Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.
Lønnen gør det ikke alene. Få inspiration til fordele og personalegoder, du kan forhandle om til din lønforhandling, der tilsammen udgør den samlede lønpakke.
Når du skal til lønforhandling, skal du huske, at du kan forhandle om meget andet end selve lønnen, du kan forhandle om hele lønpakken. Det kan fx være, at du ønsker fleksible arbejdstider, hjemmearbejdsdage, ekstra fridage, mere barsel, efteruddannelse eller noget helt andet. Tænk over, hvad der er vigtigt for dig. Herunder kan du finde inspiration til personalegoder og andre fordele, du kan tage med til forhandlingsbordet.
På de offentlige arbejdspladser er mange vilkår og personalegoder reguleret i overenskomsterne. Der kan dog være forskelle på, hvad det er muligt at forhandle om, fx i forhold til konkrete emner som hjemmearbejde og anden fleksibilitet.
På private arbejdspladser er det ikke en selvfølge, at der er pensionsordning, gode barselsvilkår eller frihed ved barns sygdom. På det private arbejdsmarked kan det variere fra branche til branche, virksomhedsstørrelse eller værdiprofil hos virksomheden.
Personalegoder og fordele i det offentlige og private
Du kan åbne op for, at du gerne vil belønnes med en bonus eller et særligt løntillæg, når du har leveret gode resultater eller en ekstraordinær arbejdsindsats. Bonussen kan enten være et engangsbeløb eller en lønandel, som udbetales efter faste kriterier. Men tjek først, om din arbejdsplads har bonusordninger.
Måske er muligheden for hjemmearbejdsdage kortere arbejdsdage eller en ugentlig fridag det, der giver dig værdi og luft i hverdagen. Fx fordi du gerne vil hente dine børn tidligt, tage en uddannelse eller starte op som deltidsiværksætter. Så kan du forhandle om at gå ned i tid, uden at det går ud over lønnen. Eventuelt bare i en periode.
Du kan forhandle om, at du kan bruge din arbejdstelefon til private formål. Husk dog, at du skal betale multimedieskat, når din arbejdsgiver betaler hele telefonregningen.
En pc og internetadgang hjemmefra er en del af lønpakken på mange arbejdspladser. Har du ikke allerede disse personalegoder, kan du forhandle om dem. Husk, at du så skal betale multimedieskat.
Faglige foreninger og netværk, som er relevante for dit arbejde, kan give din karriereudvikling et skub. Du kan fx få inspiration fra andre i dit fag eller sparring fra en erfaren mentor. Foreslå, at din arbejdsgiver betaler dit kontingent eller dine medlemskaber.
Har du fået mere erfaring eller nye ansvarsområder? Så kan du forhandle om en ny titel, som afspejler dine kompetencer. Selvom titlen ikke giver en lønstigning nu, så kan signalværdien være et springbræt til højere løn eller nye karrieremuligheder, når du skifter job.
Længerevarende kurser eller en uddannelse, der styrker din faglige profil, er værdifulde personalegoder. Du kan også forhandle om frihed med løn til at deltage i undervisningen, hvis den ligger i arbejdstiden.
Mange arbejdspladser har seniorordninger, der kan give dig nogle fordele og vilkår i din senkarriere. En seniorordning kan fx give dig mulighed for at få nogle årlige fridage (seniordage), en fastholdelsesbonus eller mulighed for at arbejde på deltid frem til din pension.
Undersøg, hvilke særlige ordninger din arbejdsgiver tilbyder seniorer, og kom med et udspil til din chef, fx nedsat arbejdstid med fuld pensionsindbetaling.
Som nyuddannet har du ret til at holde ferie. Men da du løbende optjener din ret til ferie med løn – 2,08 feriedage pr. måned – kan du hurtigt løbe tør for feriedage. Derfor kan du forhandle om ret til at holde noget mere ferie med løn i dit første ansættelsesår.
Personalegoder og fordele i den private sektor
Du kan også forhandle om ekstra feriedage med løn eller om ret til fravær uden løn. Dine ekstra fridage kan enten være en engangsforeteelse, eller en permanent længere ferie, som gælder år efter år.Hver ekstra feriedag med løn svarer til 0,45% af din årsløn. Forhandler du fx 5 ekstra feriefridage, svarer det til 2,25% ekstra i lønposen.
Du kan forhandle om, hvor meget din arbejdsgiver skal indbetale til din pension. Mange virksomheder ligger på 15%, hvor virksomheden betaler 10%, og medarbejderen 5% – men det varierer fra branche til branche. Hvis din arbejdsgiver har en lav indbetaling til pension eller slet ingen, kan du forhandle om en højere løn, så du selv kan indbetale mere til din pension. Skifter du job, kan du forhandle om, at din arbejdsgiver indbetaler pension fra dag ét, hvis det ikke er en del af din kontrakt.
De fleste ansatte har ret til hel eller delvis løn under barsel. Du kan forhandle om bedre barselsvilkår, fx en længere orlovsperiode med løn, at din arbejdsgiver fortsat indbetaler til din pensionsopsparing, og at du optjener ret til ferie med løn under dit fravær.
Vær opmærksom på din ret til løn under barsel, når du skal skifte job. Nogle virksomheder giver som udgangspunkt ikke fuld løn under barsel og andre virksomheder stiller krav til din anciennitet i virksomheden, så du først får fuld løn under barsel, når du har været ansat i et vist antal måneder.
Du har ikke automatisk ret til løn, når du tager fri for at passe dit syge barn. Tjek din kontrakt eller personalehåndbog. Får du ikke løn, kan du forhandle om at få en eller flere dage, som du frit kan placere inden for barnets sygdomsperiode. Du kan også forhandle dig til omsorgsdage, hvor du med fuld løn kan holde fri med dit barn. Fx 2 omsorgsdage per barn, indtil barnet fylder syv år.
Ferieloven giver dig ret til et ferietillæg på 1% af din løn. Mange har et ferietillæg på mellem 1,5 og 3%, og måske kan du hente noget her ved din næste lønforhandling. Kender du ikke størrelsen på dit ferietillæg, så kig i din kontrakt, overenskomst eller personalehåndbog.
Du kan forhandle om, at din arbejdsgiver betaler for aviser eller tidsskrifter, som du får privat. Vær dog opmærksom på, at en arbejdsgiverbetalt avis, som leveres hjem til dig, kan være skattepligtig.
Har din arbejdsgiver en aktieaflønningsordning, kan du undersøge, om du kan blive omfattet som supplement til din løn. Aktiegevinster beskattes lavere end almindelige lønninger, og aktieaflønning kan derfor være særlig attraktiv for dig, der betaler topskat.
Har din arbejdsplads ikke en kollektiv sundhedsordning, kan du forhandle om en individuel sundhedsforsikring. Med en sundhedsforsikring kan du fx få dækket udgifter til behandling på privathospital og hos fysioterapeut, kiropraktor, akupunktør og psykolog.
Jo større dit private kørselsbehov er, jo mere fordelagtigt er det at have firmabil. Du beskattes nemlig ikke af antal kørte kilometer, men blandt andet af bilens alder og værdi. Så kører du meget uden for arbejdstid, kan fri bil eller tilskud til din bil være et attraktivt personalegode at forhandle om.
Kører du med offentlig transport til og fra arbejde, kan du overveje at forhandle om et erhvervskort. Et Erhvervskort er et årskort til bus, tog og metro, som kan bruges hele døgnet alle ugens dage, året rundt – og er et skattefrit personalegode.
Kontakt os
Ring på 33 95 97 00
Alle hverdage kl. 9.00-16.00.