Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
I det offentlige følger din løn en af de overenskomster som Djøf har forhandlet for dig. Find ud af, hvilken basisløn og pension, du har ret til, og hvilke muligheder du har, for at få mere i løn i form af tillæg, engangsvederlag og resultatløn.
Når du arbejder i det offentlige, bliver din løn fastsat i enten de statslige, regionale eller kommunale overenskomster og aftaler, som blandt andet Djøf har været med til at forhandle med de offentlige arbejdsgivere.
Din løn består af:
I lønoversigten kan du se de aftalte lønninger og tillæg for ansatte i staten, kommuner og regioner. Find din stilling og se din basisløn, pension og faste tillæg.
Bliv klogere på, hvilke regler der er for din løn, og hvordan den er sammensat.
Som fuldmægtig er noget af din løn reguleret af en overenskomst, nemlig din basisløn, dit rådighedstillæg og et arbejdsgiverbetalt pensionsbidrag. Du bliver placeret på et løntrin, alt efter, hvor mange års akademisk arbejde du har haft, efter du har afsluttet din kandidatuddannelse.
Som nyuddannet kandidat starter du på løntrin 4. Efter to år rykker du til trin 5 og 6, der begge er etårige. Herefter følger trin 8, der er det sidste trin på basislønskalaen. Trin 7 er civiløkonomernes øverste trin. Som bachelor kan du blive placeret på trin 1, 2, 4 (toårigt), 5 og 6.
I lønoversigten kan du se de forskellige løntrin og satser for basisløn, tillæg og pensionsbidrag, der er i det offentlige.
Hent lønoversigten for offentligt ansatte
Hvis du bliver ansat som fuldmægtig i en administrativ generaliststilling, har du krav på et rådighedstillæg, der bliver fastlagt efter en anden skala. Du får rådighedstillægget fordi du er forpligtet til at stå til rådighed og kan blive pålagt en vis mængde merarbejde (overarbejde). Får du ikke et rådighedstillæg bør du kontakte Djøf.
Er du special- eller chefkonsulent i en kommune eller region, består din løn af en basisløn og et pensionsbidrag, der bliver reguleret af en overenskomst. Der er centralt aftalt en løntakst for special- og chefkonsulenter i henholdsvis regioner og kommuner som du bliver placeret på, uafhængigt af din anciennitet. Du kan se lønnen i lønoversigten.
Hent lønoversigten for offentligt ansatte
I staten er basislønnen for special- og chefkonsulenter et interval, hvor du kan forhandle om din placering på skalaen. Hvis du bliver ansat som chefkonsulent med personaleledelse, bliver du placeret på en anden skala, hvor basislønnen er højere som følge af ansvaret for personaleledelse. Det betyder også, at du ikke bør have ansvar for personaleledelse som special- eller chefkonsulent i staten.
Du kan bruge Djøfs lønberegner til at se, hvad andre med din profil, tjener i gennemsnit, når du skal finde dit lønudspil.
Det er den enkelte arbejdsplads, der sætter kriterierne for, hvornår en stilling skal have en titel som special- eller chefkonsulent. Ofte vil man kigge på anciennitet og erfaring med et særligt område, ansvar for et opgaveområde, fagligt koordineringsansvar eller i nogen omgang fagledelse.
Når du er ansat som underviser eller forsker i det offentlige, er din løn reguleret af den statslige overenskomst. Det vil sige, at udover din basisløn og eventuelt individuelle tillæg som du har forhandlet dig til, får du et særligt tillæg for din stillingstype, der lige som din basisløn, også er fastlagt centralt. Det konkrete tillæg afhænger af flere forskellige parametre, fx om du er underviser på et universitet, en professionshøjskole eller et gymnasie og om du er ansat med eller uden forskningspligt.
Når du skal forhandle om mere i løn i form af tillæg, resultatløn eller engangsvederlag, kan du både lægge vægt på din erfaring, men også dine publicerede artikler, de eksterne bevillinger som du tiltrækker, dit netværk og dine undervisningsresultater.
Du kan se din grundløn og faste tillæg for de forskellige stillingstyper i Djøfs lønoversigt.
Din løn bliver reguleret af overenskomsten mellem Naalakkersuisut og Akademikerorganisationerne, hvis du er ansat i:
Både som fuldmægtig eller konsulent, bliver du placeret på lønskalaen alt efter, hvor mange års erfaring du har inden for dit fag efter endt studie. Som kandidat bliver du placeret på trin 7-17 og trin 21. Har du en BA, BS, HD eller HA bliver du placeret på trin 3, 4, 8 og 9.
