Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Som lønmodtager har du ret til 5 ugers ferie om året. De fleste har også fri på helligdage. I mange ansættelser har du desuden ret til ekstra feriefridage.
Få styr på reglerne for, hvordan du optjener ferie, ferietillæg og ekstra feriefridage her på siden.
Hvordan optjener jeg ferie med løn?
I Danmark har vi samtidighedsferie, hvilket betyder, at du optjener ferie i samme periode som du afholder ferie. Helt præcist optjener du hver måned 2,08 feriedage, som du allerede kan benytte måneden efter.
Du optjener 2,08 feriedage om måneden uanset om du arbejder fuldtid, deltid eller har et studiejob. På et år bliver det til 25 feriedage.
Du optjener også betalt ferie, når du er syg, har fravær eller orlov, hvis du får hel eller delvis løn. Delvis løn kan fx være, hvis du får pensionsbidrag i en periode, hvor du ikke får udbetalt din almindelige løn.
Du optjener ferie i løbet af ferieåret, der strækker sig over 12 måneder, fra den 1. september til den 31. august året efter. Du har dog mulighed for at bruge dine feriedage i hele ferieafholdelsesperioden, der strækker sig fra 1. september til 31. december året efter, dvs. en periode på 16 måneder.
Kan jeg holde ferie på forskud?
Er du startet i et nyt job, hvor du ikke har optjent de betalte feriedage som du gerne vil holde, kan du vælge at holde ferie på forskud. Det kræver dog, at din arbejdsgiver godkender det og at I laver en aftale om det.
Når du bruger feriedage på forskud, vil din feriesaldo være i minus, indtil du har optjent feriedagene igen. Hvis du stopper i dit job, mens din feriesaldo er i minus, har din arbejdsgiver ret til at modregne værdien i din løn.
Bemærk, at du ikke kan holde mere ferie på forskud, end du kan nå at optjene inden for samme ferieår (fra den 1. september til den 31. august året efter).
Du kan også vælge at holde selvbetalt ferie, hvor du ikke får løn under din ferie. Hvis du har optjent ferie i dit tidligere job, skal du huske at bestille dine feriepenge fra FerieKonto, så du får dem udbetalt op til din ferie.
Du bestiller dine feriepenge på borger.dk.
Hvad bliver overført til FerieKonto?
Generelt er der tre situationer, hvor der bliver overført feriepenge til din FerieKonto:
Når du stopper i et job, hvor du har ferie til gode. Din arbejdsgiver overfører din optjente ferie til din FerieKonto.
Når du er timelønnet, og ikke får løn under ferie. I stedet for optjener du 12,5% i feriepenge af din ferieberettigede løn.
Når du vælger at få feriepenge i stedet for ferie med løn og ferietillæg. Her er satsen 12% af din løn, der bliver overført til din FerieKonto.
Du kan altid se og bestille dine feriepenge på borger.dk.
Forskellen på ferie og feriefridage?
Ferieloven giver alle lønmodtagere ret til 5 ugers ferie.
I de fleste ansættelser har du, udover de 5 ugers ferie, også ret til ekstra betalte fridage. De ekstra fridage bliver typisk kaldt feriefridage, særlige feriedage eller den 6. ferieuge, men det drejer sig ikke nødvendigvis om en uge, da det både kan være mere eller mindre.
Feriefridage, særlige feriedage og den 6. ferieuge er ikke en del af ferieloven, men er betalte fridage, der kommer oven i dine 5 lovpligtige ferieuger.
Hvis du har ret til ekstra fridage, fremgår det fx af virksomhedens overenskomst, personalehåndbog eller af din ansættelseskontrakt. Her kan du også finde de konkrete regler for, hvordan du optjener og bruger de ekstra fridage i lige præcis din ansættelse. Er du i tvivl om reglerne for dine ekstra betalte fridage, kan du også spørge HR-afdelingen på dit arbejde eller din nærmeste leder.
Hvad får jeg i løn under ferie?
Når du holder ferie, som du har optjent, har du krav på at få din sædvanlige løn udbetalt samt pensionsbidrag og faste tillæg. Du får dog ikke betaling for overarbejde, selvom du regelmæssigt får udbetalt løn for overarbejde.
