Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
På mange arbejdspladser har man en seniorpolitik, der bl.a. kan give dig mulighed for at gå ned i arbejdstid, få flere fridage eller særlige bonusordninger.
Hvilke muligheder du har, afhænger af, hvor du er ansat.
En seniorordning er en frivillig aftale som du skal indgå med din arbejdsgiver, der fx kan indeholde flere fridage, en bonus eller færre arbejdstimer. For offentligt ansatte er der rammeaftaler om seniorordninger, hvor du kan læse om muligheden for en seniorordning i henholdsvis staten, regionerne og kommunerne. Er du privatansat kan din arbejdsplads have en særlig seniorpolitik, der i så fald fremgår af fx jeres overenskomst eller personalehåndbog.
Få overblik over mulighederne for seniorordninger herunder.
Når du er fyldt 60 år og er ansat i staten, vil du i forbindelse med din MUS blive tilbudt at drøfte dine forventninger til din senkarriere på kort og langt sigt, herunder dine opgaver og ønsker om fastholdelse eller tilbagetrækning.
Ret til seniorbonus og 2 seniordage
Fra det år, hvor du fylder 62 år, får du en seniorbonus udbetalt hver måned sammen med din løn, der svarer til 0,8% af din faste månedsløn. Bonussen er pensionsgivende.
Fra du fylder 62 år, har du derudover ret til 2 årlige seniordage, der er fridage med lønfradrag.
Hvis du fylder 62 år mellem den 1. juli og 31. december, har du kun ret til 1 seniordag fra din fødselsdag og frem til årsskiftet, og først det efterfølgende kalenderår har du ret til 2 årlige seniordage.
Hvis du ikke får holdt dine seniordage, bortfalder de ved årsskiftet, medmindre du aftaler andet med din arbejdsgiver.
Deltid og gradvis tilbagetrækning
Hvis du har været ansat i staten i sammenlagt 10 år, når du er fylder 60 år, har du mulighed for en seniorordning om gradvis tilbagetrækning, hvor du kan gå ned i arbejdstid. Den nye ugentlige arbejdstid skal minimum være på 15 timer. Du har mulighed for en indgå en aftale om at få fuld pensionsindbetaling, men det er ikke noget, du har krav på.
Hvis du har arbejdet som chef i staten i de seneste 10 år, har du også mulighed for at lave en aftale om retræte, hvor du får reduceret dit ansvarsområde. Det er en mulighed fra du er fyldt 58 år.
Du kan også lave en aftale, hvor du kombinerer gradvis tilbagetrækning med retræte.
Laver du en aftale om at blive ansat på nedsat arbejdstid påvirker det bl.a. din løn.
Fastholdelsesbonus og flere seniordage
Når du er fyldt 62 år, har du mulighed for at lave en aftale om ekstra seniordage, dvs. betalte fridage. Det er ikke noget, du har krav på, men du har mulighed for at aftale det med din chef. Det er muligt at aftale op til 12 ekstra seniordage.
Når du er fyldt 62 år, har din arbejdsgiver mulighed for at lave en aftale med dig om en fastholdelsesbonus. Hvis du gerne vil blive på din arbejdsplads, og hvis din chef gerne vil beholde dig, kan I aftale at udskyde din fratræden til et aftalt tidspunkt, hvor du så vil få udbetalt bonussen. Skulle du stoppe før den aftalte dato, bortfalder bonussen.
Kombiner flere ordninger
Du har mulighed for at kombinere de fire elementer i en seniorordning, hvis du lever op til de respektive alderskriterier. Det vil sige, at du kan få en seniorordning, der både indeholder aftale om deltid, retræte (mindre ansvar), ekstra fridage og en fastholdelsesbonus.
Arbejder du i en region eller kommune, vil du i forbindelse med din MUS blive tilbudt en såkaldt seniorsamtale, hvor du kan drøfte din senkarriere med din arbejdsgiver i forhold til opgaver og ansvar, samt dine ønsker om fastholdelse eller tilbagetrækning.
Seniordage eller bonus/pension for kommunalt ansatte
Er du ansat i en kommune har du ret til seniordage fra det år, hvor du fylder 60 år. En seniordag er en fridag med løn.
