Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Se, hvad du skal være opmærksom på i din kontrakt, hvis du vil søge arbejde i udlandet eller skal på udstationering. Du kan også læse om, hvordan du får en karriere i en af EU's institutioner.
Vælg det emne herunder som du gerne vil vide mere om.
Hvis du får tilbudt et job i udlandet, kan du ikke regne med, at du får de samme ansættelsesvilkår som du ville få i Danmark.
I Danmark og andre EU- og EØS-lande er du sikret visse rettigheder inden for frihed og arbejdstid, og i alle EU-lande har du desuden krav på et ansættelsesbevis. Bliver du ansat uden for EU- og EØS-landene, skal du som udgangspunkt have alle dine vilkår skrevet ind i din kontrakt, hvis du vil være sikker på at have ret til dem.
Her er vores anbefalinger til, hvad din ansættelseskontrakt hos en udenlandsk arbejdsgiver som minimum bør indeholde.
Ansættelsesstart, stilling og opgaver
Helt overordnet skal det fremgå af din kontrakt, hvad din stilling er og hvilke arbejdsopgaver, du er forpligtet til at løfte. Der skal også stå, hvem du refererer til.
Det skal tydeligt fremgå, hvornår din ansættelse starter. Det er en god idé at aftale et starttidspunkt, der giver dig tid til at få styr på alt det praktiske i forhold til at flytte. Det kan fx være, at du skal have tid til at søge om opholds- og arbejdstilladelse samt visum.
Du kan kontakte de enkelte landes ambassader og konsulater for at få svar på, hvilke tilladelser du skal have, inden du starter i det nye job.
Din løn
Sørg for, at det klart fremgår, hvad din aftalte løn er. Har I aftalt en bonusordning, bør der også stå, at du får en forholdsmæssig udbetaling, hvis du fratræder stillingen. Hvis det ikke står i kontrakten, kan du risikere, at du ikke har krav på bonussen, hvis du siger op eller bliver fyret.
Du skal se din løn på udenlandsk kontrakt i forhold til det konkrete land.
Din løn er fx påvirket af:
Pension
Hvis du bliver tilbudt en pensionsordning, bør du undersøge, om det giver økonomisk mening for dig at deltage i ordningen. Hvis du fx indbetaler for lidt eller over en kort periode, dækker dine indbetalinger måske kun de administrative omkostninger. Du kan muligvis få fradrag for indbetaling til pensionsordning i det land, hvor du er skattepligtig.
Du bør også undersøge om du kan tage din pensionsopsparing med dig, når du forlader landet igen.
Vær desuden opmærksom på, at din danske folkepension bliver beregnet ud fra det antal år, du har boet eller været forsikret i Danmark. Det betyder, at hvis du arbejder for udenlandske arbejdsgivere i flere år, vil din danske folkepension blive betydeligt reduceret.
Løn under sygdom
Det er ikke i alle lande, hvor du har ret til fuld løn under sygdom. Typisk er du dog sikret en form for betaling i en given periode.
I nogle lande er der regler for, hvor mange dage du må være syg om året.
Du bør sikre dig, at du får reglerne skrevet ind i din kontrakt, så du kender dine rettigheder, hvis du bliver syg. I Djøf anbefaler vi, at du får fuld løn under sygdom og uden en grænse for antal sygedage.
Arbejdstid
Det er forskelligt fra land til land, hvor mange arbejdstimer man normalt har om ugen.
I EU må du som udgangspunkt maksimalt arbejde 48 timer om ugen i gennemsnittet i en periode på 4 måneder.
I din kontrakt bør du få præciseret, hvor mange timer din arbejdsgiver forventer, at du arbejder om ugen, så der ikke opstår tvivl.
Ferie
Får du arbejde indenfor EU, er du sikret minimum 4 ugers ferie. Uden for EU er der stor forskel på, hvor meget ferie du har ret til. Mange steder har du heller ikke ret til ferie med løn, så du skal derfor selv lægge penge til side til at holde fri.
Ofte har udenlandske arbejdsgivere forståelse for, at deres medarbejdere skal bruge tid på at besøge familie og venner i hjemlandet, så du kan med fordel forsøge at forhandle om ekstra ferie eller fridage i din kontrakt. Dog bliver du stadig nødt til at tilpasse dine krav efter normerne i det konkrete land.
Opsigelsesvarsel
Du bør sikre dig de bedste vilkår for opsigelse. Det kan fx være en aftale om forlænget varsel. Du kan også aftale, at din arbejdsgiver skal betale udgifterne til din hjemrejse, hvis du bliver opsagt.