Er du provisionslønnet, har du krav på en kompensation, for den provision som du mister, når du holder ferie.
Bliver din arbejdstid ændret, får du udbetalt løn efter, hvor meget du arbejdede på optjeningstidspunktet. Går du fx fra fuldtid til deltid, vil du få udbetalt løn under ferie som fuldtidsansat, beregnet på din aktuelle løn.
Hvilke helligdage har jeg fri?
Hvis du er funktionæransat med fast månedsløn, har du fri med løn på årets helligdage. Er du timelønnet, kan du se i din ansættelseskontrakt, om du har ret til fri med løn på helligdage.
Følgende dage er helligdage, hvor de fleste har fri:
Følgende dage er ikke helligdage, men du kan have ret til holde fri, hvis det står i din overenskomst, din ansættelseskontrakt eller hvis det er aftalt lokalt på din arbejdsplads.
Er du ansat i en kommune, hvor du hovedsageligt arbejder med en personalegruppe, der har ret til fri på disse dage, har du også ret til fri.
Er du ansat i en kommune eller region, får du 1,95% i ferietillæg.
Du får udbetalt ferietillægget af tre omgange. 1% af ferietillægget er fordelt over to udbetalinger, og den resterende del på 0,95% er et forhøjet ferietillæg, der bliver udbetalt en gang om året.
Sådan bliver dit ferietillæg udbetalt:
Bemærk, at fra 1. maj 2024 bliver ferietillægget sat op, så du som ansat i en kommune får et ferietillæg på 2,48% og i regionerne får 2,49%, og samtidigt bliver tillægget for store bededag afskaffet. Det betyder, at du fra april 2025 vil få udbetalt det forhøjede tillæg på henholdsvis 1,48% og 1,49%.
Når du er ansat i en kommune eller region, har du ret til den 6. ferieuge, men du optjener den i timer i stedet for dage. Du optjener 3,083 ferietimer om måneden, hvilket svarer til 37 timer, dvs. en uges betalt ferie på et år.
Du optjener ferietimerne til den 6. ferieuge fra 1. januar til 31. december, men du kan først bruge ferietimerne fra den 1. maj i det efterfølgende år.
Du har ret til at holde den 6. ferieuge, selvom du ikke har optjent den endnu. I så fald er det selvbetalt ferie, hvor du ikke får løn for de timer, hvor du holder fri.
Som statsansat får du fra april 2024 et forhøjet ferietillæg på 2,02%. Samtidigt bortfalder tillægget for store bededag.
Udbetalingen af dit ferietillæg kan ske på to måder:
I staten optjener du 0,42 særlige feriedage om måneden. I løbet af et år vil du derfor optjene 5 særlige feriedage. Sammen med din normale ferie, giver det dig samlet 6 ugers ferie om året.
Du optjener dine særlige feriedage fra den 1. januar til den 31. december, men du kan først bruge dem fra den 1. maj i det efterfølgende år. Du har kun ret til at holde særlige feriedage, hvis du har optjent dem i ansættelsen eller har fået dem overført fra en tidligere statslig ansættelse.
Er du ansat i den private sektor, får du som minimum 1% i ferietillæg, men i nogle ansættelser kan tillægget være højere.
Satserne er ofte:
Hvis du er i tvivl om, hvad du får i ferietillæg, kan du prøve at finde svaret fx i din kontrakt, i personalehåndbogen eller i virksomhedens overenskomst.
Det er op til din arbejdsgiver, hvordan du får udbetalt dit ferietillæg.
Udbetalingen kan ske på to måder:
Udover ferietillægget kan du også få udbetalt et tillæg for store bededag, der svarer til 0,45% af din samlede årsløn, det vil sige din faste og påregnelige løn, faste tillæg og arbejdsgivers pensionsbidrag. Det er op til din arbejdsgiver, hvordan du får udbetalt tillægget. Det kan enten blive udbetalt løbende med din månedsløn eller to gange om året, når du også får udbetalt ferietillæg.
Har du brug for hjælp?
Vores rådgivere står klar til at svare på dine spørgsmål om ferie og andre arbejdsvilkår.
Ring til os eller send en besked til os.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.