Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Hvis du overvejer at sige dit job op eller måske allerede har sagt op, er der nogle krav til din opsigelse.
Find ud af, hvilke varsler du skal være opmærksom på, og få gode råd til, hvordan du i praksis siger dit job op på en god måde.
Når du har besluttet dig for at sige op, er det en god idé at gøre det på en ordentlig og respektfuld måde, så du får afsluttet samarbejdet med din arbejdsgiver på bedste vis. Det kan være, at du i fremtiden får brug for en reference fra din leder, eller måske møder du dine kolleger i en anden arbejdsrelation - så lad være med at brænde alle broer.
Tal først med din leder
Lav opsigelsen skriftlig
Vi anbefaler, at du laver en skriftlig opsigelse på mail eller print, som du får din leder til at kvittere for. Så har I begge dokumentation for opsigelsen, og I undgår, at der opstår tvivl eller uenighed om, hvad I har aftalt eller om opsigelsesvarslet er overholdt. Hvis din nærmeste leder ikke er til at få fat på, skal du sende opsigelsen til din leders leder og sætte din leder på som c.c.. Det kan også være en god idé at sætte HR-afdelingen på som modtager af din opsigelse.
Det er dit ansvar, at din arbejdsgiver får kendskab til din opsigelse rettidigt i forhold til dit opsigelsesvarsel.
I din opsigelse skal du huske at skrive:
Du bestemmer selv, hvordan du vil formulere det, men du behøver ikke at uddybe eller beklage din opsigelse.
I din opsigelse kan du nøjes med at skrive:Kære [Navnet på din leder]
Jeg opsiger i dag, d.xx/xx 202x, min stilling som [stillingsbetegnelse], og jeg fratræder derfor min stilling med udgangen af [måned]. Min sidste arbejdsdag bliver dermed d. xx/xx 202x.
Vil du bekræfte, at du har modtaget min opsigelse?
Venlig hilsen
[Dit navn]
Det er op til dig selv, om du vil tilføje mere tekst, fx en begrundelse for din opsigelse. Hvis du har aftalt ferieafvikling med din arbejdsgiver i opsigelsesperioden, kan du evt. skrive det ind i opsigelsen, fx med formuleringen "Som aftalt afvikler jeg ferie d. [datoer]".
Vi anbefaler, at du skriver i en venlig og taknemmelig tone, så du minimerer sure miner og dårlig stemning under din sidste tid i virksomheden.
Opsigelsesvarsel - hvornår skal du sige op?
Du kan til enhver tid sige op, men det kan give god mening at planlægge det i forhold til dit opsigelsesvarsel. Du kan se dit opsigelsesvarsel i din ansættelseskontrakt. Mange vælger at sige op kort før udgangen af en måned, så de hurtigere kan fratræde deres stilling.
Typisk har du et opsigelsesvarsel, over for din arbejdsgiver, på 1 måned. Det betyder, at du skal arbejde den igangværende måned ud, samt den efterfølgende måned.
1 måneds opsigelsesvarsel gælder generelt for funktionærer, der er ansat på individuel kontrakt eller på overenskomst. Hvis du er i tvivl om, hvordan du er ansat, kan du læse det i din ansættelseskontrakt.
Hvis du har lavet en særlig aftale med din arbejdsgiver om et længere opsigelsesvarsel, skal du selvfølgelig overholde den aftale. Tjek reglerne i din kontrakt, inden du siger op.
Hvis du er ansat med prøvetid i de første 3 måneder, kan du i denne periode oftest sige op med 1 dags varsel. I nogle kontrakter kan der være aftalt et længere varsel, typisk på 14 dage. Hvis du er ansat med prøvetid, skal det fremgå af din ansættelseskontrakt.
Hvis du er ansat som tjenestemand, er dit opsigelsesvarsel på 3 måneder. Hvis du er ansat på prøvetid, har du i de første 6 måneder et opsigelsesvarsel på 14 dage til udgangen af en måned. I den resterende del af prøvetiden har du 1 måneds opsigelsesvarsel.
Fortsæt med arbejdet
Selvom du har sagt op, skal du huske, at du har pligt til at fortsætte dit arbejde som du plejer.
Ved at gøre en indsats for at levere et godt stykke arbejde, efter du har sagt op, besvarer du en god relation til kolleger og din leder, og det kan være værdifuldt, hvis du gerne vil bruge dem som referencer i fremtiden, når du igen skal søge job.
Fremtidige referencer
Inden du stopper på dit arbejde, er det en god idé at spørge din leder og kolleger, om du må bruge dem som referencer i fremtiden, når du igen skal søge job.
Det er lettere at spørge kollegerne, inden du stopper på arbejdet, så du på forhånd ved, hvem du kan række ud til, den dag du har brug for referencer.
Hvis du synes, at det er svært at spørge om, så husk, at din leder og kolleger sikkert vil blive smigrede, da det indikerer, at du respekterer dem og stoler på deres dømmekraft.
Hvis du blev dårligt behandlet
Har du haft en dårlig tid på din arbejdsplads, og glæder du dig til at sige op, så du kan give din leder en skideballe og fortælle om alle de ting, der er galt på arbejdspladsen? Så stop lige op og overvej konsekvenserne.
Ofte siger vi vores job op pga. dårlig ledelse eller andre problemer på arbejdspladsen, men i Djøf anbefaler vi, at du ikke smækker med døren, når du siger op. I stedet er det en god idé at sige tak for denne gang og i stedet fortælle om de fordele, opgaver eller muligheder, du nu står overfor og ser frem til.
