Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Hvis du gerne vil gå ned eller op i arbejdstid, er det noget, du skal aftale med din arbejdsgiver. Der er nogle forhold, der ændrer sig, hvis du ændrer din arbejdstid. Se herunder, hvad du skal huske at tage højde for.
Hvis du ønsker at gå ned eller op i arbejdstid, enten permanent eller midlertidigt, er det noget, du skal aftale med din arbejdsgiver, da det ikke er noget, du kan gøre krav på. Herunder kan du se, hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at gå på deltid.
Aftal arbejdstid og opgaver med din chef
Hvis du ønsker at arbejde færre timer, er det først og fremmest noget, du skal blive enig med din arbejdsgiver om. I skal blive enige om dine arbejdstimer, startdato og eventuelt slutdato, hvis du på forhånd ved, at du kun vil arbejde på deltid i en midlertidig periode. Hvis I ikke aftaler, hvor længe du skal arbejde på deltid, skal du være opmærksom på, at du ikke kan være sikker på, at du igen kan få en fuldtidsstilling.
Når du går fra fuldtid til deltid, er det vigtigt, at I også får talt om omfanget af dine arbejdsopgaver, så du ikke ender med at skulle lave den samme mængde arbejde, men på kortere tid. Har du bonusmål på dit arbejde, skal du også huske at få dem reguleret, så det passer til din arbejdstid.
Din løn følger din arbejdstid
Din løn bliver selvfølgelig mindre, når du går ned i arbejdstid.
Lønnen bliver beregnet ud fra forholdet mellem dine ugentlige arbejdstimer og en fuldtidsstilling (37 timer). Skal du fx arbejde 25 timer om ugen, bliver din løn 25/37 af den løn du havde som fuldtidsansat. Du kan forsøge at forhandle med arbejdsgiver om en bedre løn eller at du bevarer din nuværende indbetaling til pension, når I skal tale om din deltidsstilling.
Hvis du får bonus på dit arbejde, der er fastsat efter nogle mål, skal du huske at få tilpasset målene, så du kan nå dem på deltid.
Løn under ferie
Som deltidsansat optjener du stadig 2,08 feriedage om måneden og har ret til 25 feriedage om året.
Du skal dog huske, at dine feriedage bliver omregnet, så de forholdsmæssigt følger en fuldtidsstilling. Det betyder, at hvis du arbejder mindre end 5 dage om ugen, bruger du stadig 5 feriedage, når du holder en uges ferie. Arbejder du fx 4 dage om ugen, tæller 1 feriedag for 1,25 dage (5/4). Når du holder ferie i 4 dage, bliver du derfor trukket 5 feriedage (4 x 1,25).
Når din arbejdstid ændrer sig, får du udbetalt løn under ferie efter din arbejdstid på optjeningstidspunktet. Det vil sige, at når du går på deltid, vil du til at starte med få fuldtidsløn under ferie. Og omvendt, hvis du går fra deltid til fuld tid.
Du optjener mindre pension
Du skal være opmærksom på, at når du arbejder mindre, optjener du også mindre til din pension. Indbetalingerne til din pension følger dit lønniveau. Går du fx fra at arbejde 5 dage om ugen til 4 dage, vil de månedlige indbetalinger til din pension falde med cirka 20%.
Du kan prøve at forhandle med din arbejdsgiver om, at de fortsætter pensionsindbetalingerne, der svarer til en fuldtidsløn, da det vil svare til en lille lønstigning for dig.
Alternativt kan du også selv sørge for de ekstra indbetalinger til din pensionsopsparing.
Barselsdagpenge
Lige som din løn, følger barselsdagpenge det antal timer, du arbejder. Du får udbetalt barselsdagpenge efter, hvor mange timer, du skulle have arbejdet, hvis du ikke var på barsel.
Arbejder du fx 30 timer om ugen, vil du få 30/37 af den maksimale dagpengesats, når du holder barselsorlov.
Det er dog altid godt at spørge din a-kasse, da reglerne for dig kan være anderledes, fx hvis du har en forsikring, der sikrer dig barselsdagpenge som en fuldtidsansat.
Deltid i det offentlige
Når du er offentligt ansat og går ned i arbejdstid, påvirker det dit rådighedstillæg og lønanciennitet.
Som fuldmægtig i det offentlige er du ansat med rådighedsforpligtelse og forpligtelse til at udføre merarbejde indtil 20 timer i kvartalet, hvis du er ansat i staten, og indtil 35 timer i kvartalet, hvis du arbejder i en region eller kommune. Når du går ned i arbejdstid, bliver din rådighedsforpligtelse og dit rådighedstillæg tilsvarende mindre.
Eksempel: Arbejder du 25 timer om ugen i staten, vil din rådighedsforpligtelse være på 13,6 timer i kvartalet, da du først beregner din arbejdstid i forhold til en fuldtidsstilling (25/37 = 0,68) og ganger det med det antal merarbejdstimer, man har pligt til i staten (20 x 0,68 = 13,6).
Arbejder du i en region eller kommune, skal du gange med 35, da det er det antal merarbejdstimer, du er forpligtet til.
Har du merarbejde udover din aftalte arbejdstid, er det din arbejdsgiver der afgør, om du kan få kompensation og om det skal være i form af afspadsering eller udbetaling.
Din basisløn og rådighedstillæg, samt reglerne for, hvornår du rykker op i løntrin, afhænger af din lønanciennitet, der igen afhænger af din ugentlig arbejdstid.
Er du statsansat og arbejder du mindst 15 timer om ugen i gennemsnit, optjener du fuld lønanciennitet. Arbejder du mindre end 15 timer om ugen i gennemsnit, optjener du kun halv lønanciennitet.
Arbejder du i en kommune eller region, optjener du fuld anciennitet uanset arbejdstimer.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.