Bliv klar til lønforhandling

Når du skal forhandle løn, skal du på forhånd have besluttet dig for, hvilke ønsker du har til din løn og lønpakke, og hvilke argumenter du vil bruge, når du sidder ved forhandlingsbordet.

Mand der sidder i møde

Når du skal forhandle løn

Hvad enten du skal til en jobsamtale eller til din årlige lønforhandling skal du have forberedt et forslag til din løn og kunne argumentere for, at du er hver en krone værd. Se herunder, hvordan du bliver klar til at forhandle løn.

Rammerne for lønforhandling varierer

Der er forskel på, hvordan du forhandler løn på henholdsvis offentlige og private arbejdspladser. Se herunder, hvordan dit ansættelsesforhold og arbejdsplads kan påvirke rammerne for din lønforhandling.

Ofte stillede spørgsmål om løn og lønforhandling

Her kan du se, hvad andre medlemmer ofte spørger om i forbindelse med løn. Måske leder du efter svar på nogle af de samme spørgsmål.

Hvad skal jeg have i løn?

Det kommer nok ikke bag på dig, at mange medlemmer stiller dette spørgsmål. Hvad enten du skal lande dit første job, dit første lederjob, har en PhD eller skal skifte sektor eller branche, skal du naturligvis have en idé om, hvad du bør få i løn.

De største lønstigninger sker ofte i forbindelse med, at du skifter job og især hvis du bliver leder eller påtager dig mere ansvar. Du kan bruge vores lønberegner til at tjekke, hvor du lønmæssigt bør ligge, baseret på din profil, branche og sektor.

Husk, at du altid kan kontakte Djøf inden du skal forhandle løn. Vi hjælper dig med at gøre dine argumenter skarpe, så din arbejdsgiver kan se, hvorfor du skal have mere i løn.

Prøv Djøfs lønberegner

Hvad er startlønnen for nyuddannede i den private sektor?

I Djøf anbefaler vi nyuddannede kandidater på det private arbejdsmarked en startløn på 43.800 kroner i 2024.

Det betyder ikke, at alle får denne startløn, mange får mere og andre får mindre. Der spiller mange faktorer ind på din løn, fx uddannelse, erfaring, branche, virksomhedens størrelse og geografiske placering. 

Kan jeg forhandle mere i pension?

I det offentlige er din pension reguleret af en overenskomst, og du kan derfor ikke forhandle dig til mere pension. Du får pension af alle dine faste løndele. Du kan vælge, at en mindre del af din pension bliver udbetalt som løn. 

I det private er pensionen ofte fastsat gennem en overenskomst eller i en aftale mellem arbejdsgiver og et pensionsselskab, hvilket vil fremgå af din ansættelseskontrakt. Der er dog ingen lov om, at din arbejdsgiver skal indbetale til din pension eller i så fald hvor meget. Som udgangspunkt kan du altså forhandle om en pensionsordning og størrelsen på den.

Hvis du som privatansat har en pensionsordning, vil indbetalingen oftest bestå af en fast procentdel af din løn som er fordelt mellem dig og din arbejdsgiver. Procentdelen er ofte fastlagt og kan være vanskelig at rykke ved, da den oftest gælder for alle ansatte. Der kan dog være mulighed for, at du selv indbetaler mere til din pension eller får noget af pensionen udbetalt som løn.

Skal du starte i et nyt job, kan du forhandle om, at arbejdsgiver indbetaler pension fra første arbejdsdag, hvis det ikke er en del af din kontrakt.

Vi anbefaler, at du har en samlet pensionsindbetaling på 15-20% af din løn, så hvis din arbejdsgiver betaler fx 5% skal du selv indbetale 10-15%.

Kan jeg forhandle en bonus?

På det private arbejdsmarked bruger man bonusordninger, hvor man i det offentlige typisk kalder det resultatlønsaftaler.

Bonusordninger er langt mere udbredt på det private arbejdsmarked, hvor du derfor kan bringe det i spil til en forhandling, fx som en sidste byggesten i din samlede løn. Det er ofte, når du skal skifte job, at du kan forhandle en ekstra bonus som bliver lagt oven i din løn. I Djøf anbefaler vi typisk, at du du får 80% fast løn og maksimalt 20% som bonus, da bonussen typisk er mere usikker. På mange arbejdspladser er bonusordningerne dog noget, der er fastlagt på forhånd og derfor ikke til forhandling.

Der findes forskellige bonusser, der bliver udbetalt en enkelt gang, og bonusser som du får udbetalt, hvis du eller dit team når et aftalt resultat.

Vilkårene for bonusordninger er noget, der enten er fastlagt lokalt på din arbejdsplads, i din ansættelseskontrakt eller i en skriftlig aftale mellem dig og din arbejdsgiver.

Læs mere om bonusordninger

Hvordan forhandler jeg løn til en direktørstilling?

Når du bliver tilbudt en direktørstilling, bliver din lønpakke aftalt individuelt. Du skal forhandle med organisationens øverste daglige ledelse og ofte med den administrerende direktør.

Skal du være administrerende direktør, bliver din lønpakke forhandlet med bestyrelsen og ofte med bestyrelsesformanden, der kan have en ekstern advokat med på sidelinjen.

Hvis bestyrelsen er usikker på, hvad der er en rimelig lønudvikling, kan du bede om at få tilføjet en årlig minimumsregulering af din løn med udgangspunkt i Djøfs lønstatistik. I kan også aftale en løntrappe, så din løn fx stiger med 3% om året i en årrække.

Se lønstatistikker

Kan jeg forhandle løn til graduatestilling?

Der er stor forskel på, hvad graduates får i løn. I den finansielle branche ligger graduate-lønninger ofte over Djøfs vejledende startløn. I mindre virksomheder kan lønnen ligge lavere.

Ofte har virksomheder allerede en fastlagt lønpakke for alle deres graduates. Alligevel skal du prøve at udfordre det. Især, hvis du kommer med særlige kompetencer eller har relevant erfaring fra den arbejdsplads, hvor du nu skal være graduate. Du kan fx forhandle om, hvornår du rykker op på næste løntrin.

Få hjælp til lønforhandling

Skal du snart forhandle løn, og har du brug for sparring omkring, hvordan du får mest muligt ud af forhandlingen, så tag fat i os.

Vi sidder klar alle hverdage på telefon 33 95 97 00. Du kan også sende en mail til djoef@djoef.dk med dit telefonnummer, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Send en mail