Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Et praktikophold kan både give dig et karrieremæssigt forspring og en god mulighed for at få erfaring med at arbejde i udlandet eller med en specifik arbejdsplads. Brug praktikken til at få afklaret, hvilken vej du skal gå efter studiet.
For at få mest muligt ud af dit praktikophold, skal du finde ud af, hvad der er vigtigt for dig at opnå med praktikken. Herunder får du vores råd til et godt praktikforløb - både før og efter, at du har fundet en praktikplads.
Før du søger praktik
Når du skal finde ud af, hvor du skal søge praktik, skal du først gøre op med dig selv, hvad du gerne vil opnå med praktikken.
Det kan fx være, at du gerne vil prøve at bo og arbejde i udlandet, måske vil du prøve at arbejde på en ambassade eller i Europa-Parlamentet eller måske vil du gerne have erfaring med nogle særlige typer af arbejdsopgaver.
Når du sætter dig et mål, der motiverer dig, bliver det lettere at finde ud af, hvor du skal søge praktik.
Ofte optager virksomheder nye praktikanter to gange om året. Find information på virksomhedernes hjemmesider, og få overblik over muligheder, ansøgningsprocesser og deadlines. Der er nogle praktikpladser, der er stor rift om, hvor du både skal være hurtigt ude med din ansøgning, men hvor du også kan øge dine chancer ved at forberede dig, før de åbner for ansøgninger.
Du kan forberede dig til en praktikplads, ved at gøre din profil mere attraktiv for praktikstedet. Tænk over, om der er nogle særlige kompetencer, joberfaringer eller studieopgaver, der kan gøre dig mere interessant for den konkrete arbejdsplads.
Hvis du ikke har fundet en praktikplads, så kig forbi Jobunivers. Her kan du også opsætte en jobagent.
Dit cv og den gode praktikansøgning
Når du skal søge en praktikplads, så start med at sætte dig godt ind i den virksomhed, hvor du søger, så du kan skrive et målrettet cv, der matcher virksomhedens behov.
Dit cv er det første som en arbejdsgiver læser, så her skal du tydeligt vise, at du har erfaringer og kompetencer til at løse de opgaver som praktikken indebærer.
Mangler du inspiration til at skrive det gode cv, så kan du bl.a. få inspiration i vores guide:
I din ansøgning skal du sætte nogle flere ord på de erfaringer, du har skrevet på dit cv. Beskriv, hvilke kompetencer du har fået, og hvordan du vil trække på dem som praktikant.
Du kan fx strukturere din praktikansøgning sådan her:
Brug overskrifter til hvert afsnit, der passer sammen med de ting som arbejdspladsen eftersøger i en praktikant. Overskrifterne skal gøre det nemt for læseren at scanne din ansøgning og afkode, om du er en interessant kandidat. Din ansøgning bør fylde en side og have luft mellem afsnittene.
Savner du sparring omkring dit cv og praktikansøgning, så kan du altid sende det forbi os i Djøf, inden du sender det afsted. Så giver vi dig konkret feedback, så vi sammen kan få gjort dit cv og ansøgning endnu skarpere.
Bliv klar til praktiksamtalen
En praktiksamtale minder på mange måder om en almindelig jobsamtale. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig godt ind i virksomhedens situation og fokusområder, så du kender til deres mål, værdier og udfordringer.
Til en praktiksamtale vil arbejdsgiver gerne danne sig et billede af, hvem du er og hvordan du passer ind i virksomheden. Du vil derfor nok blive bedt om at fortælle lidt om dig selv, og her skal du have din elevatortale klar som du har øvet dig på hjemmefra.
Din kan sammensætte din elevatortale sådan her:
Forbered dig på at svare på spørgsmål som:
Husk også at forberede nogle spørgsmål, så du viser, at du er interesseret i organisationen. Fx:
Når du har landet en praktikplads
Når du er lykkedes med at få en praktikplads, skal du og virksomheden planlægge dit praktikforløb. Det er en god idé at lave en skriftlig praktikaftale, hvor I får skrevet ned, hvad dine arbejdsopgaver og rolle er, så I begge ved, hvad der skal ske under praktikforløbet.
En praktikaftale kan fx indeholde:
Du kan også bruge en skriftlig praktikaftale til at få godkendt praktikken på dit studie.
Hvis du gerne vil have nogle professionelle øjne til at tjekke om din praktikaftale er i orden, kan du sende den ind til os i Djøf.
Legater og økonomi under praktikophold
Et praktikophold kan hurtigt løbe op i mange penge, når du skal rejse, finde et sted at bo, bruge penge på transport og får uventede udgifter.
Når praktik er en del af din videregående uddannelse, får du SU under praktikken, så længe praktikken er ulønnet.
Praktikstedet har mulighed for at give dig erkendtlighed, dvs. en økonomisk påskønnelse for dit arbejde, på op til 3.375 kr. om måneden, uden at det påvirker din SU.
Nogle praktiksteder tilbyder at dække dine udgifter til fx rejseforsikringer, flybilletter, transport og husleje.
Både erkendtlighed og dækning af udgifter, er noget du kan prøve at forhandle dig til, hvis du ikke automatisk får det tilbudt.
Mange organisationer støtter studerende, der skal i praktik i udlandet, ved at uddele legater. Som medlem af Djøf, har du mulighed for at søge et af Djøfs rejselegater som vi uddeler to gange om året.
Har du brug for sparring?
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.