Du har ret til:
Du skal tidligst muligt meddele din chef, hvornår du ønsker at holde dine seniordage. Hvis du ikke får holdt dine seniordage inden årets udgang, mister du dine seniordage, medmindre du har lavet en aftale med din chef om, at de bliver overført til næste år.
Du har mulighed for at konvertere dine seniordage til enten en bonus eller pension. Hvis du gerne vil konvertere dine seniordage til bonus eller pension, skal du give din arbejdsgiver besked senest den 1. oktober i året forinden.
Du får udbetalt den eventuelle bonus ved kalenderårets udgang. Hvis du stopper i stillingen tidligere på året, vil du få udbetalt en forholdsmæssig bonus.
Hvis du vælger at konvertere dine seniordage til pension, vil kommunen løbende indbetale et ekstraordinært pensionsbidrag i kalenderåret.
Seniorbonus eller fridage/pension for regionalt ansatte
Når du arbejder i en region, har du ret til en årlig seniorbonus på 0,8% af din årsløn, der bliver udbetalt i januar i kalenderåret efter, at du er fyldt 62 år.
Du kan vælge at konvertere din seniorbonus til enten:
Du vælger for et år ad gangen.
Mulighed for seniorstilling
Hvis din arbejdsgiver gerne vil fastholde dig på arbejdspladsen, og hvis du ønsker at blive på arbejdspladsen, har I mulighed for at aftale en tilpasset seniorstilling til dig, hvor du fx kan blive ansat på nedsat tid eller med mindre ansvar, i nogle år, inden du går på pension.
En seniorstilling kan enten være en eksisterende stilling eller en ny stilling, der bliver oprettet til formålet. Vilkårene for en seniorstilling er noget, du skal aftale med din arbejdsgiver. Hvis du fx går ned i arbejdstid og løn med din seniorstilling, kan du prøve at forhandle dig til et udligningstillæg, der helt eller delvist dækker lønforskellen. Du kan også lave en aftale om, at du får to års ekstra pension. Dette kræver dog, at du er fyldt 55 år, når du starter i din seniorstilling og tidligst stopper, når du er fyldt 62 år.
Hvis du får en seniorstilling, har du ret til at fortsætte med at få pensionsbidrag efter den løn og arbejdstid som du havde i din tidligere stilling.
En aftale om en seniorstilling kan også indeholde, at du får en særlig bonus, hvis du først fratræder stillingen efter du er fyldt 62 år.
Fastholdelses-/ fratrædelsesordning
Du kan prøve at forhandle dig til en god fastholdelses-/fratrædelsesordning, hvor du i forbindelse med at du stopper, enten får ekstra i pension, får tjenestefrihed med løn i en periode eller får udbetalt et pengebeløb (fratrædelsesgodtgørelse).
Det er bl.a. muligt at forhandle om:
Aftale for ledere og chefer om generationsskifte
Er du leder eller chef, og vil din arbejdsgiver gerne fastholde dig i din stilling, kan I indgå en aftale om generationsskifte, hvor du har mulighed for nogle økonomiske fordele frem til at du fremtræder din stilling på et aftalt tidspunkt.
Krav til en generationsskifteaftale:
En generationsskifteaftale kan fx indeholde:
Som privatansat kan du være dækket af fx en overenskomst eller husaftale, der giver dig ret til en seniorordning, eller måske har du en individuel aftale om seniorordning.
Flere private virksomheder har en seniorordning, især på de større arbejdspladser, hvor man arbejder målrettet på at fastholde ældre medarbejdere, fx ved at tilbyde mere fleksible arbejdstider eller et antal årlige seniordage (betalte fridage).
Der er ikke en fast ramme for seniorordninger i det private, så her har du rig mulighed for at påvirke indholdet af aftalen og dine vilkår, i dialog med din arbejdsgiver. Du kan eventuelt lade dig inspirere af seniorordningerne i det offentlige.
Har du brug for sparring?
Vil du gerne vide, hvilke seniorordninger og muligheder du har, kan du få hjælp af din tillidsrepræsentant, der kender reglerne på jeres arbejdsplads.
Er du i tvivl om, hvor længe du skal blive på arbejdsmarkedet eller hvordan du taler med din chef om dine ønsker, så kan du altid kontakte Djøf.
Vi sidder klar ved telefonerne kl. 9-16 alle hverdage på 33 95 97 00. Du er også velkommen til at logge ind og sende os en besked.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.