Varsling af ferie

Herunder kan du få styr på det praktiske i forhold til at planlægge din ferie, og se tidsfristerne for, hvornår din arbejdsgiver skal varsle ferie. Du har ret til at holde 25 dages ferie om året, som du skal lave en aftale med din arbejdsgiver om, hvornår du skal holde.

Se også dine muligheder for at flytte, overføre og få udbetalt din ferie.

Kvinde foran post-it-wall

7 vigtige regler, når du skal holde ferie

Få overført den 5. ferieuge til næste ferieafholdelsesperiode

Du kan aftale med din arbejdsgiver at få overført den 5. ferieuge til næste ferieafholdelsesperiode. Hvis du har ret til ekstra feriefridage, den 6. ferieuge eller særlige feriedage, kan du også få overført dem til næste periode, hvis det er muligt i forhold til dine ansættelsesvilkår.

Som udgangspunkt skal du holde dine 5 ugers ferie i ferieafholdelsesperioden, som strækker sig over 16 måneder, fra 1. september til 31. december året efter. Hvis du ikke får holdt de første 4 ud af de 5 ugers ferie, vil de ubrugte feriedage (op til 4 uger) gå tabt. 

Du og din arbejdsgiver skal sammen blive enige om at overføre din ferie. Der er ingen af jer, der ensidigt kan beslutte at overføre ferie. I skal lave en skriftlig aftale senest den 31. december, hvor ferieafholdelsesperioden udløber.

Få den 5. ferieuge udbetalt

De 4 af dine 5 ugers ferie er særligt beskyttede til at holde ferie, så dem kan du ikke få udbetalt. Har du ikke fået holdt den 5. ferieuge ved årets udgang den 31. december, kan du aftale med din arbejdsgiver at få ferien udbetalt.

Laver du ikke en aftale med din arbejdsgiver om at overføre den 5. ferieuge til næste ferieafholdelsesperiode, skal din arbejdsgiver på eget initiativ udbetale ferien.

Hvis du er forhindret i at holde ferie pga. sygdom, barsel eller en anden lovlig feriehindring, har du flere muligheder for at overføre ferie.

Læs om overførsel af ferie pga. feriehindring

Bliver din ferie ændret, eller holder dit arbejde lukket?

Nogle gange ændrer planerne sig. Se hvilke rettigheder du har.

Min arbejdsgiver vil flytte min planlagte ferie

Når du har fået godkendt din ferie, er den som udgangspunkt fastlagt på de aftalte datoer. Vil du gerne flytte din ferie, skal du lave en ny aftale med din arbejdsgiver og få det godkendt.

Din arbejdsgiver kan kun ændre på din ferie, hvis der sker væsentlige og uforudsete driftssituationer, hvor det er nødvendigt, at du kommer på arbejde. Det betyder, at situationen skal være uden for din arbejdsgivers kontrol og samtidigt skal det være absolut nødvendigt, at det er lige netop dig, der skal udføre arbejdet.

Der skal være tale om en force majeure-lignende situation. Det er fx ikke nok, at dine kollegaer bliver syge, har sagt op eller skal på barsel.

Du kan få kompensation, hvis din ferie bliver flyttet

Hvis din arbejdsgiver vil flytte din ferie, før den er begyndt, pga. helt særlige omstændigheder, har du ret til at få en kompensation for et eventuelt økonomisk tab. Det kan fx være udgifter til en betalt ferie, som du ikke har mulighed for at få refunderet.

I nogle ansættelser kan du have ret til ferie-kompensation, udover den økonomiske kompensation. Det afhænger af, hvor du er ansat:

  • er du privatansat, får du kun ekstra betalt frihed, hvis det på forhånd er aftalt
  • er du ansat i kommune eller region, får du ikke ekstra betalt frihed for de feriedage, der bliver ændret
  • er du ansat i staten, får du en særlig kompensation på 1,8 timers ekstra betalt frihed for hver feriedag, der bliver ændret.
Min ferie er blevet afbrudt af arbejdsgiver

Din arbejdsgiver kan ikke afbryde din ferie, hvis den allerede er begyndt. Din ferie kan kun blive afbrudt, hvis du og din arbejdsgiver bliver enige om det.

Undtagelsen er, hvis du er ansat i staten. Så er det muligt for din arbejdsgiver at afbryde din ferie, men kun hvis det er absolut nødvendigt og skyldes væsentlige og uforudsete situationer. Sker det, har du krav på at få erstattet et eventuelt økonomisk tab og 3,6 timers ekstra betalt frihed for hver feriedag, som din arbejdsgiver inddrager.

Tvunget på ferie fordi arbejdet holder lukket

Hvis din arbejdsplads holder lukket i en periode, skal du holde ferie. Du kan bruge dine optjente feriedage eller holde ferie uden løn.

Din arbejdsgiver skal varsle dig i god tid om planlagte lukkedage. Dvs. minimum 3 måneder i forvejen, hvis det drejer sig om hovedferien og 1 måned for øvrige feriedage. Hvis din arbejdsgiver ikke overholder varselsfristerne, har du krav på at få løn under lukningen.

Så vidt det er muligt, skal din arbejdsgiver sikre, at du har optjent nok ferie til at dække lukkedagene. Det må ikke gå ud over din mulighed for ferie med løn, at din arbejdsgiver ikke har styr på ferieplanlægningen. Din arbejdsgiver kan fx nægte dig at holde ferie forud for en lukning, for at sikre sig, at du har optjent nok ferie til lukkedagene.

Er du nyansat, skal din arbejdsgiver varsle lukkedage så hurtigt som muligt. Det kan fx ske i forbindelse med din ansættelse.

Er du tvunget til at holde ferie uden løn, kan du i visse tilfælde være berettiget til feriedagpenge. Du kan kontakte din a-kasse for at høre om dine muligheder.

Har du brug for mere hjælp?

Kan du ikke finde svar på, hvordan du skal forholde dig i din situation? Som medlem kan du kontakte vores rådgivere, der står klar til at hjælpe dig.

Ring til os på telefon 33 95 97 00 eller send en besked til os.

Log ind og skriv til Djøf