I mange lande er opsigelsesperioden kortere end i Danmark, og i nogle lande er perioden væsentligt længere. Du bør derfor undersøge opsigelsesreglerne for dit nye job, blandt andet om du kan risikere at blive opsagt uden varsel, eller om du har en opsigelsesperiode, der giver dig tid nok til at finde et nyt job.
For at undgå at stå i en situation, hvor du bliver opsagt kort tid efter, at du er tiltrådt jobbet, kan du prøve at aftale en periode med uopsigelighed for arbejdsgiver, fx i det første år af din ansættelse.
Hvis du har bopæl, søger job eller har fået et job i enten Sverige, Norge eller Finland, kan du med dit Djøf-medlemskab få et fri-medlemskab i op til 1 år, i vores nordiske søsterorganisationer. Du søger et fri-medlemskab ved at kontakte den ønskede organisation og fortælle, at du er medlem af Djøf:
Her kan du bl.a. få rådgivning om lokale løn- og ansættelsesvilkår, deltage i arrangementer og meget mere.
Når du bliver ansat på en udenlandsk kontrakt uden for de nordiske lande, kan det være en god idé at få en advokat til at gennemgå indholdet, inden du skriver under. Er du medlem af Djøf, kan du få refunderet op til 4.000 kr. af dine udgifter til en advokat som du selv vælger.
For at få penge refunderet skal du:
Herefter refunderer vi pengene til din konto, og du betaler selv det fulde beløb til advokaten.
Når du bliver udstationeret af en dansk arbejdsgiver i over en måned, skal du have en kontrakt eller anden skriftlig dokumentation, der fastslår, hvilke vilkår, der gælder for udstationeringen.
I Djøf anbefaler vi, at du aftaler med din arbejdsgiver, at dine vilkår følger dansk lovgivning. Nogle arbejdsgivere ønsker dog, at vilkårene skal følge lovgivningen i det land, du skal arbejde i. Det er ofte tilfældet, når det er længerevarende udstationeringer. Hvis du og arbejdsgiver aftaler, at din ansættelse skal følge det specifikke lands lovgivning, bør de juridiske konsekvenser præciseres i din kontrakt.
Her er vores anbefalinger til, hvad du skal være opmærksom på i din kontrakt, og hvad du bør forhandle, inden du skal på udstationering.
Løn
Du skal se din udstationering som en anledning til at forhandle din løn. Din løn skal tage højde for de udgifter som du får ved at flytte til udlandet. Det kan blandt andet være, at din ægtefælle eller partner ikke får løn under din udstationering, at du har udgifter til din bopæl i Danmark, eller at du lider økonomisk tab ved salg af din bolig.
Ofte betaler arbejdsgiver, helt eller delvist, for de udgifter, du tidligere selv har dækket med din løn, fx bolig, børneopsparing og sygesikring. Skal du arbejde i et land med særlige forhold, kan du forsøge at forhandle et hardship-tillæg, der dækker ulemper og besværligheder, der er i forbindelse med udstationeringen.
I Djøf anbefaler vi, at din nye løn matcher dit nuværende lønniveau, og at du får dækket de udgifter, du får i forbindelse med udstationeringen.
Feriepenge
Du optjener kun danske feriepenge, hvis du er udstationeret i under 12 måneder, eller hvis det fremgår af din udstationeringskontrakt. Du bør derfor aftale med din arbejdsgiver, at du under hele din udstationering optjener ret til ferie med løn, så din ansættelse følger Ferieloven.
Du kan også prøve at forhandle dig til mere ferie udover de 5 uger, da du formentlig har et større behov for flere ugers ferie, så du kan ses med venner og familie hjemme i Danmark.
Udgifter til hjemrejser
Det er en god idé at få aftalt i din kontrakt, at arbejdsgiver betaler for rejser til Danmark for dig og din familie. Typisk aftaler man ret til to hjemrejser om året.
Arbejdsgiver stiller typisk krav om, at rejsen skal foregå med den billigste flyrejse og efter forudgående godkendelse af virksomheden.
Opsigelse
Når du skal udstationeres, er det en god idé at få indskrevet i din kontrakt, at du ikke kan blive opsagt kort tid efter, at du er flyttet. I kan fx aftale, at du ikke kan blive opsagt det første år af din udstationering.
Du kan også aftale med din arbejdsgiver, at hvis du bliver opsagt, er det arbejdsgiver, der skal betale din hjemrejse og eventuelle udgifter til at fragte dine ejendele hjem til Danmark. Hvis du selv siger op, er det normalt, at du selv skal betale for at fragte dine ting hjem.
