelse.
I din jobsøgning skal du vise, hvordan du kan anvende den viden, du har tilegnet dig. Det er her, kompetencer kommer ind i billedet.
Kompetencer dækker over evnen til at omsætte kvalifikationer i praksis. Dine kompetencer beskriver, hvad du kan, og hvordan du handler i forskellige situationer.
Hvis du på studiet fx er blevet undervist i kvantitativ metode, vil dette være en kvalifikation. Har du arbejdet med metoden gennem cases, projekter eller i dit job, er det en kompetence. Du kan nemlig sætte ord på, hvordan du er i stand til at arbejde med store datamængder.
Du står stærkt med dit cv, når du beskriver, hvordan du konkret kan bidrage med dine kompetencer i en given stilling. Derfor er det vigtigt, at du kobler dine kvalifikationer med din erfaring, så du får beskrevet dine kompetencer.
Du kan trække på alle dine erfaringer, når du skal beskrive dine kompetencer. Opgaven er at vise arbejdsgiver, at du kan formå at bruge dine kvalifikationer, så de bliver til kompetencer. Dit arbejde på studiet kan godt være en værdifuld erfaring. Ligesom alle andre erfaringer fra dit arbejdsliv. Det kan fx være:
Det gælder for alle dine jobs:
Har du været engageret på anden vis, kan du også have fået professionelle kompetencer med dig:
Lad dig ikke slå ud af, at du ikke har erfaring med de opgaver, der efterspørges i stillingsopslaget. Tænk over, hvad du har med i bagagen, som gør dig i stand til at udføre arbejdsopgaverne. Det afgørende er, at du kan fortælle, hvordan du vil bruge dine erfaringer i et job.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.