Ved at være diplomatisk og venlig, når du siger op, skal du ikke bekymre dig om at møde ledere og kolleger på andre arbejdspladser, senere i livet. Du ved aldrig om I en dag skal samarbejde eller forhandle med hinanden i en anden sammenhæng. Når du siger op på en god måde, bliver det også lettere at gå på arbejde i din sidste periode, inden du stopper.
Vi ved dog også, at det kan være svært, når problemerne er blevet for store. Husk, at du altid er velkommen til at kontakte os for rådgivning og sparring, når du oplever problemer på dit arbejde og overvejer at sige op.
Det er spændende, når en ny mulighed byder sig. Men for en sikkerheds skyld, så vent med at sige op, til du har en reel aftale med din nye arbejdsgiver.
I den private sektor betyder det, at du skal have en underskrevet ansættelseskontrakt fra din nye arbejdsgiver.
I det offentlige er det i princippet nok, hvis du har en skriftlig bekræftelse, fx på mail, så længe den indeholder stillingsbetegnelse, arbejdssted og ansættelsesområde, løn, tiltrædelsestidspunkt og henvisning til, hvilken overenskomst, du bliver ansat på.
Aftalen skal være ubetinget, så den må ikke fx være betinget af, at aftalen først gælder, når I er blevet enige om løn.
Er du medlem af Djøf, kan du sende din kontrakt til os, så tjekker vi den efter for fejl eller mangler, så du trygt kan skrive under.
Ofte stillede spørgsmål om at opsige sit job
Det har selvfølgelig nogle økonomiske konsekvenser, når du siger dit job op. Hvis du er medlem af en a-kasse, skal du være opmærksom på, at en selvforskyldt ledighed gør, at du får tre ugers karantæne, hvor du ikke får dagpenge. Hvis du holder ferie, bliver de tre ugers karantæne skubbet, så den først træder i kraft, når du igen er tilgængelig for arbejdsmarkedet.
Husk, at du skal melde dig ledig på din første dag som ledig, også selvom du skal have tre ugers karantæne. De tre ugers karantæne starter først, når du melder dig ledig.
Har du en lønsikring, kan du formentlig ikke benytte den, når du selv har sagt op.
Når du har sagt op, gælder de almindelige regler for ferie og varsling. Hvis du vil holde ferie i din opsigelsesperiode, skal din arbejdsgiver godkende det. Har du allerede aftalt ferie med din arbejdsgiver i opsigelsesperioden, er denne aftale stadig gældende.
Hvis du har optjent feriedage, som du ikke når at bruge inden du stopper, bliver de typisk afregnet som feriepenge på din FerieKonto.
Som udgangspunkt fraråder vi, at du fortæller din chef, når du overvejer at skifte job. Der kan gå noget tid, inden du lander det nye job, og i den periode risikerer du, at de spændende og mere langsigtede opgaver bliver placeret hos andre. Du kan også risikere, at stemningen mellem dig og din chef bliver dårlig i den sidste tid, du er ansat.
Hvis du har en særlig god relation til din chef, kan du eventuelt fortælle din chef, at du er ved at vokse ud af jobbet, at du savner nye udfordringer og har højere ambitioner. Her kan det være, at din chef har svært ved at opfylde dine ønsker, men kan sparre med dig i forhold til at komme videre.
Det kan ske, at du bliver mødt med et kontratilbud fra din nuværende arbejdsgiver, når du siger op. Blandt rekrutteringsfolk hersker der en tommelfingeregel, som går ud på, at 80 % af dem, der takker ja til et kontratilbud, ikke er i virksomheden efter 1 år.
Det er ikke en statistik, vi kan be- eller afkræfte, men det giver god mening, at du tænker dig grundigt om, inden du takker ja til et kontratilbud.
Stil dig selv disse spørgsmål, inden du siger ja til at blive i dit nuværende job:
Hvorfor sagde du ja tak til det nye job til at starte med?
Hvilken udvikling ønsker du at have fremadrettet, og hvilken arbejdsgiver kan bedst imødekomme dette ønske?
Hvis der var elementer i dit nuværende job, som du var træt af, vil de så blive mindre, hvis du siger ja tak til kontratilbuddet?
Giver kontraktilbuddet anledning til en snak om løn og vilkår?
Hvis du har en bonusordning, har du krav på at få udbetalt en forholdsmæssig andel af den, når du stopper på dit job. Det kræver dog, at bonussen er en fast aftale og har været en regelmæssig del af din løn.
Du har ret til at få udbetalt din bonus, på de datoer og på de betingelser, som du tidligere har aftalt med din arbejdsgiver. Hvis du fx stopper ved udgangen af juni, skal du have 6/12 af din sædvanlige årsbonus, hvis din bonusordning følger kalenderåret. Hvis det er muligt at beregne, kan du også modtage din andel af bonussen tidligere.
Du kan godt sige op, selvom du er sygemeldt, men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning for dig. Er du fx sygemeldt med stress, føler du måske, at det ville være bedst at sige op, så du ikke skal bekymre dig om din arbejdsgiver eller om at vende tilbage til arbejdspladsen. Men hvis du er sygemeldt, skal du netop ikke bekymre dig om din arbejdsgiver.
Er du sygemeldt og overvejer du at sige op, så tag meget gerne fat i os. Sammen finder vi ud af, hvad der er den bedste løsning for dig. Måske er det bedst, at du siger op. Men det kan også være, at du fx skal forsøge at indgå en fratrædelsesaftale eller fortsætte med at være sygemeldt og vente på, at du bliver opsagt af din arbejdsgiver, hvilket stiller dig bedre økonomisk. Det kan være svært at forhandle sig til en fratrædelsesaftale, når du selv vil sige op og selv starter dialogen.
Vi kender mulighederne og kan vejlede dig. Du kan altid ringe eller skrive til os, og få sparring omkring din situation.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.