Hvis du har haft samme arbejdsgiver inden din udstationering, kan du aftale, at du har krav på at få din tidligere stilling tilbage, hvis du bliver opsagt under udstationeringen.
Udstationering i det offentlige
Bliver du udstationeret fra Udenrigsministeriet (udestilling), beholder du dine eksisterende løn- og ansættelsesvilkår, og du vil fortsat være dækket af AC-overenskomsten. Du har derudover ret til et udetillæg, der vil blive forhandlet til dig, med udgangspunkt i dine udgifter og om hvorvidt du rejser alene eller tager din familie med.
Som national ekspert, bliver du direkte udsendt til Bruxelles. Du fortsætter på dine nuværende løn- og ansættelsesvilkår, og du kan eventuelt forhandle dig til et udetillæg oven i din løn.
Du skal selv forhandle om ret til hjemrejse og hvem der betaler for fragten af dine ejendele.
Når du skal på udstationering, vil du også få ny viden og udvikle nye kompetencer. Det kan derfor være frustrerende, hvis du kommer tilbage til den præcis samme stilling som du forlod.
Vi anbefaler, at du taler med din chef om, hvad formålet og målsætningen er med din udstationering, inden du rejser. Tal om, hvilken udvikling du skal igennem, og hvad du kan bidrage med, når du vender hjem igen. Sørg desuden for at holde løbende kontakt med din chef og kolleger, så du kan dele de nye indsigter du får, mens du er udstationeret.
Drømmer du om at arbejde med politik og lovgivning i EU, kan du blive ansat i en af EU’s institutioner ved at bestå et testforløb, kaldet ’concours’. Hvert år bliver omkring 1.000 nye medarbejdere ansat i en EU-institution igennem concours, der bliver arrangeret af EPSO, Det Europæiske Personaleudvælgelseskontor.
De fire primære institutioner, der udarbejder EU’s lovgivning, er:
Hertil kommer EU-domstolen (Luxembourg), der kontrollerer, at EU-lovgivningen bliver overholdt.
Før du kan komme til samtale til et job i en EU-institution, skal du bestå nogle testforløb. Du kan også få foden indenfor EU gennem et praktikforløb.
Fastansættelse i EU
De faste stillinger i EU-institutionerne bliver ikke opslået som normale stillingsopslag. I stedet offentliggør EPSO på deres hjemmeside, hvornår du har mulighed for at deltage i en concours for en bestemt stillingstype eller når de leder efter bestemte faglige profiler. Det første skridt for at blive fastansat i EU er derfor at besøge EPSO’s hjemmeside, hvor du kan finde ud af, hvornår en concours starter, hvordan du ansøger og hvilke betingelser, du skal opfylde.
Prøven henvender sig til nyuddannede, der som minimum har en bachelorgrad og stiller derfor ingen krav om erhvervserfaring. Denne type af concours giver ofte et job indenfor offentlig administration, jura og økonomi, og er en indgangsstilling til EU’s institutioner.
Denne prøve er for ansøgere med en faglig profil, der har relevant erhvervserfaring indenfor et specifikt felt. Det er ofte stillinger, der også har et højere lønniveau.
Bliv klar til concours
En concours indeholder flere prøver, der alle foregår online på samme dag. For at komme i betragtning til et job, skal du bestå alle faser.
For at kunne deltage i en concours, skal du oprette en konto på EPSO’s hjemmeside, så du kan ansøge om at deltage. Du kan deltage i så mange concours du har lyst til, så længe du bruger den samme konto. Du kan med fordel tage en frivillig test, hvor du kan øve dig og få erfaring med concours-prøverne.
Concours kan blandt andet indeholde:
Hvis du består en concours, kommer du på en liste, hvor du kan blive udvalgt til en samtale. Hvis du ikke består, kan du altid ansøge igen. Det er helt normalt, at man skal igennem flere forsøg, før man består alle prøverne.
Udover EPSO’s egne frivillige tests, kan du finde webinarer, bøger og tests, der forbereder dig på en concours. I Djøf anbefaler vi:
Tidsbegrænset ansættelse i EU
Du har to muligheder for at få en tidsbegrænset stilling i EU. Du kan enten få en kontraktansættelse, kaldet Cast Permanent, eller en midlertidig ansættelse direkte ved EU’s agenturer, kaldet Temporary Agent.
Med en Cast Permanent bliver du ansat på en tidsbegrænset kontrakt indenfor fx HR, kommunikation, økonomi, jura, projektledelse eller politik. Ansættelsen varer typisk 6-12 måneder med mulighed for forlængelse.