Overenskomsten sikrer dig forskellige tillæg til din grundløn, alt afhængig af din ansættelse. Størrelsen på tillæggene kan blandt andet afhænge af din stillingstype eller anciennitet.
Hvis du har særlige faglige eller personlige kompetencer og kvalifikationer, kan du forhandle et individuelt løntillæg. Følgende kan indgå i vurderingen af om du skal have et tillæg:
Ovenstående er ikke en komplet liste, og du kan fremføre yderligere argumenter for, hvorfor du er berettiget til et ekstra tillæg. Tillægget bliver enten forhandlet af din tillidsrepræsentant med din leder eller aftalt mellem Djøf og Personalestyrelsen i Selvstyret.
Når du er ansat i den Grønlandske Repræsentation eller grønlandske institutioner i Danmark, får du løn som statsansatte akademikere i Danmark.
Hvis du arbejder for den danske stat i Grønland, fx ved Retten i Grønland, Grønlands Politi, eller Arktisk Kommando, er din løn fastsat i Djøfs særoverenskomst med Moderniseringsstyrelsen.
Udover din faste løn, har du mulighed for at forhandle dig til en højere løn i form af individuelle tillæg og bonusser, også kaldet engangstillæg, så din løn i højere grad afspejler dine kvalifikationer og resultater. Du forhandler enten direkte med din chef eller gennem en tillidsrepræsentant. Se dine forskellige muligheder herunder.
Kvalifikationstillæg
Et kvalifikationstillæg får du for dine faglige og personlige kvalifikationer og for kvaliteten af dit arbejde. Din arbejdsgiver kan også give dig et højere tillæg for at fastholde dig og sikre, at din løn er på niveau med lignende stillinger på det øvrige arbejdsmarked.
Kvalifikationstillæg er som udgangspunkt varige og bliver udbetalt med din løn hver måned.
Når du skal forhandle et kvalifikationstillæg, kan du fx lægge vægt på:
Det kan fx være, at du:
Funktionstillæg
Du kan forhandle dig til et funktionstillæg, hvis du i en periode har en særlig funktion, fx en anden rolle, nogle særlige opgaver eller får et særligt ansvar. Tillægget kan både være midlertidigt og varigt, men knytter sig til en særlig opgave eller periode. Det vil sige, at tillægget normalt ophører, når din særlige funktion, rolle eller opgave ophører. Hvis du får forhandlet et varigt tillæg, skal arbejdsgiver varsle, hvis tillægget ophører.
I Djøf anbefaler vi, at du går efter varige kvalifikationstillæg, men der kan være gode grunde til at forhandle et funktionstillæg.
Engangsvederlag
Et engangsvederlag er et engangstillæg som du får udbetalt på én gang, for eksempelvis at være kommet i mål med en konkret opgave, ydet en særlig indsats, opnået særlige resultater eller bidraget til arbejdspladsens eller kollegernes trivsel.
Du kan forhandle dig til et engangsvederlag, hvis du har ydet en ekstraordinær indsats, fx opnået et resultat eller har løst en særlig opgave hurtigere eller bedre end forventet. Det kan også være, at du i en periode har haft meget merarbejde og derfor skal have kompensation i form af et engangsvederlag.
Resultatløn
En resultatløn er en ekstra lønudbetaling som du får, hvis du opnår et aftalt og målbart resultat. Du skal derfor have en aftale på forhånd med din chef om, hvilke mål du skal opnå og inden for hvilken tidshorisont, før du får din resultatløn. Resultatlønnen kan både blive udbetalt som et engangsvederlag eller varige eller midlertidige tillæg.
Det er din tillidsrepræsentant, der forhandler din aftale om resultatløn, så tag fat i ham eller hende for at høre mere om, hvilke muligheder der er for resultatløn på din arbejdsplads
Resultatløn bliver brugt meget sjældent. Hvis du opnår gode resultater, så anbefaler vi, at du går efter kvalifikationstillæg, der er en fast løndel som du kan regne med.
Bruttolønsordning
I kommuner og regioner er der nogle arbejdspladser, der tilbyder en bruttolønsordning. Her har du mulighed for at indgå en aftale om at gå ned i bruttoløn for til gengæld at få nogle personalegoder.
Det kan være en skattemæssig fordel, hvis goderne er helt eller delvist skattefrie.
Tag fat i din tillidsrepræsentant, hvis du vil høre mere om, hvilke muligheder, der er på lige netop din kommunale eller regionale arbejdsplads.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.