Få overblik over barselsreglerne

Her får du et hurtigt overblik over din ret til at holde barselsorlov, så du kan gå i gang med at planlægge en barsel, der passer til dig og din familie.

Fravær, løn og dagpenge under barselsorlov

Når du skal på barsel er der tre vigtige begreber, du skal kende: fraværsretten, lønretten og dagpengeretten. De påvirker nemlig dine rettigheder og økonomi under din barselsperiode.

  1. Fraværsretten handler om din ret til at være fraværende fra arbejdet i forbindelse med din graviditet (graviditetsorlov) og barsel (fra fødsel og 10 uger frem kalder man det 'orlov efter fødsel', mens det fra 11. uge kaldes for 'forældreorlov').
  2. Lønretten afhænger af din ansættelseskontrakt, overenskomst eller personalepolitik og handler om, hvor meget du løn du har ret til i barselsperioden fra din arbejdsgiver.
  3. Dagpengeretten handler om, hvor mange uger med barselsdagpenge, du har ret til under barslen. Hvis din arbejdsgiver udbetaler løn til dig under barslen, får din arbejdsgiver barselsdagpenge imens.
Mand og baby

Når du skal planlægge din barsel

Når du skal på barsel, er det vigtigt at tjekke din kontrakt eller overenskomst, så du ved, hvad du har krav på af orlov og løn, så du fx kan tage stilling til, om du vil bruge hele din barsel med det samme.

Bemærk, at du højst sandsynligt ikke kan finansiere hele din barselsorlov med dagpenge og løn, hvis du holder alle de ugers orlov som du har ret til. Du kan i stedet vælge at udskyde noget af din barselsorlov til senere, hvis det passer bedre med økonomien eller timingen.

Du kan bruge Djøfs barselsberegner til at planlægge din barsel. Husk, at aftale barslen med din chef og melde din barsel til Udbetaling Danmark.

Brug barselsberegner

Mor har ret til orlov før fødslen

Som kommende mor har du ret til at gå på graviditetsorlov mindst 4 uger før din terminsdato. Du kan have ret til længere graviditetsorlov, hvis det fremgår af fx din ansættelseskontrakt. Er du ansat i staten, har du ret til 6 ugers orlov før terminsdato, mens du som ansat i en kommune eller region har ret til 8 uger.

Føder du før din terminsdato, får du ikke erstattet de orlovsdage som du ikke fik brugt. Føder du derimod efter terminsdatoen, bliver din orlov forlænget med det antal dage, du går over tid.

Ved et planlagt kejsersnit bliver datoen for kejsersnittet betragtet som terminsdatoen.

Begge forældre har ret til barsel efter fødslen

Som mor har du ret til 10 ugers orlov efter fødslen. De 10 uger starter dagen efter du har født. De første 2 uger er pligtorlov som du skal holde. Efter de 10 uger efter fødslen, har du ret til at holde orlov i yderligere 32 uger.

Som far/medmor har du ret til 2 ugers sammenhængende orlov umiddelbart efter fødslen. Du kan også aftale med din arbejdsgiver, at du vil vente med at holde de 2 ugers orlov på et senere tidspunkt, hvis du hellere vil det, det skal dog være inden for de første 10 uger efter fødslen. Efter de 10 uger har du ret til 32 ugers orlov.

Grafikken viser mors og far/medmors ret til barsel efter fødslen 

Sociale forældre og nærtstående familiemedlemmer, fx søskende, kan også have ret til barselsorlov, hvis de får overdraget barselsdagpenge fra forældrene.

Frister for at varsle dit fravær før og efter fødslen

Deadline Fraværstype Det skal du fortælle din arbejdsgiver:
3 måneder før termin Mors fravær før fødslen

- Dit forventede fødselstidspunkt
- Hvornår du går på orlov før fødslen

4 uger før termin Mor vil overdrage op til 8 ugers barselsdagpenge (3.-10. uge efter fødslen)

- At du overdrager op til 8 ugers barselsdagpenge til far/medmor, og
- om du holder andet fravær i perioden fra 3.-10. uge efter fødslen. Fx ferie

4 uger før termin Fars/medmors fravær inden for de første 10 uger efter fødslen

- Om du holder dine 2 øremærkede uger
- Om du holder op til 8 uger overdraget fra mor
- Om du holder anden orlov inden for de første 10 uger efter fødslen

6 uger efter fødslen Mors fravær de første 10 uger efter fødslen - Hvordan du vender tilbage til dit arbejde. Normalt giver du din arbejdsgiver besked om din samlede barselsplan fra start til slut
6 uger efter fødslen Begge forældres fravær efter de første 10 uger efter fødslen I skal begge give jeres arbejdsgiver besked om:
- hvornår orloven begynder
- hvornår du vender tilbage til arbejdet
8 uger efter fødslen Forældrene vil udskyde op til 5 uger med barselsdagpenge I skal begge give jeres arbejdsgivere besked, hvis I vil udskyde op til 5 ugers orlov med barselsdagpenge

Ofte stillede spørgsmål om barselsregler

Få hurtigt svar på nogle af de spørgsmål som vi ofte får fra vores medlemmer.

Skal jeg holde ferie under min barsel?

Barsel er en feriehindring, så du kan ikke holde ferie samtidigt med, at du er på barsel. Du har heller ikke pligt til at holde ferie i den periode, hvor du er på orlov.

Du har dog mulighed for at stoppe din barsel for at holde ferie og så udskyde noget af din barsel til efter, at du har holdt ferie. Du kan også gå på ferie direkte efter, at din barsel slutter.

Når du holder ferie med løn eller feriepenge, får du ikke barselsdagpenge.

Læs om ferie under barsel

Mister vi den øremærkede barsel, hvis vi ikke holder den?

Ja, både mor og far/medmor har 11 ugers øremærket barsel med løn, som ikke kan overdrages til den anden forældre.

Hvis I ikke holder jeres øremærket barsel, bortfalder de ubrugte barselsuger.

Læs om øremærket barsel til far/medmor

Hvad gør jeg, når arbejdsgiver ikke betaler fuld løn under barsel?

Er du privatansat og hvis din arbejdsgiver ikke betaler løn under orlov, har du som mor kun ret til halv løn i 14 uger efter fødslen.

Du har dog mulighed for at forhandle med din arbejdsgiver om løn under orlov.

Læs om løn under barsel