Fri til jul og nytår - hvordan er det nu?

1 min.

22.11.2024

Kopier link

Nu nærmer den søde juletid sig lige så stille, og ligeså en god og velfortjent juleferie. Men hvordan er det nu lige, at reglerne for fri den 24. og 31. december er?

Her kan du læse mere om reglerne for fri til jul og nytår.

Fri til jul og nytår?

Mange betragter det som en selvfølge, at de har fri fra arbejde den 24. og 31. december, men faktisk er begge disse dage formelt set almindelige arbejdsdage – og ikke helligdage. Derfor er udgangspunktet, at man møder på arbejde, medmindre der er særlige praksis eller lokale aftaler, som giver ret til at holde fri.

Ifølge overenskomsterne på alle de tre offentlige hovedområder (stat, region, kommune) har akademikerne ret til frihed efter de samme regler, som gælder for tjenestemænd. Der findes dog ingen specifikke regler om, at tjenestemænd har ret til (betalt) frihed den 24. og 31. december, så i sidste ende afhænger retten til frihed af, hvad der lokalt er aftalt eller praksis for.

Lokale vilkår og aftaler

Hvis arbejdspladsen har en personalepolitik, vil den ofte indeholde regler for, i hvilket omfang medarbejderne har fri juleaftensdag og nytårsaftensdag. Inden dine medlemmer begynder at spørge dig om, hvad der gælder lokalt ude hos jer, kan du derfor med fordel undersøge jeres personalepolitikker eller intranet for, hvad der gælder– og hvis du stadig er i tvivl, kan du spørge dine kolleger i HR.

Særligt i kommuner vil det også have betydning, om akademikerne arbejder sammen med personalegrupper, der har ret til at holde fri den 24. og 31. december. Hvis de andre personalegrupper har en ret til fri den 24. og 31. december, så kan akademikerne nemlig som følge heraf også få en ret til frihed.

Mulighed for at aftale ferie med din arbejdsgiver

Husk dog også, at hvis der ikke er lokale regler eller praksis for betalt frihed den 24. og 31. december, så kan den enkelte medarbejder holde ferie efter aftale med arbejdsgiveren.

Læs mere om ferie med løn her: Ferietillæg og ferie med løn