Lønforhandling og lønpolitik

Som tillidsrepræsentant i det offentlige skal du forhandle løn for dine medlemmer. I lønpolitikken skal de overordnede principper og retningslinjer for løn og lønforhandling på arbejdspladsen være beskrevet.

Ofte stillede spørgsmål om løn og forhandling

Hvornår skal ledelsen have min forslag til tillæg?

Vi anbefaler, at du som tillidsrepræsentant sender dine forslag til tillæg frem til ledelsen i god tid før lønforhandlingerne. Du skal ikke vente på, at ledelsen kommer med deres udspil. Det er en god idé, at du sender forslagene på hver enkelt medarbejder samt materiale og begrundelser for dine forslag.

Når du kommer med et ambitiøst og velbegrundet lønforslag for dine medlemmer, kan du påvirke ledelsen allerede inden, at forhandlingerne går rigtigt i gang.

Skal vi forhandle løn under nedskæringer?

Ja, det er vigtigt, at I ikke går på kompromis med lønniveauet i forbindelse med nedskæringer.

Det kan være fristende at give køb på lønmidlerne for at redde en kollega i nedskæringstider, men det er en farlig vej at begive sig ud på. I kan risikere, at en aftale om løntilbageholdenhed ikke kommer Djøf-medlemmer til gode, og at medlemmerne bagefter vil være kritiske overfor den manglende lønudvikling.

Hvis ledelsen truer med at afskedige en medarbejder for at finansiere et tillæg, skal du ikke tage truslen alvorligt. Det er ledelsens ansvar at styre økonomien og i det store regnskab, er et fornuftigt tillæg ikke mange penge.

Djøfs holdning er, at I skal forhandle løn. Det er et skråplan at holde igen på lønnen.

Hvem kan forhandle løn?

Offentlige ansatte har normalt ikke selv retten til at forhandle deres egen løn. Det er dig som tillidsrepræsentant, der har forhandlingsretten.

Special- og chefkonsulenter i staten (uden ledelse af akademikere) forhandler og aftaler selv deres løn direkte med ledelsen. De kan bede dig om at deltage i forhandlingen, eller at du forhandler for dem.

I kommuner og regioner er udgangspunktet, at du som tillidsrepræsentant forhandler for både fuldmægtige og special- og chefkonsulenter.

I staten, regioner og kommuner kan tillidsrepræsentanten og ledelsen lokalt indgå en aftale om individuel lønforhandling, hvilket giver fuldmægtige mulighed at forhandle deres løn direkte med ledelsen. Sådan en aftale skal sendes til Djøf, der har 10 dage til gøre indsigelse mod aftalen. Når Djøf har godkendt aftalen, kan den træde i kraft. Medarbejdere kan dog stadig vælge at lade TR stå for forhandlingen. 

Resultatet af de konkrete individuelle forhandlinger skal sendes til dig og som tillidsrepræsentant skal du stadig godkende resultatet af en forhandling. Hvis du ikke kan godkende resultatet, skal du reagere inden for 7 dage. De 7 dage bliver talt fra den dag, hvor du modtager resultatet.

Bør jeg forhandle med nærmeste chef eller øverste ledelse?

Du må gøre op med dig selv, hvilken model du foretrækker og så må du overbevise ledelsen om den valgte model.

Valget er ofte personafhængigt. Hvis du har et fornuftigt forhold til personalechefen, vil centrale forhandlinger ofte være en god løsning.

I sidste ende er det ledelsen, der beslutter, hvordan de vil forhandle på deres side af bordet.

Hvad gør jeg ved et medlems manglende lønudvikling, fx ved barsel?

Ofte er det nemmest at bringe de synlige medlemmer i spil om tillæg. Det kan betyde, at dine medlemmer med mere driftspræget arbejde eller medlemmer på barselsorlov let kommer bag i køen i lønspillet.

Hvis et medlems lønudvikling har stået stille længe, kan du bede ledelsen om en udmelding om, hvad der skal til for at medlemmet kan komme i spil til et tillæg. Det kan være, at medlemmet skal forsøge at komme med i projekter eller arbejdsopgaver, som har ledelsens særlige fokus. Husk, at det også er det enkelte medlems eget ansvar at sørge for sin egen lønudvikling.

Medarbejdere på barselsorlov har krav på en lønforhandling på lige fod med øvrige medarbejdere. I bør derfor sikre, at medarbejdere på barselsorlov ikke bliver glemt, når der bliver indkaldt til lønforhandlinger. Det er ulovligt at lade barselsorlov indgå i vurderingen af et tillæg. Du kan som tillidsrepræsentant drøfte med ledelsen, hvordan I håndterer lønnen for medarbejdere, der har været eller er på barselsorlov. 

Hvordan håndterer jeg de mange nej'er fra ledelsen?

Du vil ofte opleve, at ledelsen siger nej til dine forslag. Du kan have foreslået, at flere medarbejdere skal have et tillæg end ledelsen er indstillet på. Måske ønsker du varige tillæg, og ledelsen kun vil give engangsvederlag. Her er det vigtigt, at du viser vedholdenhed, og at du har mere i posen. Det kan fx være alternativer til et varigt tillæg i form af midlertidige tillæg kombineret med engangsvederlag, efteruddannelse som supplement til lønnen, nedsat arbejdstid eller lignende. Prøv mulighederne af.

Vedholdenhed betyder, at I diskuterer alle de medlemmer, som du har stillet forslag om. Du skal insistere på, at I drøfter alle medlemmernes funktioner og kvalifikationer, der kan være i spil til et tillæg.

Som tillidsrepræsentant skal du undgå at tage en diskussion af en lønramme/pulje. Fx at Djøf-medlemmer som gruppe skal have 15.000 kroner eller 200.000 kroner, da ledelsen lettere kan sige nej til det. Det er sværere for ledelsen af sige nej til alle de forskellige begrundelser for, at hvert enkelt medlem skal have et tillæg. Fokuser derfor på den enkeltes løntrin frem for en fiktiv pulje. Puljen bliver alligevel i sidste ende sat på baggrund af et budget, som du ikke har forhandlingsret til.