For at få en Cast Permant skal du oprette en EPSO-konto og ansøge en eller flere CAST på EPSO’s hjemmeside. Det er vigtigt, at du opdaterer din profil hver 6. måned, så du fremgår som aktiv ansøger.
Når EPSO skal ansætte en ny medarbejder, udvælger de en liste med egnede ansøgere som de inviterer til en digital multiple choice-test på et testcenter. Testen minder om den stopprøvetest, der indgår i en concours. Består du testen, bliver du inviteret til en kompetencetest, hvor man tester dine faglige og sproglige kompetencer. Testen afhænger ofte af typen af stillinger, du har ansøgt. Du har mulighed for løbende at ansøge.
Du kan også søge en tidsbegrænset stilling direkte ved et EU-agentur. Her skal du ansøge og igennem et testforløb hos agenturet, der ansætter. Du kan finde denne type stillinger på de enkelte agenturers hjemmesider eller via EPSO’s hjemmeside.
Praktik i EU og Blue Book-praktik
Overvejer du en karriere i en af EU’s institutioner, er et praktikophold et virkelig godt sted at starte. Du kan holde dig orienteret om praktikpladser på EPSO’s hjemmeside, hvor du også kan ansøge om praktikpladserne.
Det er muligt at komme i praktik i stort set alle EU’s institutioner, udvalg og agenturer. Typisk varer en praktik 5-6 måneder.
EU-kommissionen har sit eget praktik-program, Blue Book, der giver dig adgang til at søge om optagelse i talentprogrammet Junior Professional Program (JPP).
For at kunne søge en Blue Book-praktikplads, skal du:
Praktikforløbet varer 5 måneder og er lønnet. Der er to årlige optag til Blue Book-praktikforløbet: 1. marts og 1. oktober. Husk, at det er helt normalt at skulle igennem flere ansøgningsrunder, før du bliver optaget.
Junior Professionals Programme
EU-kommission har et talentprogram kaldet Junior Professionals Programme, hvor du får mulighed for at rotere mellem flere af kommissionens generaldirektorater. Det er en god måde at få afprøvet drømmen om en karriere i EU.
Som en del af programmet, får du mulighed for at tage en intern concours.
Du kan ansøge om en plads i Junior Professionals Programme to gange om året.
Du skal opfylde disse krav for at kunne søge om optagelse:
For at blive optaget til talentprogrammet, skal du først bestå en digital prøve, hvor man tester dine evner til at læse og forstå tekster samt tænke logisk. Herefter udvælger generaldirektoraterne en række kandidater, der kommer til samtale. Efter samtalen får du besked, om du er blevet optaget.
Netværk i udlandet
Har du lyst til at møde nye mennesker og få et stærkt netværk af Djøf-medlemmer i udlandet, så hjælper vi dig med at stable dit eget netværksarrangement på benene.
Som medlem kan du nemlig få økonomisk og praktisk hjælp af Djøf til dit arrangement. Et netværksarrangement kan både have fokus på det sociale eller en faglig interesse i et emne; det er faktisk helt op til dig, så længe det bringer medlemmer i udlandet sammen.
Har du en god idé til et socialt eller fagligt netværksarrangement, så send en mail til os på international@djoef.dk, hvor du beskriver din idé. Vi hjælper gerne med alt fra at sponsorere den første drink i baren til det praktiske med at planlægge og invitere folk.
Netværk i udlandet
Er du medlem af Djøf, og flytter du til udlandet, er du automatisk velkommen i vores lokale netværk i Bruxelles, London, New York og Paris. Her kan du møde andre medlemmer til sociale og faglige aktiviteter, og du kan deltage i det omfang, du har lyst.
Har du en god ide til en aktivitet eller vil du gerne være en aktiv del af netværkets arbejdsgruppe, så kontakt endelig det lokale netværk. Du kan følge med i dit lokale netværks kommende aktiviteter på Facebook og LinkedIn.
Netværksansvarlig: Thomas Nørby Dahl
Mail: djoefbelgien@djoef.dk
Netværksansvarlig: Dyveke Vestergaard Johansen
Mail: djoefparis@djoef.dk
Netværksansvarlig: Geeta Vij
Mail: djoeflondon@djoef.dk
Har du brug for sparring?
Som medlem kan du altid kontakte os, og få professionel rådgivning om karriere i udlandet og praktikforløb. Vi kan også hjælpe dig, når du skal skrive den gode ansøgning eller mestre en jobsamtale.
Husk at give os besked, når du får arbejde i udlandet, da du får nedsat prisen på dit Djøf-medlemskab.
Du kan skrive til os på karriere@djoef.dk eller ringe på telefon 33 95 97 00.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.